Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ο Μιχάλης Χατζηπιερής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Larnakaonline για το βιβλίο του «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» (photos)
Ο Μιχάλης Χατζηπιερής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Larnakaonline για το βιβλίο του «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» (photos)

Ο Μιχάλης Χατζηπιερής ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Larnakaonline για το βιβλίο του «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» (photos)

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει εδώ και περίπου δυο χρόνια και έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή. Ο λόγος για το βιβλίο «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» του Μιχάλη Χατζηπιερή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει το ποδόσφαιρο μέσα από μία εντελώς διαφορετική οπτική πλευρά. Μία πλευρά που δεν έχουμε συνηθίσει. Μία σπάνια πλευρά που εύκολα μπορεί κανείς να λατρέψει και να χαθεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Το βιβλίο «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» με το συγκλονιστικό εξώφυλλο και την εξαιρετική του οπτική αποτελεί ένα μείγμα ανάμεσα στο υπαρξιακό και το φιλοσοφικό για να παρουσιαστεί μία άλλη διάσταση.

Κάτι ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι το βιβλίο πέρα από την ελληνική γλώσσα είναι γραμμένο και στα αγγλικά.

Την προηγούμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηένου, των παλαίμαχων της Αθηένου και του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Αντζουλή έγινε μία πολύ ωραία εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο.

Το Larnakaonline μίλησε με τον συγγραφέα του βιβλίου Μιχάλη Χατζηπιερή και μας μετέφερε

Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» και τι μπορεί κανείς να διαβάσει μέσα από το βιβλίο σας;
«Αν δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου είναι ο Πενταδάχτυλος στο βάθος, η μπάλα μπροστά και κάποια κτήρια στη Λευκωσία. Δεν έχει να κάνει όμως με την συγκεκριμένη πόλη αλλά στην ουσία αφορά όλες τις πόλεις του κόσμου. Μιλά για το υπαρξιακό όπου εγώ προσπαθώ και βλέπω το παιχνίδι μέσα από το γήπεδο. Με τις δυσκολίες, τις ευκολίες, τις χαρές, τις λύπες. Όχι από πάνω που το βλέπει συνήθως ο φίλαθλος.

Τι είναι αυτό που προσπαθείτε να προσεγγίσετε μέσα από το βιβλίο;
«Προσπαθώ να προσεγγίσω το υπαρξιακό του. Και τον πόνο και την χαρά του γηπέδου. Προσπαθώ να βγω έξω από το γήπεδο και να του δώσω άλλη αξία. Πολύς κόσμος που πέρασε από το γήπεδο και έζησε πράγματα το ζει πιο έντονα. Μέσα βλέπει κανείς αναφορές στο γήπεδο της Άχνας, το παλιό ΓΣΠ και πολλά άλλα. Έχει τρία κείμενα στην αρχή του βιβλίου που προϊδεάζει τι έχει. Στο οπισθόφυλλο υπάρχουν κάποιες αναφορές από τον Γιάννο Ιωάννου και τον Αντρέας Κούννιο».

Άρα είναι ένα βιβλίο που κάποιος δεν θα το πάρει και θα διαβάσει για τακτική και τέτοια θέματα. Είναι ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να σε ταξιδέψει σε κάποια μονοπάτια που μπορεί στο μυαλό του κόσμου του απλού να μην είναι αυτό το ποδόσφαιρο.
«Ακριβώς αυτό προσπάθησα να κάνω. Προσπάθησα να παρουσιάσω ένα αληθινό πρόσωπο του ποδοσφαίρου και του γηπέδου και δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να ανοίξω διαφορετικά πράγματα. Και πνευματικότητα και λογοτεχνία. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ενότητες. Η μία είναι «Ένας παλιός ποδοσφαιριστής είμαι» που αφορά κάποια ποιήματα και το αναπτύσσει. Το άλλο είναι «Θεατρίνος είμαι», γιατί πάει και στο θεατρικό. Το ποδόσφαιρο είναι και θέατρο και το έκανα μέσα από εικόνες που είχα και σημειώσεις. Το τελευταίο είναι το «Αντίλαλος είμαι» που στο τέλος της ημέρας δίνω τον ρυθμό. Προσπάθησα να μην είναι μεγάλα τα ποιήματα και να μην είναι κουραστικό. Παράλληλα το ταυτίζω και με κάποια πράγματα. «Η πόλη κάτω από τα δοκάρια» είναι ο άνθρωπος ο εγκλωβισμένος κάτω από τα δοκάρια που έχει και ζωή, με τη χαρά της και με τη λύπη της, όπως είναι και η πραγματικότητα της ζωής».

Πάνος Λάρκος

Send this to a friend