Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ιστορικής σημασίας η έλευση του πρώτου πλοίου με υγραέριο στο Βασιλικό
Ιστορικής σημασίας η έλευση του πρώτου πλοίου με υγραέριο στο Βασιλικό

Ιστορικής σημασίας η έλευση του πρώτου πλοίου με υγραέριο στο Βασιλικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ο πιο σημαντικός (και τελευταίος) σταθμός ελέγχου των νέων εγκαταστάσεων φύλαξης κι εμφιάλωσης υγραερίου στο Βασιλικό είναι πια γεγονός.Την Τετάρτη, 31 Νοεμβρίου 2022, κατέφθασε στο λιμάνι Βασιλικού το πρώτο πλοίο με φορτίο υγραερίου για σκοπούς εκφόρτωσης στις καινούργιες εγκαταστάσεις της κοινοπραξίας VLPG Ltd.

Πρόκειται για την σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών όσον αφορά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για μεταφορά των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μεγάλο «τεστ» ως προς την αποδοτικότητα της νέας βάσης που έχει κατασκευαστεί.

Η έλευση στο Βασιλικό του πρώτου πλοίου με υγραέριο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου τερματικού σταθμού και ταυτόχρονα τη λήξη της λειτουργίας των παλιών εγκαταστάσεων στη Λάρνακα. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός για την πόλη του Ζήνωνα, η οποία για περισσότερο από 20 χρόνια αναμένει την πολυπόθητη μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τα παράλιά της και πιο συγκεκριμένα από το 2001, όταν επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και δημαρχίας Γιώργου Λυκούργου είχε υπογραφεί η πρώτη συμφωνία για μετακίνηση των εγκαταστάσεων και του τότε διυλιστηρίου στην περιοχή Βασιλικού.

Έπειτα, λοιπόν, από τον τελευταίο επιτυχημένο έλεγχο, ξεκίνησε κι επίσημα η μεταφορά σε στάδια των εργασιών φύλαξης κι εμφιάλωσης υγραερίου όλων των εταιρειών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στη νέα υπερσύγχρονη βάση της κοινοπραξίας VLPGLtd,στην οποία συστεγάζονται οι τέσσερις εταιρείες που εμπορεύονται υγραέριο στην κυπριακή αγορά, δηλαδή η Petrolina (Holdings) Public Ltd, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η Synergas Ltd και η Intergaz Ltd.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει πως η διαδικασία αυτή καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της αποξήλωσης όλων των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας αναμένεται να τελειώσει οριστικά την άνοιξη του 2023, μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις.

Με τη λειτουργία σε φουλ ρυθμούς του τερματικού στο Βασιλικό, οι τέσσερις εταιρείες υγραερίου θα διατηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακα για περίοδο περίπου δύο μηνών, ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στις νέες εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η προμήθεια υγραερίου στην αγορά. Η αντίστροφη μέτρηση για το οριστικό κλείσιμο των τερματικών της Λάρνακαςκαι γιατις αποσυναρμολογήσεις των εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει και οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να ξεκινήσουν Μάρτιο ή Απρίλιο του ερχόμενου έτους.

Οι δραστηριότητες της VLPG

Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd θα περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου, με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευσης και διανομής στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου. Η κοινοπραξία θα διαχειρίζεταικαι την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας. Επιπλέον, η VLPG Plant Ltd έχει αναλάβει την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που με την επέκτασή της προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση.

Απορρύπανση του εδάφους

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει πως ξεκίνησε και η απορρύπανση του εδάφους όπου μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης. «Είναι ομολογουμένως αξιοσημείωτη η προσπάθεια και οι ενέργειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια για μεταστέγαση όλων των εταιρειών υγρών καυσίμων και υγραερίου καθώς και για την αποξήλωση όλων των οχληρών εγκαταστάσεων.Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η Λάρνακα από μια πόλη με οχληρές βιομηχανικές εργασίες μετατρέπεται σ’ ένα σημαντικό τουριστικό κι επενδυτικό προορισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Send this to a friend