Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Σοβαρές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» – «Μας έβαζαν στην απομόνωση χωρίς νερό και φως»
Σοβαρές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» – «Μας έβαζαν στην απομόνωση χωρίς νερό και φως»

Σοβαρές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» – «Μας έβαζαν στην απομόνωση χωρίς νερό και φως»

Σοβαρές καταγγελίες για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» για κακοποίηση ανηλίκων, διερευνά η Εισαγγελία Αθηνών.

Συγκεκριμένα, παιδιά που έζησαν στις δομές της οργάνωσης καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από ανώτερο στέλεχος της ΜΚΟ, τόσο σε δομές στην Αττική όσο και σε άλλες πόλεις.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» από ένα αγόρι 18,5 ετών σήμερα και πρώην τρόφιμο της δομής που κάνει λόγο για κακοποιητική συμπεριφορά και σεξουαλική κακοποίηση από συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα της οργάνωσης. Πέρα από την σεξουαλική κακοποίηση θα διερευνηθεί το σύνολο των καταγγελιών που αφορά σε κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, εκμετάλλευση και κακές συνθήκες διαβίωσης και αναμένεται να κληθούν όλοι όσοι έχουν πάρει θέση και ειδικά παιδιά που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά για την οργάνωση, ώστε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να κατηγοριοποιηθούν τυχόν ένοχοι και συγκεκριμένες παράνομες πράξεις και εφόσον προκύψουν επαρκείς αποδείξεις να ασκηθούν σχετικές διώξεις.

«Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου», επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και συνέχισε: «Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια. Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».

Την ίδια ώρα ο ιδρυτής της ΜΚΟ, πατέρας Αντώνιος αρνείται όσα καταγγέλλονται και ταυτόχρονα αφήνει υπόνοιες ότι ορισμένα παιδιά έχουν προβεί σε ψεύτικες καταγγελίες, θέλοντας να «εκδικηθούν» την οργάνωση επειδή δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους. «Είμαι θλιμμένος με όλα αυτά που ακούω γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα για την υπόθεση και δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος σε τηλεοπτική εκπομπή. «Εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Κάποια προέρχονται από παραβατικές οικογένειες και κάποιο είναι μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους. Δεν ήξεραν από όρια. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παραστρατούν και η Κιβωτός του κόσμου με το εξειδικευμένο της προσωπικό προσπαθεί πρωτίστως να θεραπεύσει το τραύμα», ανέφερε και στη συνέχεια έδωσε διευκρινήσεις για το τι εννοεί: «Το τραύμα της ψυχής τους δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς», δήλωσε.

«Μας έβαζαν στην απομόνωση χωρίς νερό και φως» λέει πρώην φιλοξενούμενη

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις από πρώην φιλοξενούμενη σε δομή στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην περιφέρεια, καταγγέλλοντας ψυχολογική κακοποίηση, μήνες απομόνωσης και σκληρή εργασία.

Πρόκειται για μια 20χρονη, σήμερα, φοιτήτρια που πέρασε έξι χρόνια φιλοξενούμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» και μιλά στον ΑΝΤ1. «Απομόνωση ονομάζουν εκείνοι το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ για παράδειγμα, ήμουν ένα καλοκαίρι, το οποίο το είχα περάσει τρεις μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας», καταγγέλλει η κοπέλα.

Οι σκοτεινές, μέσα στο κύριο κτήριο της δομής, αποθήκες, όπου συγκεντρώνονταν οι δωρεές του κόσμου, όπως λέει η πρώην φιλοξενούμενη, είχε μετατραπεί για τους πιο «ατίθασους» η φυλακή τους. Όπως λέει, φιλοξενούμενος έμεινε στην απομόνωση έναν ολόκληρο χρόνο! «Ποιο είναι το χειρότερο που έχεις ακούσει από παιδί που ξέρεις;», ρωτήθηκε η 20χρονη.

Και απάντησε: «Να το έχουν χτυπήσει αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο. Για έναν χρόνο δεν μιλούσε στα παιδιά. Τον είχαν σε μια πτέρυγα όπου τον είχαν μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά. Δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε τη δουλειά, εκεί. Εκεί ήταν χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Εκείνη πλευρά του σπιτιού, εκείνο τον καιρό, λειτουργούσε σαν αποθήκη, εκεί βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος».

«Σωματική κακοποίηση έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό. Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», πρόσθεσε η 20χρονη για τις συνθήκες στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ- Πρώτο Θέμα 

Send this to a friend