Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εργασίες ανάπλασης στο λιμανάκι της Κερύνειας – Τελεφερίκ στην Κερύνεια
Εργασίες ανάπλασης στο λιμανάκι της Κερύνειας – Τελεφερίκ στην Κερύνεια

Εργασίες ανάπλασης στο λιμανάκι της Κερύνειας – Τελεφερίκ στην Κερύνεια

Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης στο αρχαίο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και χρόνια και συχνά έρχεται στην επικαιρότητα με πολλά δομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Ντιαλόγκ γράφει ότι στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου και 3ου σταδίου, θα εξαλειφθούν τα προβλήματα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας. Το λιμάνι θα παραμείνει κλειστό κατά τη διάρκεια των εργασιών, για τις οποίες έχει τεθεί στόχος να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου του 2023.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των προσόψεων των κτιρίων στο λιμάνι. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρούνται οι ξύλινες κατασκευές, οι προσθήκες και όλες οι άλλες στρεβλές κατασκευές που έχουν κατασκευαστεί μπροστά από τα εστιατόρια και τις καφετέριες στο αρχαίο λιμάνι και καθαρίζονται οι προσόψεις τους.

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια της περιόδου του έργου, θα δοθεί επιχορήγηση συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων 840 χιλιάδων ΤΛ ανάλογα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου προσωπικού που απασχολούν.

Σημειώνεται επίσης ότι το τέταρτο και τελευταίο στάδιο του έργου περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της θαλάσσιας ζώνης του Αρχαίου Λιμανιού της Κερύνειας.

Στο μεταξύ, ο «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ankara Anatolia (ΑΑ) στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στους στόχους τους όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού και στα τουριστικά έργα που θα κάνουν στα κατεχόμενα.

Ανάμεσα σε άλλα, είπε, στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού και προς αυτό το σκοπό θα θέσουν σε εφαρμογή έργα για δύο ξεχωριστά τελεφερίκ στην Κερύνεια, ανέγερση γηπέδων γκολφ και νέων λιμανιών για γιοτ.

Πρόσθεσε ότι εκτός από το έργο που αφορά στην επέκταση του αρχαίου λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας, θα προκηρύξουν προσφορές για την ανέγερση ενός νέου λιμανιού για γιοτ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για την δημιουργία ενός χώρου στα Καζιβερά, όπου θα ανεγερθεί μια μαρίνα για να μπορούν να προσεγγίζουν τα μικρά γιοτ.

Υποστήριξε επίσης ότι στο πλαίσιο εναλλακτικών έργων και προκειμένου να κερδίσουν αθλητικό τουρισμό εργάζονται για κατασκευή 4-5 γηπέδων γκολφ, και προγραμματίζουν να φτιάξουν τουλάχιστον 3 γήπεδα γκολφ την περιοχή της Βοκολίδας.

Για την πρόθεση τους να κάνουν τελεφερίκ στην επαρχία της Κερύνειας, ο κ. Ατάογλου ανέφερε ότι το έργο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο στην «κεντρική επιτροπή προσφορών» και εξήγησε ότι εργάζονται για να δημιουργήσουν δύο γραμμές τελεφερίκ που θα φθάνει από την Κερύνεια στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των τουριστών που έφθασε στα κατεχόμενα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τους αριθμούς του 2019. «Το ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία μας είναι πολύ ψηλό. Ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο ημερήσιος αριθμός των αεροπλάνων που έφθαναν στη χώρα μας ήταν 5, αυτή την στιγμή είναι 13-15. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την τδβκ σε ένα χώρο που θα φιλοξενεί τουρίστες για 12 μήνες. Έχουμε αγγίξει τους αριθμούς που είχαμε πριν την πανδημία», κατέληξε.

Send this to a friend