Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ Β'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΙΛ ΑΣΙΛ και Άκης Κυριάκου παρουσίασαν σε κλίμα συγκίνησης το βιβλίο για τα 90χρονα του συλλόγου της Λύσης (ΒΙΝΤΕΟ)
ΑΣΙΛ και Άκης Κυριάκου παρουσίασαν σε κλίμα συγκίνησης το βιβλίο για τα 90χρονα του συλλόγου της Λύσης (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΣΙΛ και Άκης Κυριάκου παρουσίασαν σε κλίμα συγκίνησης το βιβλίο για τα 90χρονα του συλλόγου της Λύσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ισχύς Λύσης έχει συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής και προσφοράς στον αθλητισμό (1932-2022), τον πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα και γιορτάζει το μεγάλο αυτό γεγονός καταγράφοντας σε ένα βιβλίο 280 περίπου σελίδων τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του.

Ο δημοσιογράφος Άκης Κυριάκου μέσα από τα κείμενα του και το προσωπικό του αρχείο (υπάρχουν αποσπάσματα και από το αρχείο του Τάκη Παπέττα) κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιβλίο μέσα από το οποίο ξυπνούν μνήμες και θύμησες για τους παλαιότερους, ενώ οι νεότεροι μπορούν να μάθουν πάρα πολλά για την ιστορία του συλλόγου.

Στο πάνελ αρχικά μίλησαν ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Καΐλης, ο Λούκας Γρηγοράς συντονιστής της έκδοσης του βιβλίου, το παλιό στέλεχος και μόνιμα δίπλα στο ΑΣΙΛ Καλλής Τέκκης και ο πρώην αρχηγός της ομάδας Κώστας Μιτής. Όλοι τους αναφέρθηκαν στο βιβλίο και την σημαντικότητα του και εξιστόρησαν και κάποιες ωραίες ιστορίες από το παρελθόν.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Άκης Κυριάκου που έγραψε και επιμελήθηκε το βιβλίο. Γεμάτος συγκίνηση αναφέρθηκε στην μεγάλη του αγάπη την Λύση και τον ΑΣΙΛ. Ξεχώρισε η ατάκα του: «Ειλικρινά, τώρα που βλέπω το βιβλίο θεωρώ ότι η αποστολή μου τελείωσε σαν δημοσιογράφος»!

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες σημαντικές τοποθετήσεις του Άκη Κυριάκου. Συγκινεί η τοποθέτηση του για τον 16χρονο Μάριο Χριστοδουλίδη, νεαρό οπαδό του ΑΠΟΕΛ που αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα υγείας:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το ΑΣΙΛ δέχθηκε να βγάλω εγώ αυτό το βιβλίο και όχι να νοιώθει κόμπλεξ το ΑΣΙΛ απέναντι μου. Το ΑΣΙΛ για μένα εν η ζωή μου όλη. Από 14 χρόνων που έπαιζα στην εφηβική ομάδα και πρόλαβα να παίξω και στο ΓΣΕ. Όλη μου η ζωή ήταν ταυτισμένη με το ΑΣΙΛ. Θυμάμαι έπαιζα μπάλα, τελείωνα και έγραφα το ματς ή στα τουρνουά πουλούσα και σάντουιτς για να βγάλω 1 λίρα. Ήμουν φτωχός, δεν το αρνήθηκα ποτέ.

Εγώ ήμουν σαν έτοιμος από καιρό γιατί πάντα το ήθελα αυτό το βιβλίο. Και ειλικρινά τώρα που το βλέπω θεωρώ ότι η αποστολή μου τελείωσε σαν δημοσιογράφος. Είχα ξανά προτάσεις για να βγάλω βιβλίο, αλλά δεν είχα το κουράγιο να το κάνω. Το βιβλίο του ΑΣΙΛ επειδή από την πρώτη στιγμή ήθελα να το κάνω, ήξερα που ήταν το αρχείο μου σε κάθε συρτάρι. Με βοήθησε και ο Παπέττας λίγο. Κάθε νύχτα έγραφα λίγο και άντεξα να το βγάλω γιατί κάθε λέξη που έγραφα με ταξίδευε στη Λύση. Σε λεπτομέρειες από παιχνίδια και όχι μόνο».

Συγκίνηση προκάλεσε όταν αναφέρθηκε στο παιδί που θα χάριζε το πρώτο του βιβλίο. Τον 16χρονο Μάριο Χριστοδουλίδη:

«Ήθελα το πρώτο βιβλίο και συγχωρέστε με γιατί δεν υπογράφω εγώ βιβλία, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου εκδότη. Θα έδινα όμως το πρώτο βιβλίο σε ένα άλλο παιδί που θα αύξανε τους οπαδούς του ΑΣΙΛ κατά ένα, είναι με το ΑΠΟΕΛ. Ονομάζεται Μάριος Χριστοδούλίδης 16 χρονών σήμερα (βουρκώνει και δακρύζει). Τον ζω εδώ και 14 χρόνια στο φυσιοθεραπευτήριο. Είναι ένας μαχητής της ζωής που ελπίζω ότι σύντομα θα ξεπεράσει το τελευταίο πρόβλημα στη βάδιση. Και κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το παιδί διότι στέλνει μήνυμα αγωνιστικότητας και για μας που υποφέρουμε. Πολλές φορές όταν μιλώ με τον Θεό ποτέ δεν του είπα γιατί το έπαθα, του λέω να χαρείς δώσε στο μωρό να τρέξει τις στιγμές που πρέπει και είναι κρίμα. Αυτή η φανέλα και το βιβλίο ανήκει στον Μάριο και επειδή ασθενεί και δεν είναι παρών θα του τα δώσουμε στο πρώτο δείπνο στις 26 Νοεμβρίου».

Όλη η δουλειά που έγινε από τον Άκη Κυριάκου έχει γίνει αφιλοκερδώς προς το αγαπημένο του σωματείο τον ΑΣΙΛ. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις και τα δικαιώματα τα έχει παραχωρήσει στον ΑΣΙΛ. Έχουν ήδη εκδοθεί 500 αντίτυπα και αναμένεται ότι θα εξαντληθούν με την τιμή του βιβλίου να είναι μόλις στα 20 ευρώ. Κάθε Λυσιώτης και κάθε φίλος του ποδοσφαίρου επιβάλλεται να έχει αυτό το ιστορικό βιβλίο στη βιβλιοθήκη του.

Πάνος Λάρκος

Send this to a friend