Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο απολογισμός μου για το 2022
Ο απολογισμός μου για το 2022

Ο απολογισμός μου για το 2022

Προσπαθώ να ξεχνώ την παροιμία των παλιών «κάθε πέρσι και καλύτερα». Πιέζω τον εαυτό μου να σκεφτεί θετικά, κάτι που πάντα κάνω. Όταν όμως καταγράφω μερικά μόνο από τα συμβάντα του χρόνου που πέρασε, τα πράγματα ανατρέπονται.

  1. Χάσαμε αρκετούς φίλους, γνωστούς, συντοπίτες. Άλλοι λόγω αρρώστειας, άλλοι λόγω γήρατος, άλλοι από διάφορες αιτίες. Γεγονός είναι ότι μεγαλώνοντας ακούω για πιο πολλούς θανάτους κι αυτό με κάνει να προσγειώνω τα ονειρά μου.
  2. Η πανδημία του κορωνοϊού εδραιώθηκε, δυνάμωσε, λένε ότι κάπου κάπου εξασθενίζει, αλλά κρέμμεται πάνω από τα κεφάλια μας. Η εμφάνιση κάθε τόσο και νέων παραλλαγών τείνει να με πείσει ότι ο ιατρικός κόσμος και τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν τρομοκρατήσει. Πέρασα κι εγώ από τα τάράφια της πανδημίας, βγήκα όμως αλώβητος.
  3. Γι’ ακόμη μια χρονιά τα σκάνδαλα των πολιτικών απέδειξαν ότι η νομοθεσία, που είναι κομμένη-ραμμένη στα μέτρα των κομμάτων, χρειάζεται ριζικές τροποποιήσεις.
  4. Νωρίς ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας για την Προεδρία της Δημοκρατίας μας. Η χρυσή καρέκλα στόχος όλων. Ο μηχανισμός των κομμάτων, των διαφημιστών και των εταιριών μελετών άρχισε δουλεια με ζήλο. Ακούμε πράματα και θάματα. Και ο Χαμπής που την Τάλα ακόμη διερωτάται κι αγωνιά πότε θα βάλουμε μυαλό. Πότε θα σταματήσει ο άκρατος λαϊκισμός;
  5. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι ο πόλεμος με τα τόσα κακά του μας άγγιξε σε πολλά επίπεδα. Προσφυγειά, φόβος πυρηνικών, επισιτιστική κρίση, ενεργειακή κρίση. Σα θέμα έσπασε όλα τα ρεκορ…ακροαματικότητας στα διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων.
  6. Η αυθάδεια και ο ετσιθελισμός των Τούρκων, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν φτάσει σε επικίνδυνα για την Κύπρο και την Ευρώπη σημεία. Η αναθεωρητική της πολιτική διαγράφει ό,τι για αιώνες κατάφερε η ανθρωπότητα να θεσμοποιήσει για το διεθνές δίκαιο.
  7. Η κριση στην οικονομία, που έφερε και μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, κάνουν τον άνθρωπο να μην έχει εμπιστοσύνη σε κανένα σύστηκα και θεσμό.
  8. Οι Τράπεζες με τη συμπεριφορά τους διώχνουν συνεχώς πελάτες και προσωπικό. Ό ρόλος της συντεχνίας των Τραπεζικών έχει μειωθεί επικίνδυνα. Πού καιροί που κάναμε 52μερες απεργία και δίναμε μέρος του μισθού μας για το Ταμείο Ανακούφισης των υπαλλήλων που είχαν ανάγκη;
  9. Η τέχνη της διαφήμισης έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα και διερωτώμαι πού πήγαν οι εμφάνταστες ιδέες των καθόλα άξιων και περισπούδαστων διαφημιστών. Η δικαιολογία ότι οι διαφημιζόμενοι δεν ξοδεύουν αρκετά λεφτά δεν προκρίνει ότι οιδιαφημίσεις
  10. Στα τηλεοπτικά κανάλια υπάρχει έξαρση στην κακοποίηση της Κυπριακής διαλέκτου και κανένας δε λέει να βάλει μια τάξη.
  11. Εξακολουθούν να γίνονται έργα την πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα. Αναμένεται το μέγάλο που αφορά την μαρίνα με την ελπίδα ότι θα συντηρηθούν τα σημεία που αφορούν την ιστορία της πόλης μας.
  12. Συμπληρώθησαν οι εργασίες για τη συντήρηση των προπυλαίων του παλιού Γ.Σ.Ζ. Λάρνακας.
  13. Συνεχίζεται το επεισόδιο με τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή και το χώρο που κανείς δε ξέρει ακόμη πώς θα μετασχηματισθεί.
  14. Προσωπικά συνεχίζω να κρατώ ισορροπίες μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Κάνω αυτά που θέλω χωρίς να ενοχλώ, κρατώ τις αγαθές μου σχέσεις με τη φύση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι την πόλη μας πρέπει να την αγαπάμε και να τη σεβόμαστε.
  15. Τελευταία μου ελπίδα είναι ότι το 2023 συμπληρώνω 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου. Αυτό το θεωρώ επίτευγμα προσωπικόκαι νοιώθω ικανοποίηση που μπόρεσα να βάλω το λιθαράκι μου στην ιστορία της λογοτεχνίας της πατρίδας μου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

 

 

 

Send this to a friend