Περίπου 14 χιλιάδες παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα
Περίπου 14 χιλιάδες παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης εντάσσονται σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και η πολιτεία και το Υπουργείο μεριμνούν, ώστε να ανταποκρίνονται στο δικαίωμά τους για φοίτηση και στα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, και μερικές περιπτώσεις που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας και αφορούν κατά κανόνα διαφωνία των γονέων, δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή την εικόνα, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας.
Με αφορμή, «επαναλαμβανόμενες δημόσιες παρεμβάσεις» της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που αφορούν στην περίπτωση μαθήτριας δημοτικού σχολείου με αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας «αποκλεισμός» της μαθήτριας από το σχολείο.
«Εάν η μαθήτρια δεν φοιτά, είναι διότι οι γονείς της δεν θέλουν να αποδεχτούν την απόφαση της καθ’ ύλην αρμόδιας Κεντρικής Επιτροπής που ορίζεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία και εξακολουθούν να κρατούν το παιδί μακριά από το σχολικό περιβάλλον, παραβιάζοντας τον περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης νόμο», προστίθεται.
Για την περίπτωση αυτή, αναφέρεται, το Υπουργείο έχει ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μεριμνώντας ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα φοίτησης της μαθήτριας στο σχολείο.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται, ακολουθήθηκαν οι αποφάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής και μάλιστα διευθετήθηκε επαναξιολόγηση της μαθήτριας από πολυθεματική ομάδα, ενώ εξετάστηκαν αρμοδίως όλες οι ενστάσεις, τις οποίες κατέθεσαν οι γονείς.
«Η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής προβλέπει τα σχετικά με τη φοίτηση της μαθήτριας. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει είναι ότι, με την εξαίρεση κάποιων εκδηλώσεων (εκδρομές, επισκέψεις), οι γονείς κρατούν το παιδί μακριά από το σχολείο εμμένοντας στη δική τους άποψη», προστίθεται.
Με λύπη, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, διαπιστώνουμε ωστόσο κάποιους αστήρικτους ισχυρισμούς της ΚΥΣΟΑ. «Πράγματι, η ακατανόητη επίμονη τοποθέτηση της ΚΥΣΟΑ ότι δεν έγινε επαναξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανακριβής και λανθασμένη», σημειώνεται.
Το Υπουργείο αναφέρει ότι δεν μπορεί παρά να ενεργεί στη βάση της νομοθεσίας και των κανονισμών που ισχύουν και να εφαρμόζει όλα όσα προβλέπονται. «Είναι δικαίωμα, βέβαια, οποιουδήποτε να έχει διαφορετική άποψη, αλλά δεν μπορεί ορισμένοι να επιμένουν να επιβληθεί η άποψή τους, αντίθετα από την κείμενη νομοθεσία. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι εκείνο που κάνει την ΚΥΣΟΑ ή και ορισμένους γονείς να πιστεύουν ότι η δική τους γνώμη βρίσκεται υπεράνω των νόμων και κανονισμών», καταλήγει.