Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Ήσυχος» (και) ο φετινός χειμώνας στην ελεύθερη Αμμόχωστο
«Ήσυχος» (και) ο φετινός χειμώνας στην ελεύθερη Αμμόχωστο

«Ήσυχος» (και) ο φετινός χειμώνας στην ελεύθερη Αμμόχωστο

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες σώζουν, ως ένα βαθμό, την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Αγίας Νάπας κατά την φετινή χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με τον τοπικό ΠΑΣΥΞΕ, περίπου δέκα ξενοδοχειακές μονάδες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην Αγία Νάπα, θα παραμείνουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, φιλοξενώντας αριθμό Ουκρανών προσφύγων, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Αυτή την εποχή υπάρχουν στην επαρχία Αμμοχώστου ακόμα δέκα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοικτά φιλοξενώντας ολιγάριθμους ξένους τουρίστες, τα πλείστα από τα οποία πιστεύεται ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός ή αρχές του επόμενου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι ενδείξεις ενόψει των προσεχών μηνών είναι πως θα έχουμε φέτος έναν πολύ ήσυχο χειμώνα από τουριστικής άποψης, καθότι οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες. Ο κ.Τάκκας μίλησε για… κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων που αναγκάζει τον κόσμο σ’ όλη την Ευρώπη να είναι διστακτικός όσον αφορά τα ταξίδια αναψυχής.

Η κυριότερη αιτία για το «μούδιασμα» κρατήσεων είναι η κρίση που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα υψηλά κόστα, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένας άλλος λόγος είναι ότι αυτή την εποχή παρατηρείται αισθητά μειωμένος αριθμός πτήσεων, γεγονός που δεν είναι άσχετο με την γενική κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και η ακρίβεια.

Τα κέντρα αναψυχής

Ο πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου ξενοδόχων επιβεβαίωσε ότι τον φετινό Νοέμβριο, κυρίως τις πρώτες μέρες του μήνα, υπήρξαν αρκετά παράπονα από ξένους τουρίστες, ειδικά στον Πρωταρά, για το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κέντρα αναψυχής της περιοχής ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα οι παραθεριστές να μην έχουν επιλογές για διασκέδαση και αναψυχή. Ένα ζήτημα το οποίο η εφημερίδα μας είχε προβάλει πριν από μερικές μέρες. Ο Δώρος Τάκκας είπε ότι το θέμα αυτό αποτελεί «αιώνιο πρόβλημα» στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού με το τέλος Οκτωβρίου η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων αναψυχής βάζει λουκέτο. Φέτος, παρόλο που υπήρχε μικρή, έστω, τουριστική κίνηση στην περιοχή τον Νοέμβριο, εντούτοις πολλοί ιδιοκτήτες κέντρων βιάστηκαν να κλείσουν λόγω των υψηλών κόστων λειτουργίας των υποστατικών τους, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν παράπονα από τους ξένους περιηγητές.

«Τι να κάνουμε στη Μόσχα;»

Όσον αφορά τις ενδείξεις για την τουριστική κίνηση του 2023, ακόμα είναι πολύ πρόωρο για ασφαλή συμπεράσματα. Αντιπροσωπεία των ξενοδόχων της περιοχής συμμετείχε στην πρόσφατη έκθεση του Λονδίνου και τα μηνύματα που πήραν είναι ότι το επόμενο καλοκαίρι η τουριστική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, χωρίς μεγάλη αύξηση. Μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις στην Ευρώπη θεωρείται η μεγάλη έκθεση της Μόσχας που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα προηγούμενα χρόνια ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου έδινε πάντα το παρών του στην συγκεκριμένη έκθεση, από την οποία εξασφάλιζε σημαντικό μερίδιο της ρωσικής τουριστικής πίτας. «Φέτος, δεν είναι σίγουρο εάν θα γίνει αυτή η έκθεση. Αλλά και να γίνει, τι να πάμε να κάνουμε πια στη Μόσχα με τις κυρώσεις που ισχύουν για την χώρα αυτή;», διερωτήθηκε ο κ.Τάκκας.

Send this to a friend