Κανονικά η διέλευση ψαράδων ύστερα από κατάρρευση μέρους του κυματοθραύστη στη μαρίνα Παραλιμνίου
Κανονικά διεξάγεται η είσοδος και έξοδος ψαράδων και άλλων χρηστών του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Νικολάου, ύστερα από την κατάρρευση μέρους του κυματοθραύστη στη μαρίνα Παραλιμνίου, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή τις τελευταίες μέρες Νοεμβρίου. Παράλληλα θα διερευνηθούν τυχόν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Μαρίνα Αργυρού, Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) «λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών ενημερωθήκαμε ότι κατέρρευσε μέρος του κυματοθραύστη της μαρίνας Παραλιμνίου. Στη σκηνή μετέβησαν άμεσα μέλη του ΤΑΘΕ όπου και διαπίστωσαν ότι πράγματι είχε καταρρεύσει μέρος του κυματοθραύστη».
Πρόσθεσε ότι «αμέσως επικοινωνήσαμε με το Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο και ενημερώσαμε για την κατάρρευση μέρους του κυματοθραύστη, ώστε να ενημερώσει με τη σειρά του την κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή πρόσβαση εισόδου και εξόδου των χρηστών και των ψαράδων στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου».
Όπως είπε η κ. Αργυρού «το Τμήμα ενημέρωσε επίσης και την εταιρεία της μαρίνας Παραλιμνίου και ζητήθηκε να διασφαλιστεί η ομαλή πρόσβαση των ψαράδων, θέμα στο οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα. Συγκεκριμένα η εταιρεία καθόρισε κανάλι και τοποθέτησε σημαδούρες και φώτα για διευκόλυνση της πρόσβασης των ψαράδων και των άλλων χρηστών του αλιευτικού καταφυγίου».
Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΤΑΘΕ «επειδή η κατάρρευση ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής από το υλικό που είχε διασκορπιστεί στη περιοχή, αφού δίπλα υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή με τους τεχνητούς υφάλους, ζητήσαμε από την εταιρεία της μαρίνας Παραλιμνίου, όπως μας υποβάλουν σχέδιο αποτύπωσης της περιοχής που ενδεχομένως επηρεάζεται».
Πρόσθεσε ότι «ακόμα ζητήσαμε να ενημερωθούμε πόσο είναι το υλικό που εκτιμά η εταιρεία ότι διασκορπίστηκε, ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και σε περίπτωση που έχει επηρεάσει το βυθό της περιοχής να γίνει μια ποιοτική ανάλυση στο ίζημα».
Επίσης, συνέχισε, «ζητήθηκε από την εταιρία όπως σε περίπτωση που διαπιστωθούν επιπτώσεις από το υλικό που μπορεί να διασκορπίστηκε στο βυθό, να γίνει ένα σχέδιο για αποκατάσταση της επηρεαζόμενης περιοχής».
Η κ. Αργυρού ανέφερε επίσης ότι «ταυτόχρονα το Τμήμα μας θα προβεί σε δική του διερεύνηση με επιτόπου δειγματοληψίες, ούτως ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για οποιεσδήποτε τυχόν επιπτώσεις έχουν προκύψει από τη διασπορά του υλικού».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «ολόκληρος ο κυματοθραύστης είναι γύρω στα 500 μέτρα και για τα 150 περίπου μέτρα τα οποία κατέρρευσαν, άρχισαν οι εργασίες για τοποθέτηση του δεύτερου επιπέδου της θωράκισης».
«Όταν έγινε η κατάρρευση οι εργάτες δεν είχαν προλάβει να τοποθετήσουν το δεύτερο επίπεδο της θωράκισης» είπε.
Πρόσθεσε ότι «η κατάρρευση μέρους του κυματοθραύστη δεν επηρέασε την διέλευση των σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου, αφού αυτή διεξαγόταν απρόσκοπτα και χωρίς να εγκλωβιστεί κανένα πλεούμενο».
«Αυτή τη στιγμή η βυθομέτρηση στο χώρο είναι όπως ακριβώς ήταν η αρχική βυθομέτρηση το 2018 και δεν παρουσιάστηκε κανένα εμπόδιο για τους ψαράδες αφού η διέλευση και ο τρόπος εργασίας τους διεξάγεται κανονικά», είπε.
Όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον ο κ. Πυρίλλης είπε πως «οι μελετητές του έργου επισκέφθηκαν το χώρο και πραγματοποίησαν εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην στατιτικότητα του βραχίονα».
«Όταν κατασκευάζονται τέτοιου είδους έργα, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ορισμένα θέματα αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις καιρικές συνθήκες», κατέληξε.