Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καταγγελία ΚΙΣΑ: Έστειλαν στη φυλακή μητέρα για καθυστέρηση καταβολής διατροφή
Καταγγελία ΚΙΣΑ: Έστειλαν στη φυλακή μητέρα για καθυστέρηση καταβολής διατροφή

Καταγγελία ΚΙΣΑ: Έστειλαν στη φυλακή μητέρα για καθυστέρηση καταβολής διατροφή

Η ΚΙΣΑ με ανακοίνωση καταγγέλλει περιστατικό, όπου μητέρα φυλακίστηκε για καθυστερήσεις στην καταβολή διατροφής ύψους 1000 ευρώ, αφού προηγουμένως κάλεσαν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, τον κατηγορούμενο για βία συμβίο στο σταθμό για να αναλάβει το δίχρονο κοριτσάκι της.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Αστυνομία και ΥΚΕ έστειλαν μητέρα στη φυλακή για καθυστερήσεις στην καταβολή διατροφής ύψους 1000 ευρώ αφού προηγουμένως κάλεσαν τον κατηγορούμενο για βία συμβίο στο σταθμό για να αναλάβει το δίχρονο κοριτσάκι της.

Η νεαρή μετανάστρια διαμένει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2009, όταν ήρθε για να εργαστεί ως οικιακή εργάτρια. Τον περασμένο Ιούνιο κατάγγειλε τον συμβίο της στο ΤΑΕ Λάρνακας για βία και στη συνέχεια μετακινήθηκε για σκοπούς προστασίας και για να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά την ζωή της στη Λεμεσό μαζί με το δίχρονο κοριτσάκι της. Αποτάθηκε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες μέχρι σήμερα δεν της πρόσφεραν καμία βοήθεια. Επίσης προχώρησε σε υποβολή αίτησης για νομική αρωγή στο οικογενειακό δικαστήριο για να διορίσει δικηγόρο για τα θέματα γονικής μέριμνας της θυγατέρας της.

Μεταξύ των άλλων σοβαρών προβλημάτων που επέφερε για την ίδια η ενδοοικογενειακή βία ήταν και οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα αυτό το χρονικό διάστημα να μην μπορέσει να καταβάλει το ήδη υπερβολικό ποσό για τα δικά της οικονομικά δεδομένα των 350 ευρώ για τη διατροφή των παιδιών του πρώτου γάμου της.

Η Αστυνομία την κάλεσε χθες στο Ουλαμό ενταλμάτων Λεμεσού και την ενημέρωσε στη παρουσία του παιδιού της ότι ήταν υπό σύλληψη σύλληψη μέχρι να πληρώσει το ποσό των €1050 που όφειλε για τις πιο πάνω καθυστερημένες διατροφές.   Και αυτό χωρίς να της δοθεί η δυνατότητα σε οποιοδήποτε στάδιο να ακουστεί από το Δικαστήριο, ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τη διατροφή. Επίσης, ο υπεύθυνος αστυνομικός την ενημέρωσε  ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον επί καθήκοντι Λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) για να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη δίχρονη θυγατέρα της, ο Λειτουργός χωρίς να μεταβεί στο σταθμό και χωρίς να συνομιλήσει με την μητέρα, εισηγήθηκε να ειδοποιηθεί ο κατηγορούμενος για βία στην οικογένεια πατέρας να προσέλθει στο σταθμό για να αναλάβει την φροντίδα και φύλαξη του παιδιού.

Μετά από επικοινωνία  της μητέρας με τα  γραφεία μας επικοινωνήσαμε με την αστυνομία σε μια προσπάθεια να ζητήσουμε να μην συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση μια μητέρα με ένα παιδί τόσο νεαρής ηλικίας και να της δοθεί ένα επιπρόσθετο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να καταβάλει σταδιακά τις οφειλόμενες διατροφές.

Επίσης, τονίσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο η αστυνομία να καλεί στο σταθμό τον πατέρα που κατηγορείται για βία στην οικογένεια για να παραλάβει το παιδί από την μάνα και ότι αυτή η εξέλιξη ελλοχεύει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο, όπως σε αρκετές περιπτώσεις έγινε στο παρελθόν, ο πατέρας να εκμεταλλευτεί την προσωρινή ανάληψη της φροντίδας του παιδιού για να το κρατήσει μόνιμα μακριά από την μητέρα ή για να την εκβιάσει να επιστρέψει κοντά του. Ο αστυνομικός επέμενε ότι αυτό δεν είναι δικό του θέμα αυτό και ότι ειδοποιήθηκε ο πατέρας μετά από εισήγηση του  Λειτουργού των ΥΚΕ.

Επικοινωνήσαμε άμεσα με την Επαρχιακό Ευημερίας Λεμεσού και αφού την ενημερώσαμε για την υπόθεση ζητήσαμε την παρέμβαση της  να αναζητηθεί μια άλλη λύση για να μην δοθεί το παιδί στο βίαιο πατέρα. Η Επαρχιακός Λειτουργός δεσμεύτηκε ότι θα το επιληφθεί άμεσα όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει πράξει κάτι γιατί δεν μας έχει ενημερώσει.

Η νεαρή μετανάστρια  μεταφέρθηκε τελικά  στα κρατητήρια του Αστυνομικού Σταθμού Γερμασόγειας όπου θα παραμείνει επ’ αόριστο αφού δεν έχει το ποσό των €1050 που οφείλει για διατροφές και το παιδί παραδόθηκε στο βίαιο πατέρα να το φροντίζει με τον κίνδυνο να μην επιστρέψει ποτέ πίσω στη μητέρα. Και αυτό όταν άλλοι νόμοι του κράτους απαγορεύουν κατά τα άλλα την φυλάκιση εγκύων ή μητέρων παιδιών ηλικίας μέχρι τριών ετών, ακόμα και όταν έχουν διαπράξει αδίκημα, ακριβώς για την προστασία των παιδιών.

Η ΚΙΣΑ ζητά: 

1. Την άμεση απελευθέρωση της μητέρας και να καταβληθεί το ποσό των €1050 που οφείλει είτε υπό μορφή έκτακτης βοήθειας από το αρμόδιο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είτε να της δοθεί η δυνατότητα σταδιακής αποπληρωμής.

2. Διερευνηθεί η (κακο)διαχείριση της οποίας  έτυχε η υπόθεση  από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και  λειτουργούς των ΥΚΕ με σκοπό την αποφυγή μελλοντικής επανάληψης της.

3. Να προχωρήσουν οι αρμόδιες κρατικές  υπηρεσίες επιτέλους από τα λόγια σε έμπρακτη, αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις  προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Πηγή: Sigmalive

 

Send this to a friend