Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ενισχύθηκε ο τομέας των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2022
Ενισχύθηκε ο τομέας των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2022

Ενισχύθηκε ο τομέας των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2022

Επιτάχυνση παρουσίασε ο τομέας των ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2022, παρά τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, με τις συνολικές πράξεις να ανέρχονται σε €1,65 δισ. σε σύγκριση με €1,2 δισ. το δεύτερο τρίμηνο και €1,3 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, όπως έτυχαν επεξεργασίας και παρουσιάζονται στο τριμηνιαίο «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, καταγράφηκαν σε παγκύπρια βάση συνολικά 5.566 πράξεις.

«Παρά τη διατήρηση συνθηκών έντονου πληθωρισμού, ο τομέας αύξησε περαιτέρω τη δυναμική του κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους», σχολιάζει το Συμβούλιο

Η εικόνα ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1.442 πράξεις, συνολικής αξίας €363 εκατ., με τον μεγαλύτερο όγκο πράξεων να αφορά σε χωράφια (485) και σε οικόπεδα (430).

Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1.781) όσο και η αξία τους (€762 εκατ.) ξεπέρασαν κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια με συνολικά 879 πράξεις.

Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το τρίτο τρίμηνο έφτασαν τις 876 και η συνολική τους αξία τα €276 εκατ. Κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν τέσσερις μεγάλες πράξεις για γη στη Αγία Μαρίνα με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα €65 εκατ.

Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.147 και η συνολική τους αξία στα €188 εκατ.

Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 320 πράξεις συνολικής αξίας €63 εκατ. με το ενδιαφέρον να είναι έντονο για διαμερίσματα (114).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε πως o τομέας συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε όλη την Κύπρο. «Εκτιμούμε πως σε κάποια στιγμή ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους κατασκευής και η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων θα επηρεάσουν, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση από εταιρείες του εξωτερικού κυρίως για μεγάλα προνομιακά τεμάχια κατά κύριο λόγο σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο”.

Send this to a friend