Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μια εκδρομή στη Μοσφιλωτή Χριστούγεννα του 1925
Μια εκδρομή στη Μοσφιλωτή Χριστούγεννα του 1925

Μια εκδρομή στη Μοσφιλωτή Χριστούγεννα του 1925

Ο Α.Μ.Ο.Λ.(Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Λάρνακας), έκανε οργανωμένες και τακτές εκδρομές, την περίοδο από το 1925 μέχρι περίπου το 1946.

Στο ημερολόγιο του Γιώργου Αχνιώτη βρίσκουμε την εξής περιγραφή διαδρομής από την ποδηλατική εκδρομή που έγινε 25-27 Δεκεμβρίου 1925.

«Δρομολόγιον. Σκάλα, Καλόν Χωριόν, Αγία Άννα, Μοσφυλωτή, Πέρα, Αγία Βαρβάρα, Μαθκιάτης, Λιθροδόντας, Όρος Προσευχή, Ποταμός Γιαλιάς, Μαχαιράς, Ποταμός Πηθκιάς, φυτώριον, Κορυφή Τζόνια, Μαχαιράς, Καπέδες, Καμπιά, Πέρα, Αρεθκιού, Πάνω και Κάτω Δευτερά, Πάνω και Κάτω Λακατάμια, Στρόβολος, Λευκωσία, Σκάλα».

Από το δρομολόγιο και τις σημειώσεις στη φωτογραφία καταλαβαίνουμε ότι στη Μοσφυλωτή ( ή Μοσφιλωτή) έφτασαν οι εκδρομείς το πρωϊ της ημέρας των Χριστουγέννων, αφού στην τριήμερη εξόρμησή τους θα έπρεπε να επισκεφτούν κάπου 24 προορισμούς.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τους εκδρομείς να ποζάρουν με αρκετούς χωρικούς στη Μορφυλωτή. Και λέω αρκετούς, αφού όλοι ( γύρω στους 40) ήταν αρσενικοί. Κι επειδή ήταν Χριστούγεννα, έβαλαν τα καλά τους και πόζαραν.

Εκτός από τους εκδρομείς και τα παιδιά, όλοι σχεδόν οι άλλοι φορούν βράκα και σακάκι με ζιμπούνι (γιλέκο). Στο άκρο δεξιά ένας, προφανώς καφετζής, κρατά το δίσκο με κεραστικό.

Στο κέντρο της φωτογραφίας οι τέσσερεις καθήμενοι φαίνεται να ήταν οι προύχοντες της Μοσφυλωτής, ένας δε φέρει και κάποια κονκάρδα στο πέτο. Στο φόντο βλέπουμε τους τοίχους των σπιτιών από πέτρα και πλινθάρι.

Οι σειρά φωτογραφιών με τις εκδρομές του Α.Μ.Ο.Λ. μας δίνουν πολλές πληροφορίες για την εποχή εκείνη.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend