Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μαθητές οι πιο συχνοί χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο
Μαθητές οι πιο συχνοί χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο

Μαθητές οι πιο συχνοί χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο

Οι μαθητές είναι η ομάδα που συνδέεται πιο συχνά στο διαδίκτυο, με ποσοστό 99%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα νοικοκυριά για το 2022, που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στα δέκα άτομα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η χρήση του Διαδικτύου μειώνεται ανάλογα με την ηλικία. Ξεκινώντας από 98,8% για την ηλικιακή ομάδα 16 – 24 ετών, η χρήση του Διαδικτύου μειώνεται στο 71,1% για την ηλικιακή ομάδα 55 – 74 ετών. Τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο συχνά (97,9%), σε σχέση με τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (64,4%). Ακόμα, φαίνεται ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα το διαδίκτυο από ότι οι άντρες, με ποσοστά 90,4% και 88% αντίστοιχα.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Skype, Messenger, WhatsApp και Viber (91,9%), η πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Διαδικτύου (91,4%), η παρακολούθηση βίντεο από υπηρεσίες κοινής χρήσης όπως το YouTube (88,6%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter (87%) και η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες (81,6%).

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 17,8% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκανε χρήση online εκπαιδευτικού υλικού, όχι όμως ολοκληρωμένο online μάθημα, το 17,7% έκανε online μάθημα και το 17% επικοινώνησε με εκπαιδευτικούς ή μαθητές χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία ήχου ή βίντεο.

Κατά την περίοδο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022 το 50,7% των ατόμων, μεταξύ των ηλικιών 16-74, είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες που είχαν αποθηκευτεί για αυτούς από δημόσιες αρχές ή υπηρεσίες, το 41,2% έλαβαν πληροφορίες και το 15,3% είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων ή μητρώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω Διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε στο 37% σε σύγκριση με 48% την αντίστοιχη περίοδο του περσινού χρόνου.

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών που παραγγέλθηκαν ή αγοράστηκαν μέσω Διαδικτύου ήταν τα είδη ρουχισμού, παπούτσια ή αξεσουάρ, σε ποσοστό 75,8%, οι παραγγελίες από εστιατόρια ή αλυσίδες “fast food” ή υπηρεσίες “catering” (delivery) κατά 71,8%, αθλητικά είδη κατά 34,5% και υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή αξεσουάρ κατά 30,6%.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι το 84,8% αγόρασε από ντόπιους Κύπριους πωλητές, το 77,7% αγόρασε από πωλητές χωρών της Ε.Ε. και το 59,7% αγόρασε από πωλητές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Send this to a friend