Θανάσης, Χριστίνα και Βαγγέλης ξεγύμνωσαν την ποινική διερεύνηση
Θανάσης, Χριστίνα, Βαγγέλης. Τρεις θάνατοι που σε βάθος χρόνων κάποιοι μετατράπηκαν κι άλλοι εκκρεμούν να ξεκαθαρίσουν. Τρεις οικογένειες που δεν πίστεψαν το πόρισμα της Αστυνομίας και μέσα από τον πόνο τους, ξεγύμνωσαν τις αδυναμίες της ποινικής διερεύνησης και φανέρωσαν την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του τρόπου διερεύνησης και ανακρίσεων, αλλά και συνεργασίας εισαγγελίας, αστυνομίας και ιατροδικαστικής υπηρεσίας.
To SigmaLive καταγράφει τρεις πολύκροτες υποθέσεις που η αρχική τους ποινική διερεύνηση έδειξε διαφορετικά αίτια θανάτου από την πραγματικότητα.
Η λανθασμένη διερεύνηση θανάτου της Χριστίνας Καλαϊτζίδου
Η 30χρονη Χριστίνα Καλαϊτζίδου εντοπίστηκε νεκρή την οικία της στη Δερύνεια το Μάρτιο του 2012 αφήνοντας ορφανά τα τρία της παιδιά. Η αρχική διερεύνηση της αστυνομίας κατέδειξε ως αιτία θανάτου τις αναθυμιάσεις από αναμμένο τσιγάρο. Ο πατέρας της άτυχης Χριστίνας, Χριστόφορος Καλαϊτζίδης, αμφισβήτησε από την πρώτη στιγμή το πόρισμα της Αστυνομίας, υποδεικνύοντας ως δολοφόνο της Χριστίνας τον σύζυγο της.
Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι ο θάνατος της Χριστίνας Καλαϊτζίδου αποτελούσε εγκληματική ενέργεια. Ο στραγγαλισμός της αποδείχτηκε επιστημονικά, αφού έγινε εκταφή της σορού της και νέα νεκροτομή. Ο σύζυγος της Γιώργος Κυριακίδης παραδέχθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, μετά από συμβιβασμό της υπεράσπισης με την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία απέσυρε την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης. Στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του.
Μέχρι σήμερα ο κ. Καλαϊτζίδης διεκδικεί αποζημιώσεις από το κράτος έτσι ώστε να μπορέσει να αναθρέψει και να σπουδάσει τα εγγόνια του.
Μιλώντας στο SigmaLive, ανέφερε ότι τον κάλεσαν μαζί με τη σύζυγο του στη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία του δικηγόρου τους καθώς περίμεναν να ξεκινήσει η ακρόαση. «Στη συνάντηση μας είχαν προτείνει κάποια λεφτά έτσι ώστε να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης».
Συμπλήρωσε ότι τους πρότειναν 10.000 ευρώ ανά τέκνο. «Παραπονεθήκαμε για τα έξοδα μας και έκαναν το συνολικό ποσό 100.000 ευρώ».
Ο κ. Καλαιτζίδης σημείωσε ότι στη συνέχεια τους κάλεσαν στο κοινοβούλιο. «Η κ. Χαραλαμπίδου προσπαθεί έτσι ώστε αυτό το ποσό να αυξηθεί. Περιμένω να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια».
Η «αυτοκτονία» του Θανάση Νικολάου
Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του 26χρονου Θανάση Νικολάου. Η μητέρα του Θανάση ποτέ δεν αποδέχθηκε την εκδοχή της αυτοκτονίας και ζητούσε από τις αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν τον θάνατο του γιου της ως δολοφονία.
Από την πρώτη στιγμή στην σκηνή αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια από τον ιατροδικαστή του κράτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και έτσι η υπόθεση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.
Όταν εντοπίστηκε ο 26χρονος στρατιώτης νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας η μητέρα του φώναζε πως τον σκότωσαν και τον μετέφεραν εκεί, με τον τότε ιατροδικαστή που είχε αναλάβει την υπόθεση να μιλά για πτώση από τη γέφυρα και ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
Σημειώνεται ότι η πρώτη θανατική ανάκριση ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και διετάχθει δεύτερη θανατική ανάκριση από άλλον θανατικό ανακριτή και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν τέθηκε τίποτα ενώπιον δικαστηρίου ότι ο θανών αυτοκτόνησε και ότι ο θάνατος του ήταν από τραύματα λόγω πτώσεως εξ ύψους. Ο ιατροδικαστής δρ. Ορφέας Περίδης ήρθε Κύπρο και μίλησε στο δικαστήριο στη δεύτερη θανατική ανάκριση, λέγοντας πως αν έπεφτε από εκείνο το ύψος το παιδί θα είχε συντριπτικά κατάγματα και τα οστά θα έβγαιναν έξω από το σώμα αποκλείοντας κατηγορηματικά την πτώση από ύψος.
Το 2008 η μητέρα του Θανάση βρέθηκε στην Αθήνα και στην εκπομπή Αποτυπώματα στο κανάλι ALTER. Στην εκπομπή παρέμβαση έκανε εγκληματολόγος ο οποίος αργότερα που είδε τα στοιχεία εξέδωσε πόρισμα ότι ο Θανάσης πριν πεθάνει κτυπήθηκε και βασανίστηκε.
Μετά το πόρισμα της δεύτερης θανατικής ανάκρισης η οικογένεια αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το 2011 το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές οι οποίοι στο συμπέρασμα τους ανέφεραν ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω από την αστυνομία.
Η οικογένεια του Θανάση το 2014 αποτάθηκε στην Πρεσβεία της Αυστραλίας λόγω του ότι οι έρευνες δεν προχωρούσαν. Μετέπειτα ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε να γίνει ξανά έρευνα εκ βάθους από την αρχή όπου αυτή η έρευνα κράτησε τέσσερα χρόνια.
Το 2016 η οικογένεια του Θανάση κίνησε αγωγή για επίσπευση της έρευνας και η Νομική Υπηρεσία έφερε ένσταση να απορριφθεί η αίτησης τους. Το 2018 το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεν απέδωσε ευθύνες σε κανένα.
Το 2019 η κυρία Ανδριάνα επικοινώνησε ξανά με τον δρ Κουτσάφτη ο οποίος της είπε ότι για να μάθει την αλήθεια θα πρέπει να γίνει εκταφή. Της εξήγησε πως από την εκταφή θα διαφανεί αν τα κατάγματα που είχε γράψει ο εμπλεκόμενος ιατροδικαστής της υπόθεσης είναι από πτώση ή από κτυπήματα. Τότε υπήρξαν ενστάσεις από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας για να μην γίνει η εκταφή.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πλημμελή εξέταση της υπόθεσης.
Στις 17 Δεκεμβρίου του 2020 ήρθε στην Κύπρο ο δρ Κουτσάφτης και έτσι έγινε η εκταφή του Θανάση. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο νεκροτομείο Λεμεσού με ένα οστό του Θανάση να φανερώνει την αλήθεια. Συγκεκριμένα από τις εξετάσεις στο οστό φάνηκε ότι ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό. Με πρωτοβουλία του δρ Κουτσάφτη στάλθηκε το οστό σε ειδικό επιστήμονα για εξειδικευμένες εξετάσεις.
Τον Οκτώβριο του 2021 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας είδε ότι πραγματικά έγινε στραγγαλισμός σταμάτησε τη θανατική ανάκριση και διέταξε νέα ποινική έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού.
Το πόρισμα παραδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «συμπληρώθηκε ακόμη μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας την οποία αποφάσισα να διατάξω».
Οι περίεργες συνθήκες θανάτου του Βαγγέλη Φραγκούλη
Άλλη μία υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν ο θάνατος του Βαγγέλη Φραγκούλη. Η μητέρα του κατήγγειλε περίεργες συνθήκες και παραλείψεις γύρω από τον θάνατο του παιδιού της. Η Νεκταρία Βλάχου υποστηρίζει ότι ο θάνατος του γιού της προήλθε από εγκληματική ενέργεια.
Ο Βαγγέλης Φραγκούλης εντοπίστηκε νεκρός το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, μέσα στην αποθήκη που νοίκιαζε στην οδό Ηφαίστου 10Α, στη Λεμεσό. Στην καρδιά του ήταν καρφωμένο το καταδυτικό του μαχαίρι. Τον υποπλοίαρχο εντόπισε νεκρό ο αδελφός του, που τον αναζητούσε. Ήταν καθισμένος στο αυτοκίνητο-αντίκα που αναπαλαίωνε μέσα στο γκαράζ – αποθήκη, στη θέση του οδηγού. Το δεξί του χέρι ήταν ακουμπισμένο στην πόρτα του οδηγού σαν να πηγαίνει βόλτα, ενώ φορούσε τα γυαλιά ηλίου του.
Λίγη ώρα νωρίτερα μεθυσμένος όπως ήταν από το πάρτι, πήγε στο σπίτι της φίλης του να ζητήσει εξηγήσεις γιατί πίστευε ότι κάποιος άλλος άνδρας είχε μπει στη ζωή της.
Στο κάθισμα του συνοδηγού εντοπίστηκε ένα χειρόγραφο σημείωμα όπου αποχαιρετά τη μητέρα, τον αδελφό του αλλά και την πρώην φίλη του. Το σημείωμα εξετάστηκε από γραφολόγο ο οποίος απεφάνθη ότι είναι ο γραφικός χαρακτήρας του νεκρού.
Η υπόθεση του Βαγγέλη οδηγήθηκε στα Δικαστήρια μετά τη δημοσιοποίησή της στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη στον Άλφα Ελλάδος.
Πηγή: Sigmalive