Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Τετραπλασίαστηκε το κόστος κατασκευής των ξύλινων αποβαθρών κατά μήκος της ακτής Μακένζι, μπροστά από τη λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, ένα έργο που εξήγγειλε ο Δήμος Λάρνακας.

Η τεράστια αύξηση στις τιμές των βασικών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή των αποβαθρών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, κυρίως του σιδήρου, έχει πάρει αρκετά πίσω τ’ όλο έργο, αφού το ενδιαφέρον των εργολάβων ν’ αναλάβουν τα κατασκευαστικά συμβόλαια είναι μηδαμινό.

Θυμίζουμε, ότι πριν από μερικούς μήνες ο Δήμος Λάρνακας είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό για την πρώτη αποβάθρα, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από κάποιον εργολάβο… Όταν, δε, έγινε επανεκτίμηση του κόστους, διαπιστώθηκε ότι αυτό έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μετά τις αρνητικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας επιβεβαίωσε την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του έργου και το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα πάνε υποχρεωτικά αρκετά πίσω.

Όπως είπε ο κ.Βύρας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, υπό τις καλύτερες προυποθέσεις η προσφορά για την πρώτη αποβάθρα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του 2023…

Θυμίζουμε, ότι αρχικά ο Δήμος Λάρνακας είχε εξαγγείλει την κατασκευή εφτά ξύλινων αποβαθρών με στόχο ν’ αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους ακαλαίσθητους κάθετους κυματοθραύστες που είναι κατασκευασμένοι από μπετόν στην παραλία απέναντι από τα ξενοδοχεία της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου.

Αρχικά, το κόστος της κάθε αποβάθρας είχε υπολογιστεί γύρω στις 70-80 χιλιάδες ευρώ. Αρχικός στόχος του Δήμου Λάρνακας ήταν κάθε χρόνο να κατασκευάζονταν μία ή δύο αποβάθρες.

Πρόκειται για ένα όμορφο έργο που με την ολοκλήρωσή του (με την δημιουργία, δηλαδή, και των εφτά ξύλινων αποβαθρών) θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της παραλίας.

Για την κατασκευή των νέων αποβαθρών θα χρησιμοποιηθεί ξύλο ανθεκτικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, το δάπεδο θα στερεωθεί με ειδικούς μεταλλικούς πασσάλους, ενώ θα υπάρχει παγκάκι και φωτισμός από LED Strips κατά μήκος των κουπαστών.

 

Να δούμε πότε θα δεήσει ο Θεός να φωτιστεί κατάλληλα το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας… Μόλις λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση φωτισμού στο σπουδαίο αυτό μνημείο παρατηρήθηκε πρόβλημα, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να ισχύει το «μαύρη μαυρίλα πλάκωσε» γύρω από το Κάστρο κατά τις νυχτερινές ώρες.

Μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Λάρνακας, το οποίο δεσπόζει του παραλιακού μετώπου της πόλης, για το οποίο, όμως, οι αρμόδιοι (το Τμήμα Αρχαιοτήτων) δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να βρει τους μηχανισμούς ώστε να φωταγωγείται κατά τις βραδινές ώρες.

Αντί, λοιπόν, να υπάρχει ένας εντυπωσιακός φωτισμός για το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, το οποίο να σημειωθεί βρίσκεται σ’ ένα νευραλγικό σημείο της πόλης, δυστυχώς γύρω από το Κάστρο επικρατεί σκοτάδι…

 

 

Send this to a friend