Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στον Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στον Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στον Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στεγάζεται σε ένα σπίτι τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Αποτελείται από έξι δωμάτια, εσωτερική περίκλειστη αυλή και στεγασμένο πέραμα με καμάρα. Είναι πετρόκτιστο και με τη διαρρύθμιση που του έχει γίνει, δίνεται στον επισκέπτη μια ξεκάθαρη εικόνα ενός παραδοσιακού αγροτικού νοικοκυριού.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κάτω Δρυ, είναι ένα από τα πολλά περιφερειακά μουσεία στο νησί και βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο χωριό, 40 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρνακας.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσω των αντικειμένων, των επίπλων και των εργαλείων που βρίσκονται στο σπίτι να γνωρίσει τις ασχολίες, το νοικοκυριό και τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής.

Στεγαζόμενο σε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο σπίτι που αποτελεί δωρεά των Γαβριήλ και Ελένης Παπαχριστοφόρου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κάτω Δρυ που άνοιξε τις πόρτες του το 2004, παρουσιάζει γλαφυρά την εικόνα ενός παραδοσιακού αγροτικού νοικοκυριού του 19ου αιώνα μιας εύπορης οικογένειας.

Το οίκημα, με τα πέντε ισόγεια και ένα ανώγειο δωμάτιο, έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με την είσοδο από τον δρόμο στην αυλή να γίνεται μέσω του ηλιακού, ενώ ο κύριος όγκος της κατοικίας βρίσκεται στο βάθος του οικοπέδου. Η εσωτερική περίκλειστη αυλή με το φούρνο καταλήγει στο μεγάλο ξωπόρτι, το οποίο ανοίγει στο δρόμο.

Το δίχωρο παρέμεινε το κύριο δωμάτιο του σπιτιού, ενώ ένας άλλος χώρος ήταν καθιστικό, τραπεζαρία, χώρος υποδοχής, με την πετρόκτιστη καμάρα να στηρίζει την οροφή. Εδώ ο επισκέπτης θα αντικρίσει το τραπέζι, τις καρέκλες, το σκαλιστό καναπέ, το σεντούκι όπου φύλαγαν τα προικιά τους, τη βούβα ή αρκαστήρι (τον αργαλειό) και ένα μαγκάλι.

Πίσω από το δίχωρο, βρίσκεται το σώσπιτο ή τζελλάρι, ένα δωμάτιο-αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα και εργαλεία ( χαλινάρια αλόγων, υποζύγια ξύλινο αλέτρι για το όργωμα της γης, δρεπάνια,κ.ά.), ενώ δίπλα από το δίχωρο, βρίσκεται το αχερωνάρι, όπου έριχναν το άχυρο, από μια τρύπα της επίπεδης στέγης.

Το μαειρκόν, με την τσιμηνιά (το τζάκι όπου έψηναν το φαγητό) και την αρμαρόλα (κρεμαστό ντουλαπάκι για την φύλαξη τυριών και φαγητών), το υπνοδωμάτιο στο ανώι με το σιδερένιο κρεβάτι, το σκαλιστό ερμάρι, τη ραπτομηχανή και τα ζωγραφιστά πιάτα, είναι από τα εκθέματα που κεντρίζουν την προσοχή και ταξιδεύουν τον επισκέπτη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κάτω Δρυ σε προηγούμενες εποχές.

 

Διεύθυνση: 7714 Κάτω Δρυς, Λάρνακα

Τηλέφωνο / Φαξ: +357 24342833, 24342648 / +357 24342199

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]

Ώρες & μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή & Κυριακή 09:00-15:00

Μόνιμες εκθέσεις Είσοδος €1,00

 

Send this to a friend