Αρχίζει η ετήσια εκστρατεία για ασφαλή χρήση των φαρμάκων
Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, με ανακοίνωσή τους, παροτρύνουν το κοινό να αναφέρει τις πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, έπειτα από τη λήψη φαρμάκων, στο πλαίσιο της εκστρατείας #MedSafetyWeek.
Η έβδομη ετήσια εκστρατεία #MedSafetyWeek, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, διεξάγεται στις 7 – 13 Νοεμβρίου και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση όλων των πολιτών να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τη λήψη φαρμάκων. Η ετήσια παγκόσμια εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν αρμόδιες φαρμακορρυθμιστικές αρχές 82 χωρών, εστιάζει στον βασικό ρόλο κάθε επαγγελματία υγείας, ασθενούς και φροντιστή να αναφέρει ύποπτη παρενέργεια και να συμβάλει έτσι στην ασφαλή χρήση των φαρμάκων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, όλα τα φάρμακα δύνανται να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς και συνεπώς, βρίσκονται σε εφαρμογή μέτρα για τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειάς τους μετά από τη διάθεσή τους στην αγορά. “Ο σκοπός της παρακολούθησης της ασφάλειας είναι η λήψη περισσότερων πληροφοριών σχετικά με γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς επίσης και ο εντοπισμός και η αξιολόγηση νέων παρενεργειών”, αναφέρουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν συστήματα για τον εντοπισμό και την ανάλυση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών, και κατά συνέπεια την πρόληψη βλάβης σε μελλοντικούς ασθενείς.
Το εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας, που διαχειρίζεται ο Τομέας Φαρμακοεπαγρύπνησης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, συλλέγει, οργανώνει και διερευνά αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Από την εφαρμογή του, το σύστημα έχει συμβάλλει στον εντοπισμό αρκετών ζητημάτων ασφάλειας που δεν είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ότι είχαν συσχέτιση με συγκεκριμένα φάρμακα, μέχρι που οι Υπηρεσίες έλαβαν σχετική πληροφόρηση από αναφορές.
“Με την αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στο εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας, οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στον εντοπισμό αναδυόμενων ζητημάτων ασφάλειας, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές να μπορούν να αναλάβουν δράση όταν είναι απαραίτητο και να προστατεύσουν άλλους από βλάβη”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι κάθε αναφορά που γίνεται από ασθενή, επαγγελματία υγείας ή φροντιστή, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των γνώσεων σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των φαρμάκων στην κλινική πρακτική και επιτρέπει τη λήψη ενεργειών για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Επίσης, η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στο εθνικό σύστημα αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των φαρμάκων για όλους τους ασθενείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε βέλτιστες προσαρμοσμένες συστάσεις συνταγογράφησης, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις εκβάσεις των ασθενών.
“Εάν εσείς ή ένας ασθενής σας εμφανίσει μια παρενέργεια με ένα φάρμακο, φροντίστε να μας το αναφέρετε αμέσως”, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αναφοράς στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους ακόλουθους τρόπους:
Με ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ιστοσελίδας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών www.moh.gov.cy/phs και απευθείας στο www.kitrinikarta.gov.cy, με αποστολή έντυπης μορφής μέσω τηλεομοιότυπου, στο 22608669 ή ατελώς μέσω ταχυδρομείου στον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, στη διεύθυνση: Πολυφήμου 15, 2033 Στρόβολος.