Μαρτυρία στον «Π»: «Πρώτα με βίαζε ο πατέρας μου και ύστερα ο πατριός μου»
Μία από τις πιο σκληρές και τις πιο επίπονες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι το να πέσει θύμα βιασμού. Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι ιστορίες που βλέπουμε να αποκαλύπτονται μετά από χρόνια, στις οποίες θύτης και θύμα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Και εκεί που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουμε δει και έχουμε ακούσει τα πάντα, έρχεται στο προσκήνιο η ιστορία της Ηλιάνας.
Η ιστορία της έφτασε κοντά μας με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Βουλή για το θέμα των αμβλώσεων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με τη 30χρονη σήμερα Ηλιάνα να σπάει τη σιωπή της και να ελπίζει ότι δεν θα βρεθεί άλλο κορίτσι ή αγόρι στην ίδια θέση με εκείνη.
Ένα αθώο παιχνίδι
H περιπέτεια της Ηλιάνας, η οποία δέχθηκε να μιλήσει στον «Π» αναφέροντας μόνο το μικρό της όνομα, άρχισε όταν σε ηλικία 5 ετών οι γονείς της χώρισαν. Για την ακρίβεια, η μητέρα της πήρε εκείνη και τα άλλα δύο μικρότερα αδέρφια της και έφυγε από το σπίτι. Η Ηλιάνα, όπως αναφέρει, δεν είχε αντιληφθεί το γιατί, καθώς τότε δεν είχε αντιληφθεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση των γονιών της.
Η μητέρα της καταγγέλθηκε από τον πατέρα για αρπαγή ανηλίκων και εγκατάλειψη συζυγικής σχέσης, με αποτέλεσμα τα τρία ανήλικα να επιστραφούν στον πατέρα. «Έκανα να δω τη μάνα μου τρία χρόνια», ανέφερε η Ηλιάνα, με την ίδια να θυμάται τι πέρασε στα χέρια του πατέρα της χωρίς να μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Τη βίασε πρώτη φορά όταν ήταν μόλις έξι ετών. Τη βίασε πάνω στον καναπέ του σαλονιού, την ώρα που στο διπλανό δωμάτιο έπαιζαν τα δύο μικρότερα αδέρφια της, ηλικίας 4 και 3 ετών. «Κατέβασε το παντελόνι του και μου είπε ότι θέλει να παίξουμε ένα παιχνίδι που απαιτούσε να μείνω ήσυχη και να μην φωνάξω», θυμάται η 30χρονη σήμερα γυναίκα, η οποία ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πώς την έκανε να πιστέψει ότι κάτι τόσο βάρβαρο είναι παιχνίδι.
«Κάθε φορά που με βίαζε μου έδινε μετά παγωτό, γλυκό ή σοκολάτα και μου έλεγε ότι δεν πρέπει να μάθει κανείς το μικρό μας μυστικό», τόνισε η γυναίκα εμφανώς δακρυσμένη. Εξαγόραζε τη σιωπή της και αφού είδε ότι το κόλπο του απέδιδε, δεν είχε σκοπό να σταματήσει.
Μετά τον γάμο
Όταν η Ηλιάνα ήταν 10 ετών, η μητέρα της, η οποία δεν ήξερε τι περνούσε η κόρη της, κατάφερε να ανακτήσει την επιμέλεια των παιδιών της, με τη μικρή να έχει την ψευδαίσθηση ότι το μαρτύριό της θα τελείωνε εκεί. Έβλεπε τον πατέρα της δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με το «παιχνίδι» να συνεχίζεται.
Η ίδια, όπως εξηγεί, δεν τόλμησε να μιλήσει στη μητέρα της, ούτε σε κάποιο άλλο άτομο, καθώς δεν ήξερε τι να πει και πώς να εξηγήσει τα όσα βίωνε. Δεν μίλησε ούτε για την πρώτη φορά που την ακούμπησε άλλος άντρας, ο πατριός της στην προκειμένη περίπτωση. «Ο πατριός μου με βίασε την πρώτη νύχτα του γάμου τους με τη μητέρα μου», είπε χαρακτηριστικά η Ηλιάνα.
Η νεαρή θυμάται ακόμη τον κυνικό τρόπο με τον οποίο την πλησίασε ο πατριός της, ο οποίος την κοιτούσε εξαρχής περίεργα. «Η μητέρα μου είχε αποκοιμηθεί μετά από μία τόσο κουραστική ημέρα και εκείνος, όπως μου είπε, χρειαζόταν τη βοήθειά μου», σημείωσε η 30χρονη, η οποία είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της, χωρίς, βέβαια, εκείνος να τη λαμβάνει υπόψη.
«Έκλαιγα και φώναζα της μαμάς μου μπας και με ακούσει, αλλά εκείνος μου έκλεισε το στόμα, ενώ το αριστερό του χέρι βρισκόταν ήδη μέσα στο παντελόνι μου», θυμάται η Ηλιάνα, η οποία θυμάται σχεδόν κάθε φορά που βιάστηκε, και από τον πατριό, αλλά και από τον πατέρα της.
Αγνώστου πατρός
Από εκείνη τη νύχτα και έπειτα ο πατριός επισκεπτόταν το δωμάτιο της Ηλιάνας συχνά τα βράδια, την ώρα που κάθε επίσκεψη στον πατέρα της ήταν άλλος ένας βιασμός. Πότε τη βίαζε στο σπίτι, ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρίσκονταν τα άλλα δύο του παιδιά, τα δύο αγόρια, πότε τη βίαζε στο αυτοκίνητο, και πότε στο ασανσέρ, με τη μικρή να αισθάνεται ανήμπορη να αντιδράσει. «Ποιου να το έλεγα και να με πίστευε; Θα μου έλεγαν ότι τα βγάζω από μυαλό μου», τόνισε η 30χρονη, σημειώνοντας ότι για πολύ καιρό θεωρούσε ως βασικό υπεύθυνο για όλα όσα βίωνε τον εαυτό της.
Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για τα επόμενα δύο χρόνια, με την Ηλιάνα να μένει έγκυος σε ηλικία μόλις 13 ετών. Το χειρότερο, βέβαια, είναι ότι δεν ήξερε και σε ποιον να μιλήσει, αλλά και ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού που κυοφορούσε. Εν τέλει, αναγκάστηκε να μιλήσει στη γιαγιά της, της οποίας, ωστόσο, δεν της αποκάλυψε όλη την αλήθεια. «Δεν είχα το θάρρος να της πω ποιοι ήταν οι υποψήφιοι πατεράδες», λέει η ίδια. Η γιαγιά γνωρίζοντας ότι η κόρη της θα αντιδρούσε άσχημα, αποφάσισε να μην της πει τίποτα και έτσι ανέλαβε η ίδια να βρει γιατρό για να βοηθήσει την εγγονή της να «λύσει το πρόβλημα».
Σε μία περίοδο όπου η άμβλωση ήταν παράνομη, δεν μπόρεσαν να βρουν γιατρό στις ελεύθερες περιοχές, με το γεγονός ότι επρόκειτο για ανήλικη να δυσκολεύει το όλο εγχείρημα. Έτσι, οι δύο τους βρέθηκαν στα κατεχόμενα. Η Ηλιάνα είπε στην μητέρα της ότι ήθελε να μείνει για λίγες ημέρες στη γιαγιά της και κάπως έτσι οι δύο τους πέρασαν στα κατεχόμενα.
Και μετά κολπορραφή
«Πήγαμε σε μία κυρία, η οποία αφού σου αφαιρούσε το έμβρυο με καισαρική, σου έκανε και κολπορραφή», ανέφερε η Ηλιάνα, για να επισημάνει ότι ούτε η ίδια, ούτε η γιαγιά της είχαν καταλάβει ότι θα γινόταν η άμβλωση μ΄ αυτόν τον τρόπο.
Η ίδια θυμάται λεπτό προς λεπτό τον πόνο που βίωσε εκείνη την ημέρα, μέχρι που δεν άντεξε και λιποθύμησε. Η κυρία που τη «χειρούργησε» δεν της χορήγησε κάποιου είδους αναισθητικό, ενώ η όλη επέμβαση στοίχισε κοντά στις 400-500 λίρες.
«Θυμάμαι ότι λιποθύμησα μόλις μου έδειξαν το μωρό, ενώ μετά δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω από τους πόνους», είπε η 30χρονη, η οποία μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία της. Δεν μπορεί να κάνει παιδιά, ενώ πολλές φορές αισθάνεται πόνους στην κοιλιά και στα γεννητικά όργανα.
Το μήνυμα
Τρείς ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ ακόμη δυσκολευόταν να περπατήσει καλά καλά, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι της για να μην την καταλάβουν οι δικοί της. Συνέχισε να υπομένει τα ίδια βασανιστήρια για άλλα δύο χρόνια, ενώ κανένας από τους δύο, πατέρας και πατριός, δεν είχαν μάθει για την εγκυμοσύνη.
Σε ηλικία 15 ετών γνώρισε ένα αγόρι, το οποίο και παντρεύτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη προκειμένου να γλυτώσει. Χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον σύζυγο της να μην την θέλει πια2, καθώς είχε ανακαλύψει ότι δεν μπορούσε να του προσφέρει παιδιά. Δεν έμαθε ποτέ το τι και πώς, μιας και για εκείνον ήταν αρκετό το αποτέλεσμα. Ερωτηθείσα για το πώς αισθάνθηκε όταν έμαθε ότι δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, η Ηλιάνα είπε ότι βαθιά μέσα της το ήξερε, απλά δυσκολευόταν να το παραδεχθεί.
Στην αρχή, μάλιστα, θεωρούσε ότι αυτή είναι η τιμωρία της που δεν μίλησε όταν έπρεπε, ενώ της πήρε καιρό να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες στον εαυτό της. Σήμερα, η νεαρή γυναίκα δεν έχει καθόλου επαφές με την οικογένειά της, ούτε και με τον πρώην σύζυγό της. Ζει μία ήρεμη ζωή μακριά από όλους όσους την πλήγωσαν.
Ερωτηθείσα για το ποιο είναι το μήνυμα που έχει να στείλει προς όλα τα κορίτσια που βίωσαν ή βιώνουν παρόμοιες με εκείνη καταστάσεις, ανέφερε αυτολεξεί, «να μην κάνουν το λάθος να ρίξουν την ευθύνη στον εαυτό τους και να μην κάνουν το λάθος να σωπάσουν. Η σιωπή τους δίνει δύναμη στους θύτες».
Πηγή: Politis