Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άρχισαν οι εργασίες για την Γ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας
Άρχισαν οι εργασίες για την Γ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας

Άρχισαν οι εργασίες για την Γ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεκίνησε το εργοτάξιο για την Γ΄ φάση αναβάθμισης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που θα καλύψει την τουριστική περιοχή της Ορόκλινης. Ήδη συνεργεία της κατασκευάστριας εταιρείας «Αδελφοί Ιακώβου» έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή κι έχουν αρχίσει τις πρώτες εργασίες παρά τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, τα έργα θα διαρκέσουν περίπου 30 μήνες. Δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κι εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα κωλύματα, η Γ΄ φάση του δρόμου Δεκέλειας θα είναι έτοιμη την άνοιξη του 2025.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το πιο σημαντικό) οδικό έργο που εκτελείται στην ευρύτερη Λάρνακα, το οποίο με την υλοποίησή του θ’ αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Ένα έργο το οποίο έχει καθυστερήσει… 12 ολόκληρα χρόνια, καθότι οι Α΄ και Β΄ φάσεις του έργου, που καλύπτουν το τμήμα του δρόμου από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τα Λειβάδια, είναι ολοκληρωμένες από το 2010.

Το συμβόλαιο με την εταιρεία «Αδελφοί Ιακώβου» υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο. Το έργο αφορά τη βελτίωση του δρόμου από τον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο παρά τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας μέχρι τη στροφή που οδηγεί στην Πύλα.

Το κύριο οδικό δίκτυο είναι συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων και 250 μέτρων. Θα αναβαθμιστεί σε δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, δύο ανά κατεύθυνση, με κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, λωρίδες και χώρους πρασίνου, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου «Pelican», στάσεις λεωφορείων, παρόδιους χώρους στάθμευσης, ενώ θα κατασκευαστούν και τέσσερεις ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο θα είναι μήκους τεσσεράμισι χιλιομέτρων.

Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, μεγάλοι εγκάρσιοι ορθογωνικοί οχετοί ομβρίων, θα γίνουν εργασίες τοπιοτέχνησης χώρων πρασίνου και κυκλικών κόμβων, εργασίες κατασκευής νέου δικτύου απορροής ομβρίων, κατασκευής λιποπαγίδων, νέου δικτύου άρδευσης, ύδρευσης και ανακυκλωμένου νερού, εργασίες υπογειοποίησης δικτύου ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών καθώς κι εργασίες εγκατάστασης σύγχρονου οδικού φωτισμού.

Το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 17,5  εκατομμύρια ευρώ. Με την έναρξη των έργων της Γ΄ φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται πλέον μέσω Λειβαδιών.

 

Η Δ΄ φάση

—————-

Όσον αφορά την Δ΄ φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που θα καλύψει την τουριστική περιοχή Πύλας (μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΚΟΤ), το έργο αυτό αναμένεται ότι θα καθυστερήσει αρκετά. Και τούτου, διότι υπήρξαν αλλαγές στο ρυθμιστικό σχέδιο μετά από ενστάσεις των τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα ο δρόμος που θα κατασκευαστεί να είναι δύο λωρίδων.

 

Send this to a friend