Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Φωτοβολταικά πάρκα, αντιπλημμυρικά φράγματα και χώροι πρασίνου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των έργων υποδομής του Δήμου Αραδίππου για το 2023.

Πρόκειται για έργα που με την υλοποίησή τους θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι η ανέγερση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2.96MW, που θα είναι ιδιοκτησία του δήμου, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αραδίππου.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο και το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 3.3 εκατομμύρια ευρώ. Τον νέο χρόνο προγραμματίζεται η κατασκευή και δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αραδίππου, ισχύος 3.00MW.

Όπως είπε ο δήμαρχος, σύντομα θα γίνει η εκμίσθωση της γης όπου θα κατασκευαστεί το πάρκο, η ολοκλήρωση των εγγράφων διαγωνισμού και η έκδοση της πολεοδομικής άδειας.

«Τα φωτοβολταικά πάρκα αναμένεται να δώσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στο δήμο και παράλληλα θα συμβάλουν στο να γίνουν σημαντικά βήματα προς τον στόχο της δημιουργίας μιας πράσινης πόλης», σημείωσε ο κ.Ευαγγελίδης.   

Στα πλάνα του Δήμου Αραδίππου είναι και η κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων, ώστε ν’ απαμβλυνθεί το πρόβλημα πλημμυρών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι εργασίες βρίσκονται σ’ εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το 2024. Συγκεκριμένα, το έργο με την ονομασία «Αντιπλημμυρικά Φράγματα Αραδίππου» προβλέπει την κατασκευή δύο φραγμάτων επί των χειμάρρων «Καμμίτση» και «Αρχάγγελου», οι οποίοι αποτελούν τους δύο κύριους συμβάλλοντες του ποταμού της Αραδίππου.

Θα είναι χωρητικότητας 1,100,000 m3 και 330,000 m3 αντίστοιχα και με τη λειτουργία τους εκτιμάται ότι θα συγκρατούν τις πλημμυρικές ροές των περιοχών στις οποίες θα κατασκευαστούν, ενώ θα κατακρατούν περίπου 500,000 m3 νερού, ποσότητα που θα καλύπτει μέρος των αρδευτικών αναγκών στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου. Τα φράγματα θα κοστίσουν σχεδόν εννέα εκατομμύρια.

Στα σχέδια του Δήμου Αραδίππου περιλαμβάνεται και η κατασκευή δύο πάρκων με χώρους πρασίνου. Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του Δημοτικού Πάρκου «Κοφιναρκών», για το οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας, με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα 3.5 εκατ.

Τον Μάρτιο προγραμματίζονται και οι εργασίες για την ανέγερση του πάρκου «Ευρωπαϊκής Ιστορίας», με κόστος 350 χιλιάδες, με το Υπουργείο Παιδείας να καλύπτει μέρος των εξόδων.

«Πρόκειται για πάρκο που θα καταγράφει την ιστορία της Ευρώπης και θα περιλαμβάνει μικρό αμφιθέατρο, όπου οι μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων θα τυγχάνουν εκπαίδευσης», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το Δημοτικό Πάρκο «Λάζος», στην Βιομηχανική Ζώνη Αραδίππου.

Κοντά στην ολοκλήρωση τους βρίσκονται, εξάλλου, δύο γήπεδα αντισφαίρισης στο αθλητικό κέντρο του τοπικού ομίλου αντισφαίρισης.

Ο Ε. Ευαγγελίδης δήλωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου της υπό ανακατασκευής κεντρικής πλατείας Αποστόλου Λουκά, ενώ τον Μάιο του 2023 θ’ αρχίσουν τα έργα συντήρησης στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Καϊμακλιώτης».

Στα σκαριά βρίσκεται και η αξιοποίηση του παλαιού σινεμά στην πλατεία Απ. Λουκά, με τις δημοτικές αρχές να μελετούν διάφορους τρόπους ανάδειξής του. Τέλος, τον νέο χρόνο προγραμματίζονται εργασίες αναπαλαίωσης διατηρητέων οικοδομών, αφού κάποιες παραμένουν σε άθλια κτηριακή κατάσταση και είναι επικίνδυνες.

 

Το Οικονομικό Τμήμα του Δήμου Λάρνακας, πληροφορεί το κοινό ότι η αποπληρωμή των Δικαιωμάτων Αποκομιδής Σκυβάλων, Επαγγελματικού Φόρου, Δικαιωμάτων Χρήσης / Διατήρησης Επαγγελματικών Υποστατικών, Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας και Τέλους Κοιμητηρίου για το έτος 2022, έχει παραταθεί μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2023 χωρίς καμία επιβάρυνση.

Από τις 1 Φεβρουαρίου 2023 και μετά θα τηρηθούν οι πρόνοιες της ισχύουσας Νομοθεσίας με την επιβολή 10% επί του οφειλόμενου ποσού.

Η εξόφληση των φορολογιών:
– από την 1 μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2023 γίνεται στo Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη και
– από την 1 μέχρι και την 30 Ιανουαρίου 2023 εκτός από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη γίνεται και μέσω της jcc.

Για φορολογίες που αφορούν το 2021 και προηγούμενα έτη, η εξόφληση τους γίνεται μόνο στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Δημότη.

Send this to a friend