Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στο Δήμο Λάρνακας
Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στο Δήμο Λάρνακας

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στο Δήμο Λάρνακας

Πραγματοποιήθηκε, στο Γραφείο του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την πόλη και Επαρχία Λάρνακας.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

• Μελέτη Προστασίας και Βελτίωσης του βορειοανατολικού παραλιακού μετώπου του Δήμου Λάρνακας.
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τη διάβρωση του εδάφους στο βορειοανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και στην αναγκαιότητα για την όσον το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση της μελέτης βελτίωση αλλά και για ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά τώρα που αναμένεται και η ολοκληρωτική μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Αποφασίστηκε όπως το Υπουργείο χρηματοδοτήσει τη μελέτη και να προβεί σε όλες στις δέουσες ενέργειες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Η προκήρυξη της μελέτης θα γίνει από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το κόστος υλοποίησης θα ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

• Προώθησης του έργου Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων με την κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ψηφιδωτό με τους Άθλους του Ηρακλή επί της οδού Αγίου Νεοφύτου.

Ο γενικός στόχος είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται μεταξύ των οδών Κιλκίς, Κίμωνος, Αγίου Σπυρίδωνα, Αγίου Νεοφύτου και Λουζινιανών με τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο αποσκοπεί στο να καταστούν επισκέψιμοι από το κοινό οι χώροι του Αρχαίου Λιμανιού Κιτίου και του ψηφιδωτού και να ενοποιηθούν με τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Πέραν των άλλων, το έργο φιλοδοξεί να ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της Λάρνακας, μέσω της προώθησης της γνώσης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης.

Οι επισκέπτες θα διακινούνται από το ένα σημείο ενδιαφέροντος στο άλλο μέσω ενός συστήματος από υπερυψωμένες πεζογέφυρες, ώστε να εξασφαλιστεί η διακίνηση πάνω από υφιστάμενους δημόσιους δρόμους, χωρίς να διαταραχθεί η χρήση τους.

Για το εν λόγω έργο ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στην προκήρυξη του Διαγωνισμού για την ετοιμασία της μελέτης ενώ το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις για κάλυψη του κόστους οι οποίες θα παραχωρηθούν στο Δήμο Λάρνακας για πληρωμές, ως Αναθέτουσα Αρχή της Σύμβασης. Το κόστος υλοποίησης του έργου θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το κράτος και ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, χρόνος εντός του οποίου αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για κατασκευή του έργου, θα συμπεριλαμβάνονται οι αναγκαίες πιστώσεις.

Παράλληλα αποφασίστηκε όπως, ο Δήμος Λάρνακας, η ΕΤΑΠ και το Υπουργείο Μεταφορών θα προβούν σε κατάλληλες ενέργειες για προώθηση και αύξηση της επισκεψιμότητας των πιο πάνω αρχαιολογικών χώρων.

Σε σχέση με τις ενέργειες για το Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση της πορείας που θα ακολουθηθεί.

• Στέγαστρα των στάσεων λεωφορείων

Στο παρών στάδιο γίνεται η αξιολόγηση των Τεχνικών Προσφορών και εντός Οκτωβρίου αναμένεται η υποβολή των οικονομικών προσφορών. Μετά την κατακύρωση του έργου αναμένεται ότι οι νέες στάσεις θα αρχίσουν να τοποθετούνται μέσα στο 2023.

Τέλος για το θέμα της κατασκευής του Σταθμού Μετεπιβίβασης Επιβατών στον χώρο Στάθμευσης της Αρχής Λιμένων Κύπρου βρίσκεται στο στάδιο αυτό γίνεται ο αναγκαίος σχεδιασμός και έχει εξασφαλιστεί ο τρόπος χρηματοδότησης του.

Η συζήτηση κρίθηκε ως άκρως εποικοδομητική αφού η διαχρονική ανταπόκριση του Υπουργού Μεταφορών είναι πάντα άμεση και διακατέχεται από πνεύμα καλής συνεργασίας.

Send this to a friend