Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί»
Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί»

Τσαβούσογλου: «Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί»

«Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του σε συζήτηση της δεξαμενής σκέψης SETA στην Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη. Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι «η προετοιμασία της Ελλάδας για επίθεση» εναντίον της Τουρκίας είναι «σαν η Ελλάδα να τρώει το μυαλό της με τυρί και ψωμί».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι «τα νησιά και οι βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες, δεν της ανήκουν. Δεν τις αναγνωρίζουμε». Αν η Ελλάδα ζητήσει θαλάσσια δικαιοδοσία νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου, δεν είναι δυνατόν να το δεχτούν, πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 8 Ιουνίου 1995 για casus belli ισχύει και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί απειλή πολέμου.

«Το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος είναι εθνικές υποθέσεις», είπε.

Για την Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας. «Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί», είπε ο Τούρκος Υπουργός και κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι άλλα λέει μέσα στις συναντήσεις και άλλα έξω. «Μέσα λέει ότι η λύση δύο κρατών είναι καλύτερη, έξω λέει άλλα», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Γι αυτό και το 2021 ο Ερσίν Τατάρ πρότεινε τη λύση της κυριαρχικής ισότητας και του καθεστώτος διεθνούς ισότητας, είπε. «Υποστηρίζουμε τη πρόταση Τατάρ», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπενθύμισε την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι θαλάσσιες αρμοδιότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις στις «περιοχές της τδβκ» και πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η 9η. Όπως είπε οι εργασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου αλλά «αν η Ελλάδα ζητήσει θαλάσσια δικαιοδοσία, το είδαμε και σε πολλές δικαστικές αποφάσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει», όπως είπε. «Εμείς δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό», ανέφερε. Υποστήριξε ότι έχουν γίνει προσπάθειες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας που έχουν οι ίδιοι ορίσει, και πως δεν επιτρέπουν να μπει κανείς σε αυτήν χωρίς άδεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως υποστήριξε, προσπάθησαν από το 2020 μέχρι το 2021, εννέα φορές να μπουν στην περιοχή εκείνη, αλλά δεν επέτρεψαν σε κανένα πλοίο να μπει. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι έτοιμη να συνεργαστούν με όλους πλην της «νοτίου Κύπρου» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή «οι συνομιλητές εκείνων είναι η τβδκ», υποστήριξε. «Πρώτα ας συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον δίκαιο διαμοιρασμό και μετά όλοι μαζί να συνεργαστούμε», ανέφερε.

Κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του κατά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στις 14 Μαρτίου. «Θυμάμαι την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», πρόσθεσε.

Αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, εξηγείται ως εξής: «Πρώτον, η Αθήνα νιώθει τόσο άβολα με το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, το αντιτουρκικό αίσθημα κερδίζει έδαφος στην ελληνική εσωτερική πολιτική». Επ΄αυτού υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται καθημερινά στην ατζέντα της Ελλάδας ενώ αυτό δεν συμβαίνει στην Τουρκία και έφερε ως παράδειγμα ότι ο ίδιος από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι 25 Οκτωβρίου 2022, έγραψε 40 τουίτ για την Ελλάδα, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έγραψε 1080 τουίτ για την Τουρκία.

Τρίτον, συνέχισε, «οι απαντήσεις της Τουρκίας στη μαξιμαλιστική στάση της Ελλάδας εξοργίζουν την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα «βλέπει την προπαγάνδα της να καταρρέει». Ο τέταρτος λόγος, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, είναι η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι «συνεχίζει την απάνθρωπη και παράνομη μεταχείριση των μεταναστών». Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για καταπίεση της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για εχθρική στάση σε θέματα Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνόψισε τις διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία ως εξής:

Πρώτον, είπε, «από την 1η Ιουνίου 1995 η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο». Παρουσιάζοντας χάρτη που απεικονίζει πώς θα ήταν το Αιγαίο αν η Ελλάδα αύξανε στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα, είπε ότι ένα πλοίο που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη δεν θα μπορεί να πάει στην Αττάλεια χωρίς την άδεια της Ελλάδας. «Δείχνουμε αυτούς τους χάρτες σε όλες τις συναντήσεις μας στο εξωτερικό, και ρωτάμε: θα επιτρέπατε κάτι τέτοιο; Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να λέει ναι. Το λέω δηλαδή για τις χώρες που υποστηρίζουν με τον πιο δυνατό τρόπο την Ελλάδα», είπε.

Υποστήριξε ότι στις περιοχές του κόσμου που μοιάζουν με το Αιγαίο, χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία εφαρμόζουν έκταση χωρικών υδάτων μικρότερη από 12 μίλια ή ακόμα και 3 μίλια προκειμένου να μην βλάψουν τα δικαιώματα των γειτόνων τους. «Εμείς όχι 12 μίλια, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι αύξηση πέραν των 6 μιλίων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τετελεσμένα που θα μετατρέψουν το Αιγαίο σε ντε φάκτο ελληνική λίμνη και θα φυλακίσουν τις ακτές μας», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Συνεχίζοντας είπε ότι η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 8 Ιουνίου 1990 ισχύει και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί απειλή πολέμου. «Είναι μια δήλωση της αποφασιστικής μας στάσης να προστατεύσουμε με κάθε κόστος τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο», υποστήριξε.

Δεύτερον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι η εφαρμογή 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων και 10 μιλίων εναέριου χώρου από την Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα που δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο και πως αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τρίτον, για τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι με βάση τη «μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας», η Τουρκία δεν έχει υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

«Η δική μας επιχειρηματολογία είναι ότι το όριο της υφαλοκρηπίδας πρέπει να καθορίζεται με βάση την ηπειρωτική χώρα και πως τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν πρέπει να έχουν υφαλοκρηπίδα», δήλωσε παρουσιάζοντας επίσης σχετικό χάρτη.

Όπως είπε, είναι μια πρόταση της Τουρκίας, που σέβεται επίσης τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων των ελληνικών νησιών. Υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση βασίζεται στην αρχή της δικαιοσύνης, και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων.

Τέταρτον, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το άλλο ζήτημα της διαφοράς των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι ο εξοπλισμός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκε με τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να διατηρηθεί το αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους. «Ωστόσο, η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τουλάχιστον έξι στα 10 στα 23 νησιά. Αυτή η κατάσταση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας. Θέλουμε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς», ανέφερε. Όπως είπε, με τις 3 επιστολές τους στα ΗΕ, επέστησαν την προσοχή στη νομική σχέση μεταξύ του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος και της κυριαρχίας. «Εμείς εμπιστευόμαστε τα νομικά επιχειρήματά μας αλλά επειδή η Ελλάδα δεν εμπιστεύεται τα δικά της επιχειρήματα, έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτή είναι η απάντηση που μας έδωσαν». Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η επιστολή – απάντηση της Ελλάδας την οποία κατάφερε να στείλει μετά από 8 μήνες περιέχει «μαύρη προπαγάνδα».

Πέμπτο, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, μια άλλη διαφορά στο Αιγαίο είναι η κυριαρχία των νησιών και βραχονησίδων. Πρόκειται, είπε για ένα ευαίσθητο θέμα στην ατζέντα της Τουρκίας.

«Αυτό το νομικό ζήτημα, που ήρθε στην ημερήσια διάταξη της κοινής γνώμης με την κρίση Ιμίων το 1996, αφορά την ερμηνεία των διατάξεων των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού για την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων. Με άλλα λόγια, με αυτές τις συμφωνίες, μιλάμε για βραχονησίδες οι οποίες είναι άγνωστο σε ποιον ανήκουν. «Λέμε στην Ελλάδα από την εποχή της κρίσης των Ιμίων του 1996, ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες οι οποίες δεν σου μεταβιβάστηκαν με τις συμφωνίες, δεν σου ανήκουν. Δεν τις αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιλύσει αυτά τα ζητήματα με ειρηνικά μέσα, εμείς λέμε πάντα ότι είμαστε έτοιμοι για ειρηνική επίλυση», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι «αντικείμενο αμφισβήτησης είναι και οι χώροι έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ωστόσο δεν πρέπει να είναι θέμα αμφισβήτησης». Υποστήριξε ότι ο λόγος που υπάρχει διαφορά είναι «επειδή η Ελλάδα θεωρεί ως χώρο κυριαρχίας της και αποφεύγει τη συνεργασία» και ότι «αυτή η στάση της Ελλάδας είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που δεν επιλύονται οι διαφορές στο Αιγαίο είναι επειδή η Ελλάδα δεν συζητά κανένα άλλο θέμα πλην της υφαλοκρηπίδας. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την επίλυση των προβλημάτων διά του διεθνούς δικαστηρίου και ότι έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για την υποχρεωτική δικαιοδοσία του σε σχέση με τον καθορισμό του εναέριου χώρου, τον αφοπλισμό και την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Κατηγόρησε την ΕΕ και κάποιες χώρες ότι «μεταφέρουν νερό στον μύλο της Ελλάδας».

Ισχυρίστηκε πως αν η Ελλάδα είχε πρόθεση να αποκλιμακώσει την ένταση θα ερχόταν στις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παγώνει τις συνομιλίες για ΜΟΕ.

Ούτε με το δίκαιο συνάδει, ούτε με τη λογική να ζητούν υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα για ένα νησί 10 τ.χλμ όπως είναι το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 580 χλμ από την Ελλάδα και 2 χλμ από την Τουρκία. «Τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει στον κόσμο», ανέφερε. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί πόσο δίκιο έχει ακόμη και όταν έχει άδικο. «Εμείς τέτοια ικανότητα δεν την έχουμε, χρειάζεται να μπορεί κανείς να λέει ψέματα όπως η Ελλάδα. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Σε ερώτηση για πιθανή επίθεση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η προετοιμασία της Ελλάδας για επίθεση εναντίον μας είναι σαν να τρώμε τα μυαλά της Ελλάδας με τυρί και ψωμί. Λέμε στην Ελλάδα. Μην κοιτάτε ποιος είναι πίσω σας. Κοιτάξτε ποιον έχετε απέναντί σας».

Send this to a friend