Με μη παραδοχή στις εναντίον του κατηγορίες απάντησε την Τετάρτη ο κατηγορούμενος στην ποινική υπόθεση, που αφορά σε ρεπορτάζ δημοσιογραφικού δικτύου και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, Αντρέας Πιττάτζης, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε την εκ νέου αναβολή της διαδικασίας για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους στην υπόθεση, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισής τους προέβαλαν προδικαστικές ενστάσεις.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ήγειρε προδικαστικές ενστάσεις, τις οποίες υιοθέτησε και ο Δικηγόρος των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου.
Η διαδικασία για τους τρεις επαναορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2023, ώστε να απαντήσει η κατηγορούσα Αρχή επί των προδικαστικών ενστάσεων, ενώ για τον Αντρέα Πιττάτζη η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023.
Δεν παραδέχτηκε τις 5 κατηγορίες
Ο Αντρέας Πιττάτζης, ο οποίος δεν παραδέχτηκε τις πέντε κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την κατηγορούσα Αρχή, κατηγορείται για αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Σημειώνεται ότι τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνη και Αντώνης Αντωνίου.
Στην επόμενη δικάσιμο οι κατηγορούμενοι θα είναι παρόντες με τους ίδιους όρους, όπως επιβλήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.
Υπενθυμίζεται ότι για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή και για τον κ. Πιττάτζη εγγύηση 30 χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.
Στις 11 Ιανουαρίου η απάντηση στις προδικαστικές ενστάσεις
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Συλλούρη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ήγειρε ζήτημα κατάχρησης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάχρηση συνίσταται σχετικά με τις κατηγορίες 1, 2, 3 με την εμπλοκή του κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, με την συμμετοχή Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στη διαμόρφωση των γεγονότων, για την οποία κατηγορείται ο πελάτης του.
Επίσης, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η κατάχρηση συνίσταται σχετικά με τις κατηγορίες 4 και 5, που αφορούν στην εμπλοκή αλλοδαπού, το οποίο όπως συμπλήρωσε «είναι ανύπαρκτο πρόσωπο».
Έκανε λόγο για «ύπαρξη παρανομίας που συνίσταται στη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος, με βάση το άρθρο 15 του συντάγματος» του Δημήτρη Συλλούρη.
Επιπροσθέτως, ο κ. Τριανταφυλλίδης ετοίμασε εφτά σημεία, ζητώντας να γίνουν παραδεκτά γεγονότα, ώστε να βασιστεί η εισήγησή του.
Καταθέτοντας τα εφτά σημεία ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι υπό την ιδιότητα του κατά τον ουσιώδη χρόνο, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε θετικά αναφορικά με την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση ως Κύπριου πολίτη ενός αλλοδαπού και μιας αλλοδαπής, που αναφέρονται στις κατηγορίες, έχοντας προς τούτο ενώπιον του σε αμφότερες τις περιπτώσεις τις απόψεις και εισηγήσεις των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον αλλοδαπό που αναφέρεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ότι είναι «ανύπαρκτο πρόσωπο» και ότι ουδεμία αίτηση υποβλήθηκε ή εκκρεμούσε καθ’ οιονδήποτε χρόνο ενώπιον των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, προς τον σκοπό της κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφησής του ως Κύπριου πολίτη.
Αναφέρθηκε ακόμα στους δημοσιογράφους ξένο δημοσιογραφικού δικτύου, οι οποίοι εισήλθαν κατά τον ουσιώδη χρόνο στην οικία του Χριστάκη Τζιοβάννη, χωρίς να αποκαλύψουν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα προφασιζόμενοι ότι ερευνούσαν τη δυνατότητα πολιτογράφησης ως Κύπριου πολίτη του προσώπου που αναφέρεται στις κατηγορίες και το οποίο είναι, όπως υποστηρίζει, «ανύπαρκτο πρόσωπο», ενώ σημείωσε και την βιντεογράφηση και ηχογράφηση του Δημήτρη Συλλούρη από τους δημοσιογράφους του εν λόγω δικτύου, εντός της οικείας του Χριστάκη Τζιοβάννη, χωρίς την γνώση και τη συγκατάθεσή του.
Εξάλλου, τις προδικαστικές ενστάσεις υιοθέτησε και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, λέγοντας ότι οι κατηγορίες 1, 3 και 5 «στερούνται νομικού ερείσματος».
Υποστήριξε, μάλιστα, πως υπάρχει πρόβλημα ως προς την προώθηση της κατηγορίας, η οποία αναφέρεται σε «ανύπαρκτο πρόσωπο».
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο, ώστε να εξετάσει τις προδικαστικές ενστάσεις και να απαντήσει στα σημεία που κατέθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, με το δικαστήριο να επαναορίζει τη δικάσιμο στις 11 Ιανουαρίου του 2023, στις 09:00.
Δεν υιοθέτησε τις προδικαστικές ο Πιττάτζης
Από την πλευρά του, ο Αντρέας Πιττάτζης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, δήλωσε ότι αν και σέβεται τις θέσεις των συναδέλφων του και δεν θα προβάλει οποιαδήποτε ένσταση, εντούτοις δεν θα υιοθετήσει οποιαδήποτε θέση.
Πρόσθεσε πως δεν επιδιώκει αθώωση, αλλά δικαίωση, για να σημειώσει ότι «στο ναό της Δικαιοσύνης πρέπει να ακουστούμε όλοι».
Όπως συμπλήρωσε θέλει να γνωρίζει «εάν η εν χορδές και οργάνοις καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης έγινε εν συνείδηση δικαίου ή προς τέρψη του Κολοσσαίου».
Ακολούθως, δήλωσε μη παραδοχή στις εναντίον του κατηγορίες, με τη δικάσιμο να ορίζεται στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023, στις 09:00.