Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Κατερίνα Σταύρου παρουσιάζει το έργο “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” και στηρίζει τις γυναίκες στο Ιράν
Η Κατερίνα Σταύρου παρουσιάζει το έργο “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” και στηρίζει τις γυναίκες στο Ιράν

Η Κατερίνα Σταύρου παρουσιάζει το έργο “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” και στηρίζει τις γυναίκες στο Ιράν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι η πατριαρχία σκοτώνει από τα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ιράν. Όταν μια νεαρή γυναίκα 22 ετών δολοφονείται από βίαιο ξυλοδαρμό στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας γιατί δεν έκρυψε καθολικά τα μαλλιά της, είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε και να κάψουμε κάθε ίχνος πατριαρχίας.

Με το έργο της “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” η Σταύρου επιθυμεί να δείξει έμπρακτα την στήριξη της στις διαδηλώσεις των Ιρανών γυναικών.

«Παρακολουθώντας τα δρώμενα και τις εξελίξεις στο Ιράν τον τελευταίο μήνα δε θα μπορούσε να μην με αγγίξει το δράμα που ζουν και τη μάχη που δίνουν οι γυναίκες αυτές».

Τουλάχιστο 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα στις διαδηλώσεις κατά του αυστηρού θρησκευτικού νόμου «χιτζάμπ και αγνότητα», εκατοντάδες τραυματίστηκαν και έγιναν περισσότερες από χίλιες συλλήψεις. Μεταξύ των συλλήψεων και η δικηγόρος που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα για το έργο της.

Το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα θεωρήθηκε ως απειλή για την εθνική ασφάλεια λόγω του ότι αντιπροσωπεύει την κατάρρευση των κοινωνικών κανόνων της δικτατορίας που επικρατεί. Το υποχρεωτικό χιτζάμπ, σύμβολο της κρατικής καταστολής και υπακοής των γυναικών, υπήρξε ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ισλαμικής δικτατορίας.

Σε τόσο δύσκολες στιγμές η καλλιτέχνης θεωρεί ότι όλα τα βλέμματα του κόσμου πρέπει να είναι στραμμένα εκεί που συμβαίνει η αδικία, ενώ ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της εικαστικής τέχνης. Η Κατερίνα Σταύρου θα εκθέσει το έργο της στο Platforms Project Athens 2022 σε ομαδική έκθεση με τίτλο ACEY Europe: “Shape Art – Contemporary Stories”.

Η ACEY Europe, μη-κερδοσκοπική εταιρεία για την τέχνη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την νεολαία, εγκαινιάζει την φετινή συμμετοχή της στην διεθνή ανεξάρτητη φουάρ, The Platforms Project – independent art fair στις 13 Οκτωβρίου 2022 με την ομαδική έκθεση (Ελλάδα -Κύπρος): “Shape Art – Contemporary Stories” την οποία συν-επιμελούνται η ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης «Διάτοπος» Δάφνη Νικήτα, με τον εικαστικό και ιδρυτή της ACEY Europe, Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.

Send this to a friend