Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ερευνητικός κι εκπαιδευτικός κόμβος για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία η Λάρνακα
Ερευνητικός κι εκπαιδευτικός κόμβος για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία  η Λάρνακα

Ερευνητικός κι εκπαιδευτικός κόμβος για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία η Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να καταστήσει τη Λάρνακα ευρωπαϊκό ερευνητικό κι εκπαιδευτικό κόμβο για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι το όραμα του δήμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση με την ονομασία «Η Βιώσιμη Ανάπτυξη Παράκτιων Περιοχών», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λάρνακα.

Διοργανωτές ήταν το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, το Κέντρο Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και η ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές.

Παρουσιάστηκαν οι σχετικές ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται στην Κύπρο, ενώ συζητήθηκαν και περαιτέρω δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Στην ομιλία του, ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ο Δήμος Λάρνακας είναι προσηλωμένος σε τομείς που επιδιώκουν την βιώσιμη ανάπτυξη και λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, επιδιώκει τη γαλάζια ανάπτυξη σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η καινοτομία, τα νέα επαγγέλματα και τις νέες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο δήμαρχος, σημαντικό ρόλο έχει να διαδραματίσει και το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία το οποίο εδρεύει στη Λάρνακα.

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, εναρμονίζεται με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η διατήρηση της καλής οικολογικής και περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλασσίου και παράκτιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική θεωρείται η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για τη βιοποικιλότητα και τις οικολογικές διεργασίες που χαρακτηρίζουν το θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, καθώς και τους παράγοντες που το επηρεάζουν.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που οι παράκτιες περιοχές αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν φορείς από την ευρωπαϊκή κι εθνική δημόσια διοίκηση, εκπρόσωποι της βιομηχανικής κι ερευνητικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Send this to a friend