Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πότε το παιδί σας είναι πολύ άρρωστο για το σχολείο
Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πότε το παιδί σας είναι πολύ άρρωστο για το σχολείο

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε πότε το παιδί σας είναι πολύ άρρωστο για το σχολείο

Ένα ρουθούνισμα, ένα φτάρνισμα ή ένας βήχας μπορεί να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου αυτές τις μέρες για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πολλά παιδιά έχουν περάσει αρκετό χρονικό διάστημα με κοινωνικές αποστάσεις για να προστατευτούν από τον Covid-19 και τώρα τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υπερφορτώνονται με περιπτώσεις του αναπνευστικού ιού RSV — που μπορεί να προκαλέσει καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό.

Η ιογενής λοίμωξη ήταν πάντα κοινή. Σχεδόν όλα τα παιδιά κολλάνε RSV κάποια στιγμή πριν κλείσουν τα 2, λένε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Και η ανοσία που αναπτύχθηκε μετά από μια λοίμωξη συχνά εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τους ανθρώπους να έχουν πολλαπλές λοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους, σημειώνει ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Η πρόκληση για τη δημόσια υγεία φέτος είναι ότι, ενώ πολλά παιδιά κρατήθηκαν στο σπίτι για να προστατευτούν από τον Covid-19, απομονώθηκαν επίσης από τον RSV, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα έχουν την πρώτη -και επομένως πιο σοβαρή- μόλυνση τώρα, δήλωσε η Ιατρική Αναλυτής του CNN, Δρ. Leana. Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Τζορτζ Ουάσιγκτον Milken Institute.

Μια λοίμωξη από RSV είναι συχνά ήπια, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για τα μικρά βρέφη, τα παιδιά με υποκείμενες παθήσεις και τους μεγαλύτερους ενήλικες, δήλωσε ο Schaffner, ο οποίος είναι επίσης ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ώρα για πανικό, πρόσθεσε ο Wen, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας του «Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health». Η σύλληψη του RSV και άλλων ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων είναι μέρος των παιδιών που μεγαλώνουν και αναπτύσσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Δείτε πώς μπορείτε να αξιολογήσετε πότε πρέπει να κρατήσετε το παιδί σας σπίτι από το σχολείο και πότε να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι κρυολόγημα, γρίπη, Covid ή RSV;

Ανάμεσα στο κρυολόγημα, τη γρίπη, τον στρεπτόκοκκο, τον RSV και τον παρατεταμένο Covid-19, υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που στροβιλίζονται αυτόν τον χειμώνα – και συχνά μπορεί να μοιάζουν πολύ ως προς τα συμπτώματα, είπε ο Schaffner. Ακόμη και οι  γιατροί μπορεί να δυσκολεύονται να τους ξεχωρίσουν όταν ένας ασθενής βρίσκεται στο ιατρείο, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι παιδίατροι είναι καλά εξασκημένοι και εξοπλισμένοι για τη θεραπεία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, ακόμα κι αν δεν είναι δυνατό να διακριθεί ακριβώς ποιος ιός ή βακτήριο είναι η αιτία, είπε ο Wen.

Οποιοσδήποτε ιός ή βακτηρίδιο προκαλεί ρουθούνισμα, πονοκέφαλο ή πονόλαιμο στο σπίτι σας,  η ηλικία, τα συμπτώματα και η κατάσταση της υγείας του παιδιού σας πιθανότατα θα κάνουν τη διαφορά στον τρόπο που θα προχωρήσετε, είπε.

Πρέπει να κρατήσετε το παιδί σας σπίτι;

Ιδανικά, οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας θα το ήθελαν καθώς εάν εμφανίζει συμπτώματα δεν θα ήταν σωστό  να στέλνεται στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταδώσουν λοιμώξεις, είπε ο Schaffner. Αλλά — ειδικά για μονογονείς ή φροντιστές που πρέπει να είναι στη δουλειά — αυτή δεν είναι πάντα η πιο πρακτική συμβουλή, πρόσθεσε.

Τα τεστ που γίνονται στο σπίτι μπορεί να σηματοδοτήσουν εάν ένα παιδί έχει λοίμωξη από τον Covid-19, πρόσθεσε. Αλλά για άλλους ιούς όπως το κρυολόγημα, μπορεί να μην υπάρχει καλός τρόπος να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Μερικά συμπτώματα που μπορεί πραγματικά να σηματοδοτούν ότι είναι καιρός να κρατήσετε το παιδί σας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έμετο, διάρροια, δυσκολία στο φαγητό, κακό ύπνο ή προβλήματα αναπνοής, είπε ο Wen.

Η Donna Mazyck, εγγεγραμμένη νοσοκόμα και εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Σχολικών Νοσοκόμων, το αναλύει σε δύο βασικούς παράγοντες: Έχει το παιδί πυρετό και είναι πολύ άρρωστο για να ασχοληθεί πλήρως με τη μάθηση;

Οι οικογένειες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τις οδηγίες του σχολείου τους, μερικές από τις οποίες μπορούν να είναι λεπτομερείς για το πότε ένα παιδί πρέπει να απομακρυνθεί από το σχολείο, ενώ άλλες θα βασίζονται περισσότερο στην κρίση των γονιών, είπε.

Και για παιδιά που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω άλλων ιατρικών καταστάσεων, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας προτού το παιδί σας αρρωστήσει, ώστε να ξέρετε τι να αναζητήσετε.

Πότε είναι η ώρα να τα στείλετε πίσω;

Και πάλι, εδώ είναι όπου τα σχολεία μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές και είναι σημαντικό να ελέγχετε με γραπτές οδηγίες.

«Γενικά, τα σχολεία θα ζητήσουν από το παιδί να είναι απαλλαγμένο από πυρετό χωρίς τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό» πριν επιστρέψει στην τάξη, είπε.

Για τα παιδιά με άσθμα ή αλλεργίες, μπορεί να μην είναι λογικό να μην πηγαίνουν στο σχολείο κάθε φορά που παρουσιάζουν συμπτώματα βήχα ή ρουθουνίσματος, είπε ο Wen. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να τους κρατήσει εκτός μισού έτους.

Και ορισμένα συμπτώματα, όπως ο συνεχής βήχας, μπορεί να παραμείνουν καθώς η λοίμωξη υποχωρεί και το παιδί αναρρώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να στείλετε ένα παιδί πίσω στο σχολείο, είπε ο Mazyck, επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντικό να ελέγξετε τις οδηγίες του σχολείου.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Οι οικογένειες είναι συχνά καλές στο να φέρνουν τα παιδιά τους στον παιδίατρο όταν φαίνονται αδιάθετα, είπε ο Schaffner. Ωστόσο, με τόσα πολλά πράγματα που συμβαίνουν, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στις οικογένειες ότι οι γιατροί προτιμούν να βλέπουν παιδιά που δεν αισθάνονται καλά νωρίτερα παρά αργότερα, πρόσθεσε.

Εάν φαίνονται υποτονικά σε  λήθαργο, σταματούν να τρώνε ή έχουν δυσκολία στην αναπνοή, οι γονείς και οι φροντιστές θα δικαιούνται επίσης να πάνε τα παιδιά τους στον παιδίατρο και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια – ειδικά εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, είπε ο Schaffner.

Για τα μικρότερα μωρά και τα βρέφη, μπορεί να είναι καιρός να πάνε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης εάν δυσκολεύονται να λάβουν υγρά ή έχουν στεγνές πάνες, φουσκωμένα ρουθούνια, δυσκολία στην αναπνοή, πρόσθεσε ο Wen.

Οι οικογένειες θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα θεραπεία για παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν πρόβλημα αναπνοής και ομιλίας με πλήρεις προτάσεις, είπε ο Wen. Ευτυχώς, οι περισσότεροι δεν θα χρειαστούν επείγουσα περίθαλψη – και όσοι το κάνουν συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι και τα πάνε καλά σε λίγες μέρες, είπε ο Schaffner.

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η θεραπεία του RSV και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι το ψωμί και το βούτυρο των παιδιάτρων και των γιατρών έκτακτης ανάγκης», είπε ο Wen. «Αυτό κάνουμε».

Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια και την εξάπλωση

Για να αποτρέψετε αυτές τις αναπνευστικές ασθένειες, διδάξτε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τις πρακτικές υγιεινής που προωθούσαν οι επαγγελματίες υγείας πολύ πριν από την πανδημία, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση απολυμαντικού χεριών όταν δεν υπάρχει νεροχύτης, ο βήχας και το φτέρνισμα στον αγκώνα ή το χαρτομάντιλο και όχι να μοιράζονται φαγητό ή σκεύη με φίλους, είπε ο Wen.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον RSV εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά για τη γρίπη και τον Covid-19, είπε ο Σάφνερ.

Εάν το παιδί σας δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, μιλήστε με τον γιατρό του για την προστασία του από αυτούς τους ιούς, πρόσθεσε.

Πηγή: CNN

Send this to a friend