Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Δίωρη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα, από τις 10π.μ. μέχρι τις 12μ.μ., οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για τις επιστολές πλεονασμού που έλαβαν συνολικά 156 υπάλληλοι των εταιρειών αυτών.

Υποστηρίζουν, δε, ότι οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, πως με την ένταξη νέων εταιρειών στον τομέα θα διασφαλίζονταν όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δεν θα υπήρχαν απολύσεις, αποδείχθηκαν τελικά κούφια λόγια.

Η απόφαση για να κατέλθουν οι εργαζόμενοι σε δίωρη στάση εργασίας πάρθηκε μετά την επίδοση επιστολών πλεονασμού σε 156 εργαζομένους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης LGS και Swissport. Συγκεκριμένα, επιδόθηκαν επιστολές πλεονασμού σε 111 υπαλλήλους της LGS και σε 45 της Swissport.

Να σημειωθεί, ότι η πλειοψηφία των εργατών που έλαβαν επιστολές πλεονασμού είναι οικογενειάρχες… Την συμπαράστασή τους προς τους απεργούς των δύο εταιρειών εξέφρασαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Οι απεργοί υπενθυμίζουν ότι ο αρμόδιος υπουργός πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει δημοσίως πως το άνοιγμα της αγοράς με την ένταξη νέων εταιρειών στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης δεν επρόκειτο να απειλήσει υφιστάμενες θέσεις εργασίες και ότι η κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας με υπουργικό διάταγμα.

«Είναι κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι με διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών που ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η εργοδότηση πλεονάζοντος προσωπικού είναι μέρος της άδειας της εταιρείας, η οποία εάν δεν τηρεί τις συλλογικές συμβάσεις, τότε ακυρώνεται και η άδεια», είχε πει επί λέξη τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Καρούσος μετά από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα.

Είχε δηλώσει, ακόμα, ότι η νέα εταιρεία θα ξεκινούσε να προσλαμβάνει υπαλλήλους από τις υφιστάμενες εταιρείες που έχουν προτεραιότητα και πως από την 1η Νοεμβρίου 2022 θα γινόταν η αλλαγή αυτή.

Παρόλο, λοιπόν, που στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας εισήλθε πρόσφατα και τρίτη εταιρεία, η Sky Serve, εντούτοις οι δύο υπό αναφορά εταιρείες αποφάσισαν να στείλουν στην ανεργία συνολικά 156 εργαζόμενους, με δικαιολογητικό την μείωση του κύκλου εργασίας.

Από την δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό το πτητικό πρόγραμμα του αερολιμένα Λάρνακας, αφού έγινε προσπάθεια όπως εξυπηρετηθούν χωρίς προβλήματα όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Ωστόσο, οι απεργοί προειδοποιούν με κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, εφόσον δεν ανακληθούν οι επιστολές πλεονασμού κι εάν δεν επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι στις εργασίες τους.

Send this to a friend