Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ιδού η εφαρμογή για να “καρφώνεις” λακούβες και βλάβες στους δρόμους
Ιδού η εφαρμογή για να “καρφώνεις” λακούβες και βλάβες στους δρόμους

Ιδού η εφαρμογή για να “καρφώνεις” λακούβες και βλάβες στους δρόμους

Διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές Android και iOS είναι από σήμερα η εφαρμογή FixCyprus, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου και του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πλατφόρμα και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα FixCyprus, που συνοδεύεται από το σύνθημα «Για ένα ασφαλές αύριο, φτιάξε το σήμερα!», δημιουργήθηκε με στόχο τη βελτίωση της υποδομής του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Η εφαρμογή επιτρέπει τη συλλογή αναφορών από τους πολίτες για αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα FixCyprus δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αναφέρουν προβλήματα (π.χ. βλάβες, φθορές, βανδαλισμούς) που εντοπίζουν στο οδικό δίκτυο της Κύπρου, καθώς και άλλους κινδύνους σε παρεμφερείς υποδομές (π.χ. φώτα τροχαίας, πεζοδρόμια, πινακίδες) που επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια του δικτύου.

Οι αναφορές των πολιτών θα συνοδεύονται από φωτογραφίες και ακριβείς πληροφορίες για τη θέση της αστοχίας ή του προβλήματος, καθώς και σχετικά σχόλια. Η κάθε αναφορά υποβάλλεται αυτόματα στο αντίστοιχο Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο με τη σειρά του μέσα από την πλατφόρμα διαχείρισης FixCyprus θα αξιολογεί και θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για επιδιόρθωση ή ανάθεσή της σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για ανάλογο χειρισμό.

Οι αστοχίες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο αφορούν τόσο κρατικές υπηρεσίες όσο και τοπικές διοικήσεις (Έπαρχους, Δήμους και Κοινότητες), αλλά και υπηρεσίες όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων, οι Πάροχοι Τηλεπικοινωνιών. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ενημερωθεί και εκπρόσωποί τους έχουν εκπαιδευτεί για να συμβάλουν στη διαχείριση των αναφορών μέσω της πλατφόρμας FixCyprus, προγραμματίζοντας σειρά ενεργειών με στόχο την επιδιόρθωση των αστοχιών ή την επίλυση των προβλημάτων που αναφέρθηκαν.

Μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα FixCYPRUS παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν την πρόοδο της κάθε αναφοράς που υπέβαλαν, η οποία εμφανίζεται στο ιστορικό των αναφορών εντός της εφαρμογής μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Η χρήση της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα FixCyprus από τους πολίτες αναμένεται να επιφέρει την ταχύτερη ταυτοποίηση των αστοχιών και προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, την επιδιόρθωσή τους, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με τους πολίτες και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας και της εφαρμογής εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διδύμου του οδικού δικτύου του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ευφυών και βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, και το οποίο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου.

 

Send this to a friend