Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τα παλιά ΡΟΚ σύνολα της Λάρνακας
Τα παλιά ΡΟΚ σύνολα της Λάρνακας

Τα παλιά ΡΟΚ σύνολα της Λάρνακας

Από μερικές εφημερίδες της εποχής γύρω στο ’70 καταγράψαμε στέκια, που συνήθιζε να πηγαίνει για διασκέδαση η νεολαία  και όχι μόνο.

Οι χώροι αυτοί, μερικοί από τους οποίους  ξεκίνησαν από εστιατόρια ή καφετηρίες και στη συνέχεια έβαζαν μουσική για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, γέμιζαν κυρίως το Σάββατο. Τότε, ο κόσμος δούλευε και Σάββατο, οπότε η Παρασκευή  ήταν σχετικά δύσκολη για εξόδους.

Μεταξύ του 1960  και του 1974 υπήρξε μεγάλος αριθμός μουσικών σχημάτων rock. Μετά την ανεξαρτησία και με την επανάσταση που έφεραν τα Αγγλικά και Αμερικάνικα συγκροτήματα στη μουσική σκηνή, οι νέοι της Κύπρου συγκροτήθησαν. Με τα λίγα μέσα που υπήρχαν και την σχετικά περιορισμένη εισαγωγή μοντέρνων μουσικών οργάνων ( όπως τις ηλεκτρικές κιθάρες) επικράτησε ένας πανικός στη νεολαία και σύντομα εξελίχθηκε σε ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων. Στην Αμμόχωστο που τότε ήταν η κυρίως τουριστική πόλη αλλά και στη Λεμεσό, όπου η ύπαρξη των Βρεττανικών βάσεων ευνοούσε τη λειτουργία δισκοθηκών και μπάρ, δημιουργήθησαν τα πιο πολλά μουσικά σχήματα.

Από  τα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες δισκοθήκες κι επίσης τα μοντέρνα μουσικά συγκροτήματα, που συχνά τα βλέπαμε σε διαγωνισμούς  τα Κυριακάτικα πρωινά, στα διάφορα κέντρα ή κινηματογράφους. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός αφού η κάθε πόλη είχε τα δικά της συγκροτήματα και οι τότε νεαροί ταξιδεύαμε με τα λεωφορεία τής ΚΕΜ ή του Λευκαρίτη για να τα υποστηρίζουμε. Το τί ρολά τουαλέτας και χαρτί έπεφτε όταν ανακοίνωναν τους νικητές δεν περιγράφεται. Γίνονταν και διαγωνισμός χορού ( σέϊκ, ροκ εν ρολ, τουϊστ) και τα βραβεία συνήθως τα χορηγούσαν οι εταιρείες αναψυκτικών ή τσιγάρων.

Μερικά από τα συγκροτήματα ήταν οι SUNSHINE’S, LOVERS, YOUNGERS, CHECKMATES, THE PRG, THE GRECOS BROTHERS, THE SCIONS, BLACK  STONES, SPIDERS, THE ACES, THE ROCKS, THE THUNDERBIRDS, TROUBLE MAKERS,FRAMES, SEBASTIAN, THE STRANGERS X, THUNDER STRUCKS, PLAY BOYS, DAY’S FACES, THE MEMORIES, THE LORDS, THE ALIENS, Three AG, THE WITCH OF SABBATH, ISADORAS, INVADERS, THE GRAND DOCK, THE WAVES, CANDECCENCE, LAISSEE FAIRE.

Στη Λάρνακα στους  WITCH OF  SABBATH έπαιζαν οι Κίκης Κυριακίδης, ο Μηνάς Μηνά, , ο Μπίλλυ, ο Γιαννάκης Τζερκέζος, ο Αντωνάκης Ιωαννίδης, ο Μάριος Κακούτας. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1972 και μέχρι το 1974 έπαιζε τα Σαββατοκύριακα στο ξενοδοχείο ΣΑΝ ΧΟΛ.

To συγκρότημα  THE ALIENS άρχισε τις εμφανίσεις του γύρω στο 1968  στη Λάρνακα. Μέλη του ήταν ο Κόκος Τακούσης ( κιθάρα) , ο Μπίλλυ (κιθάρα), ο Γιώργος Κάπελος ( τραγούδι), ο Στάθης Ζουρίδης (ντράμς) και ο Φαντούσης ( κιθάρα). Είχαν ράψει και ειδικά φανταχτερά κοστούμια.  Έκαναν  εμφανίσεις στο σινεμά ΠΑΛΛΑΣ και κάθε Παρασκευή έπαιζαν σε night club στη Δεκέλεια με αμοιβή….δέκα σελίνια! Σε διαγωνισμό που έγινε στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ στην Αμμόχωστο πρώτευσαν. Σε διαγωνισμό στο σινεμά Παλλάς στη Λευκωσία πήγαν με  λεωφορείο που τους παραχώρησε η εταιρεία ΛΕΥΚΑΡΙΤΗΣ δωρεάν για να πάρουν τους οπαδούς τους.

Τους Three AG απάρτιζαν οι Άντης Νεοφύτου, Αντρανίκ Κουζουκουτσουκιάν,  Μάριος Καραπατάκης..

Μερικά απότα συγκροτήματα αυτά, όπως οι INVADERS, ALIENS, THE GRAND DOCK, THE WAVES, CANDECCENCE, LAISSEE FAIRE και THE WITCH OF SABBATH λάμβαναν μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωνε το Δημαρχείο μέσα στο πρόγραμμα της Γιορτής του Κατακλυσμού ( 1970-1974) .

Αν υπάρχουν κι άλλες σχετικές πληροφορίες ή ανακρίβειες , παρακαλώ γράψετε σχόλια. Ευχαριστώ τον Κόκο Τακούση και τον Κίκη Κυριακίδη για τις πληροφορίες. Στοιχεία πήρα και από το https://www.facebook.com/pg/androtheunderground/posts/.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend