Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παρουσίαση προτάσεων Νίκου Χριστοδουλίδη για Πρωτογενή Τομέα
Παρουσίαση προτάσεων Νίκου Χριστοδουλίδη για Πρωτογενή Τομέα

Παρουσίαση προτάσεων Νίκου Χριστοδουλίδη για Πρωτογενή Τομέα

Την ανάγκη αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ίδιο και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέδειξε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζοντας χθες το απόγευμα στη ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας τις θέσεις και τις προτάσεις του προγράμματος διακυβέρνησης του για την Στήριξη και Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες και την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ είναι σήμερα μόλις 1.6% επεσήμανε ότι «η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, γιατί χωρίς υπερβολή ο πρωτογενής τομέας με συγκεκριμένες πολιτικές μπορεί να αναδειχθεί σε πυλώνα ανασυγκρότησης της χώρας μας».

Σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια ολιστική συνολική πολιτική, από την ουσιαστική και στοχευμένη στην επένδυση στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και τόνισε ότι «ο Κύπριος αγρότης μπορεί με την κατάλληλη στήριξη να αποτελέσει βασικό παραγωγό αγαθών και υπηρεσιών με βαρύνουσα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία για τον τόπο μας».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις και προτάσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης για την στήριξη των αγροτών παρουσίασε μέρος των προτάσεων του, όπως η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για αγροτικούς σκοπούς, η προώθηση της αγροτεχνολογίας, η παροχή κινήτρων για δημιουργία ομάδων παραγωγών, η σύσταση Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων για τους αγρότες, κ.α.

Ειδικότερα για τη σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων τονίζοντας ότι «μελετάμε τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας που συμπεριλαμβάνεται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, μέσα από το οποίο θα γίνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και θα ενισχύεται η διαφάνεια στις τιμές. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσουμε όσο το δυνατό η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του προϊόντος από την παραγωγή και της τιμής της αγοράς από τον καταναλωτή, αποκαθιστώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες αδικίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης τροφίμων».

Για τη Στήριξη και Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του που είναι κωδικοποιημένες σε 4 πολιτικές, «Μείωση του κόστους παραγωγής και προώθηση αναπτυξιακών έργων», «Σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος και βελτίωση των συνθηκών οικονομικής δραστηριοποίησης των αγροτών και διασφάλισης της παραγωγής», «Διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», «Βιώσιμη Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια» και που είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα: https://www.christodoulides2023.com/pylones/politikes/protogeneis-tomeas/

Send this to a friend