Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις του 2018 και 2019 στη Λάρνακα
Ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις του 2018 και 2019 στη Λάρνακα

Ακόμα εκδικάζουν υποθέσεις του 2018 και 2019 στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με ρυθμούς… χελώνας γίνεται η απονομή της δικαιοσύνης στη Λάρνακα. Στο δικαστικό μέγαρο της πόλης λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπόταν ξεκίνησε η νέα δικαστική χρονιά, μονάχα ένα ποινικό δικαστήριο, με δύο δημόσιους κατηγόρους, που χειρίζεται καθημερινά γύρω στις 80-90 υποθέσεις.

Σύμφωνα μ’ έγκυρους νομικούς κύκλους, οι υποθέσεις που έχουν προτεραιότητα για εκδίκαση αυτό το διάστημα είναι… του 2018 και του 2019, την ίδια ώρα που οι πλείστες των υποθέσεων των τελευταίων 2-3 χρόνων, δηλαδή από το 2020 έως και το 2022, παίρνουν αναβολή προκειμένου να διεκπεραιωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που πολύ μικρός αριθμός υποθέσεων τυγχάνουν χειρισμού από άλλο δικαστήριο. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, μ’ επακόλουθο να υπάρχουν διαμαρτυρίες και δυσφορία εκ μέρους των δικηγόρων, οι οποίοι βλέπουν τις υποθέσεις τους να μην διεκπεραιώνονται έγκαιρα.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη του κοινού έναντι των δικαστηρίων, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι «δικαιοσύνη που αργεί, παύει να είναι δικαιοσύνη».

Όπως εγκύρως πληροφορείται η εφημερίδα μας, μόνο το 2022 (μέχρι τον Δεκέμβριο) έχουν καταχωρισθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας πέραν των 22 χιλιάδων ποινικών υποθέσεων.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τους υφιστάμενους ρυθμούς εκδίκασης, οι υποθέσεις αυτές, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, εκτιμάται ότι θα πάρουν σειρά για να διεκπεραιωθούν την επόμενη διετία ή τριετία.

 Τρεισήμισι χρόνια μετά…

————————————  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης στην εκδίκαση ποινικών υποθέσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, είναι η ποινή φυλάκισης τρεισήμισι χρόνων που επιβλήθηκε χθες σε 35χρονο, από χωριό της επαρχίας Λάρνακας, ο οποίος τον Απρίλιο του 2019, δηλαδή πριν από τρεισήμισι χρόνια, κτύπησε και τραυμάτισε σοβαρά με σκεπάρνι ομοχώριό του (στο πίσω μέρος της κεφαλής του).

Όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος μετά την επίθεση που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι του παραπονούμενου, στέλνοντάς τον για μέρες στο νοσοκομείο για νοσηλεία, έπινε ατάραχος φραπέ στη βεράντα του σπιτιού του, έχοντας δίπλα του το σκεπάρνι που είχε αίματα στην χειρολαβή.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή σε κατηγορίες που αφορούν πράξεις οι οποίες σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, οπλοφορίας προς διέγερση τρόμου και κατοχής επιθετικού οργάνου.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη ακόμα μία ποινική υπόθεση που εκκρεμούσε εναντίον του 35χρονου, η οποία καταχωρίσθηκε το 2020 και αφορούσε παρόμοια αδικήματα.

Send this to a friend