Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση του Φάρου των Περβολιών
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Αποκαθίσταται το ιστορικό μνημείο του Φάρου Περβολιών και μετατρέπεται σ’ ένα ελκυστικό σημείο αναφοράς για Κύπριους και ξένους επισκέπτες.
Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση του Φάρου και του περιβάλλοντα χώρου μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), της τοπικής εταιρείας τουρισμού (ΕΤΑΠ Λάρνακας), του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) και του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΛΚ Αντώνης Στυλιανού, ο Φάρος Περβολιών, ο οποίος βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, είναι ένας από τους πρώτους φάρους που κτίστηκαν στην Κύπρο, αφού χρονολογείται από το 1860.
Θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα μνημεία στην επαρχία Λάρνακας, το οποίο, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστό και παραμελημένο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας τουρισμού Ντίνος Λευκαρίτης δήλωσε ότι ένα χρόνιο αίτημα γίνεται πλέον πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι με την ανακατασκευή του χώρου και την κατάλληλη τοπιοτέχνιση που θα γίνει τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα, κυρίως για την τουριστική βιομηχανία της ευρύτερης Λάρνακας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Περβολιών Κώστας Τίγγης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από πολλές κι επίμονες προσπάθειες του κοινοτικού συμβουλίου, η παραλιακή περιοχή της κοινότητας, θ’ αναδειχθεί περαιτέρω με την αξιοποίηση του Φάρου και θ’ αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.
Χώρος εκδηλώσεων
—————————–
Την παρουσίαση του έργου έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία Ζαχαρίας Σιόκουρος, ο οποίος επισήμανε ότι παρά τα εξωραϊστικά έργα που θα γίνουν, ο Φάρος θα συνεχίσει να λειτουργεί και ως φάρος.
Παρατήρησε, όμως, ότι θα αξιοποιηθεί η κατοικία και οι γύρω χώροι, ενώ θα δημιουργηθεί κι ένας μικρός χώρος για την διοργάνωση εκδηλώσεων.
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού για τις εργασίες που θα γίνουν κι ευελπιστούμε ότι το συντομότερο δυνατό θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, που εκτός των άλλων θα προωθήσει την γνώση για τη θάλασσα. Με το έργο αυτό θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Σιόκουρος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει προγραμματισμός για την εκτέλεση παρόμοιων έργων μελλοντικά.