Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ξηλώνουν όσα ψήφισαν για τις προαγωγές
Ξηλώνουν όσα ψήφισαν για τις προαγωγές

Ξηλώνουν όσα ψήφισαν για τις προαγωγές

Δυναμική φαίνεται να αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση να εγκριθούν επιπρόσθετες εξαιρέσεις για τη διατμηματική προαγωγή, η οποία περιλαμβάνεται, σε περίοπτη θέση, στην πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

H μια δημόσια υπηρεσία μετά την άλλη ζητά να εξαιρεθεί από το μέτρο, το οποίο όπως φαίνεται δεν είναι καλοδεχούμενο από πολλά τμήματα του Δημοσίου, καθώς επιτρέπει τη διεκδίκηση καλοπληρωμένων θέσεων από δημόσιους υπάλληλους που δεν ανήκουν στην υπηρεσία όπου «ανοίχθηκε» μια θέση.

Πλέον, οι απαιτήσεις για εξαιρέσεις από τον νόμο για τη διατμηματική προαγωγή δεν περιορίζονται μόνο σε επιστολές που προωθούνται στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή, αλλά κατατίθενται και σε μορφή προτάσεων νόμου.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής κατέθεσαν δύο προτάσεις νόμου, με τις οποίες προτείνεται να μείνει εκτός διατμηματικής προαγωγής η θέση του ανώτερου πρωτοκολλητή της Δικαστικής Υπηρεσίας. Όπως υποστηρίζουν, η τροποποίηση του νόμου κρίνεται αναγκαία, καθώς για τις υψηλόβαθμες θέσεις πρωτοκολλητών απαιτούνται εξειδικευμένα και αυξημένα καθήκοντα, όπως και οιωνεί δικαστικά, γι’ αυτό, επισημαίνουν, δεν μπορούν να καταλαμβάνονται από προσωπικό το οποίο προέρχεται από άλλες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, τονίζουν πως η τοποθέτηση προσώπου σε θέση ανώτερου πρωτοκολλητή, το οποίο δεν έχει προηγούμενη πείρα, θα προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Βάσει των ισορροπιών στη Βουλή, οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου φαίνεται πως θα εγκριθούν, καθώς αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και παράλληλα δημιουργείται νέα κατηγορία θέσεων «διατμηματικής προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, στην κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών. Δηλαδή, τις συγκεκριμένες θέσεις θα μπορούν να διεκδικούν κρατικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών υπαλλήλων θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Υπενθυμίζεται πως για τη διατμηματική προαγωγή αρχικά είχε έντονες επιφυλάξεις και η ΠΑΣΥΔΥ, ωστόσο, μετά τον διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα. Κατά τη συζήτηση του πακέτου των νομοσχέδιων για τη μεταρρύθμιση, είχαν εξαιρεθεί από τις διατμηματικές προαγωγές οι εργαζόμενοι στη Βουλή, στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πριν την έγκριση των νομοσχεδίων, εξαίρεση από τη διατμηματική προαγωγή απαίτησαν το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και οι εργαζόμενοι στο Υφυπουργείο Τουρισμού, χωρίς να υιοθετηθούν οι αξιώσεις τους.

Εξάλλου, πριν από μερικές εβδομάδες, ο κλάδος υπαλλήλων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας απέστειλε επιστολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, καλώντας τα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να εξαιρεθεί από τη διατμηματική προαγωγή το επιστημονικό προσωπικό του Υφυπουργείου Ναυτιλίας…

Πηγή: Philenews

Send this to a friend