Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον εργολάβων για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα
Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον εργολάβων για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον εργολάβων για το πάρκο «Σαλίνα» στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ούτε ένας εργολάβος δεν ενδιαφέρθηκε για την κατασκευή του πάρκου «Σαλίνα», το οποίο προγραμματίζεται από το Δήμο Λάρνακας στην περιοχή Δροσιάς.

Οι δημοτικές αρχές «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν διαπίστωσαν πως με τη λήξη της προθεσμίας του διαγωνισμού για την κατασκευή του πάρκου δεν υποβλήθηκε ούτε μία προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ένα έργο αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά συνέπεια το συγκεκριμένο έργο πάει πλέον αρκετά πίσω, ενώ ο Δήμος Λάρνακας ήδη έχει προκηρύξει εκ νέου την προσφορά, με την ελπίδα αυτή τη φορά το υπό αναφορά έργο να προσελκύσει το ενδιαφέρον εργοληπτικών εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε παρόμοια δυσχερή θέση, δηλαδή να μην προκύπτει ενδιαφέρον από εργολάβους για κάποιο έργο υποδομής που έχει εξαγγελθεί στην πόλη.

Θυμίζουμε, ότι το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και με τις ξύλινες αποβάθρες που προγραμματίζονται κατά μήκος της ακτής Μακένζι, μπροστά από τα ξενοδοχεία της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Δημοτικού Πάρκου «Σαλίνα» η (δυσάρεστη) έκπληξη των τοπικών αρχών είναι μεγαλύτερη, καθότι το πάρκο αυτό θεωρείται μεγαλύτερο έργο και θα κοστίσει περισσότερα χρήματα.

Η ουσία είναι ότι μετά το μηδενικό ενδιαφέρον από εργολάβους για το «Σαλίνα», το χρονοδιάγραμμα του έργου υποχρεωτικά πάει αρκετά πίσω και πλέον οι εργασίες μετατίθενται, υπό τις καλύτερες προυποθέσεις, εντός του 2023.

 

Η εξήγηση του δημάρχου

————————————   

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα μας, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για το μηδενικό ενδιαφέρον σε σχέση με την κατασκευή του «Σαλίνα».

Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προκηρυχθεί πολλά έργα του δημοσίου παγκυπρίως, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών για υλικά πρώτης ανάγκης, κάτι που κάνει τους εργολάβους διστακτικούς. Ένας άλλος λόγος πιστεύεται πως είναι και η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού προσωπικού σε κάποιες εργοληπτικές εταιρείες.

Το «Σαλίνα» προγραμματίζεται στο χώρο των πρώην κατοικιών επάρχου και αστυνομικού διευθυντή. Τα κατασκευαστικά σχέδια είναι εντυπωσιακά, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την κατασκευή  τεχνητής λίμνης.

Στόχος του δήμου είναι η ένωση του «Σαλίνα» με τον δημοτικό κήπο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία κέρδισε τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μαζί με ομάδα μελετητών.

 

Send this to a friend