Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ H ζωτικής σημασίας αιγυπτιακή λιμνοθάλασσα για την πράσινη χελώνα της Κύπρου
H ζωτικής σημασίας αιγυπτιακή λιμνοθάλασσα για την πράσινη χελώνα της Κύπρου

H ζωτικής σημασίας αιγυπτιακή λιμνοθάλασσα για την πράσινη χελώνα της Κύπρου

Ο αριθμός των πράσινων χελωνών που αναπαράγονται στην Κύπρο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια — αλλά αυτή η ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια αιγυπτιακή λιμνοθάλασσα όπου τρέφονται πολλές χελώνες, δείχνει νέα έρευνα.

Οι πράσινες χελώνες, ένα είδος υπό εξαφάνιση, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αναζητώντας τροφή σε μια μόνο περιοχή, αλλά επιστρέφουν στην παραλία όπου εκκολάφθηκαν για να γεννήσουν αυγά.

Η νέα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την Εταιρεία για την Προστασία των Χελωνών στην κατεχόμενη Κύπρο (SPOT), επισήμανε και παρακολούθησε τα θηλυκά που γεννούσαν αυγά σε βασικές παραλίες (παραλίες αναπαραγωγής) στην Κύπρο και βρήκε 74% ζωοτροφή στη λίμνη Bardawil στην Αίγυπτο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αριθμοί των φωλιών έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 — αλλά η εξάρτηση από μερικές τοποθεσίες σίτισης, ειδικά τη λίμνη Bardawil, αφήνει τους πληθυσμούς των χελωνών ευάλωτους εάν αλλάξουν οι συνθήκες εκεί.

«Από το 2010 περίπου, η παρακολούθηση χελωνών από την Κύπρο έχει δείξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό που αναζητούν τροφή στη λίμνη Bardawil», δήλωσε ο Δρ Robin Snape, του Κέντρου Οικολογίας και Διατήρησης στην Πανεπιστημιούπολη Penryn του Έξετερ στην Κορνουάλη.

«Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ενήλικων χελωνών που αναζητούν τροφή γύρω από την Κύπρο και την Τουρκία έχει μειωθεί — πιθανώς λόγω των υψηλών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων (τυχαία αλίευση) χελωνών στην αλιεία εκεί.

«Η συνολική αύξηση του αριθμού των φωλιών φαίνεται να οφείλεται στην προστασία των τόπων ωοτοκίας στην Κύπρο και στις συνθήκες στη λίμνη Bardawil.

«Είναι πιθανό η λίμνη να φτάσει στη χωρητικότητά της και σε εκείνο το σημείο ο πληθυσμός της πράσινης χελώνας θα μπορούσε να σταματήσει να αυξάνεται».

Η λίμνη Bardawil είναι μια λιμνοθάλασσα με ένα ανθρωπογενές άνοιγμα που συνδέεται με τη θάλασσα, επιτρέποντας στη θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των χελωνών, να κολυμπούν μέσα και έξω.

Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 ως αλιευτικό μέρος, αλλά έχει γίνει ιδανικός βιότοπος για ενήλικες πράσινες χελώνες, οι οποίες έχουν συνήθως μήκος πάνω από ένα μέτρο και ζυγίζουν περισσότερο από 100 κιλά.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε μακροπρόθεσμη σήμανση μέσω δορυφόρου για να παρακολουθήσει 19 θηλυκές χελώνες που φωλιάζουν σε μεγάλα ιχθυοτροφεία στη κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο.

Ενώ οι περισσότερες από τις χελώνες πήγαν στη λίμνη Bardawil, μία μετανάστευσε 1.500 μίλια (2.400 χλμ.) στο νησί Djerba, στην Τυνησία — η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ακόμη για μια μεσογειακή πράσινη χελώνα.

Συγκρίνοντας τους παλαιότερους διαθέσιμους μέσους όρους καταμέτρησης φωλιών τριών ετών (1993-1995) με τις μετρήσεις φωλιών που πραγματοποιήθηκαν ως μέρος αυτής της μελέτης (2017-2019), ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών αυξήθηκε από 186 σε 554.

«Δεδομένης της σημασίας της λίμνης Bardawil για τις πράσινες χελώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζωτικής σημασίας η διαχείριση του ενδιαιτήματος εκεί να προστατεύει τις χελώνες και να υποστηρίζει τα προς το ζην των ψαράδων», δήλωσε η καθηγήτρια Annette Broderick, από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

«Η μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων και η προστασία των οικοτόπων σε άλλες τοποθεσίες θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον αριθμό των πράσινων χελωνών και να μειώσει την εξάρτηση από αυτή τη μοναδική τοποθεσία».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA και το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Ecology and Conservation, έχει τον τίτλο: «Η ανάκτηση του πληθυσμού της μεσογειακής πράσινης χελώνας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη λίμνη Bardawil, στην Αίγυπτο

Send this to a friend