Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η αλήθεια για τον θάνατο του Θανάση 17 χρόνια μετά – Το χρονικό της υπόθεσης
Η αλήθεια για τον θάνατο του Θανάση 17 χρόνια μετά – Το χρονικό της υπόθεσης

Η αλήθεια για τον θάνατο του Θανάση 17 χρόνια μετά – Το χρονικό της υπόθεσης

Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του 26χρονου Θανάση Νικολάου.

Η μητέρα του Θανάση ποτέ δεν αποδέχθηκε την εκδοχή της αυτοκτονίας και ζητούσε από τις αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν τον θάνατο του γιου της ως δολοφονία.

Από την πρώτη στιγμή στην σκηνή αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια από τον ιατροδικαστή του κράτους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και έτσι η υπόθεση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.

Τις τελευταίες μέρες, μετά και την ολοκλήρωση του πορίσματος από ποινικούς ανακριτές και την παράδοσή του στην Εισαγγελία της Δημοκρατίας το ζήτημα της δολοφονίας (τελικά) του Θανάση, επανήλθε στη δημοσιότητα.

Το χρονικό

Το SigmaLive με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνό του επιχειρεί μια αναδρομή στην υπόθεση που συγκλόνισε την Κύπρο.

Όταν εντοπίστηκε ο 26χρονος στρατιώτης νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας η μητέρα του φώναζε πως τον σκότωσαν και τον μετέφεραν εκεί, με τον τότε ιατροδικαστή που είχε αναλάβει την υπόθεση να μιλά για πτώση από τη γέφυρα και ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Μιλώντας στο SigmaLive η κυρία Ανδριάνα διηγήθηκε τον αγώνα που έδωσε και ακόμη συνεχίζει να δίνει ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το θάνατο του Θανάση.

Ερωτηθείσα ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που την πίστεψε και τη βοήθησε ούτως ώστε να διαφανεί η αλήθεια είπε ότι ήταν ο τότε δικηγόρος της ο αείμνηστος Χρίστος Δερμοσονιάδης.

«Είχα μιλήσει με ιατροδικαστές από Αυστραλία, Αγγλία και Ελλάδα. Όλοι μιλούσαν για δολοφονία και τοποθέτηση του νεκρού στο χώρο που βρέθηκε.  Ο πρώτος ιατροδικαστής που με άκουσε ήταν ο δρ Κουτσάφτης στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2008, δύο χρόνια και τρεις μήνες μετά τον θάνατο του παιδιού μου και μετά την πρώτη θανατική ανάκριση με το συμπέρασμα ότι ο θάνατος του προσομοιάζει με αυτοκτονία.

Όταν πήγα με τις φωτογραφίες της σκηνής και της νεκροψίας του γιου μου ο δρ Κουτσάφτης με ρώτησε πως μπορεί να με βοηθήσει και του είπα θέλω να μου πείτε αν πέσει άνθρωπος από 30 μέτρα ύψος πώς θα βρεθεί και τι ζημιά θα πάθει, θα βρεθεί όπως είναι οι φωτογραφίες του γιου μου και μου είπε όχι το παιδί σας δεν έπεσε από κανένα ύψος, είναι τοποθετημένος εκεί.

Την επόμενη ημέρα πήγα και μίλησα και με τον ιατροδικαστή δρ Ορφέα Περίδη στην Αθήνα χωρίς να γνωρίζει ο ένας ότι πήγα στον άλλο για να δω αν μου πει τα ίδια και  όντως μου είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα» ανέφερε η κα Ανδριάνα.

Σημειώνεται ότι η πρώτη θανατική ανάκριση ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και διετάχθει δεύτερη θανατική ανάκριση από άλλον θανατικό ανακριτή και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν τέθηκε τίποτα ενώπιον δικαστηρίου ότι ο θανών αυτοκτόνησε και ότι ο θάνατος του ήταν από τραύματα λόγω πτώσεως εξ ύψους. Ο ιατροδικαστής δρ Ορφέας Περίδης ήρθε Κύπρο και μίλησε στο δικαστήριο στη δεύτερη θανατική ανάκριση, λέγοντας πως αν έπεφτε από εκείνο το ύψος το παιδί θα είχε συντριπτικά κατάγματα και τα οστά θα έβγαιναν έξω από το σώμα αποκλείοντας κατηγορηματικά την πτώση από ύψος.

Το 2008 η κυρία Ανδριάνα βρέθηκε στην Αθήνα και στην εκπομπή Αποτυπώματα στο κανάλι ALTER. Στην εκπομπή παρέμβαση έκανε εγκληματολόγος ο οποίος αργότερα που είδε τα στοιχεία εξέδωσε πόρισμα ότι ο Θανάσης πριν πεθάνει κτυπήθηκε και βασανίστηκε.

 

Τον ίδιο χρόνο η κυρία Ανδριάνα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο και αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τον αγώνα της για την αλήθεια και να μεταβεί στην Αυστραλία για το θέμα της υγείας της.

Όταν επέστρεψε πίσω, ταξίδεψε αμέσως στην Αθήνα για να συναντήσει τον εγκληματολόγο που είχε μιλήσει στην εκπομπή ο οποίος της έδωσε μια έκθεση στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι ο Θανάσης πριν πεθάνει βασανίστηκε και ότι ήταν σπασμένο το στέρνο του.

Μετά  το πόρισμα της δεύτερης θανατικής ανάκρισης η οικογένεια αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το 2011 το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε δύο ποινικούς ανακριτές οι οποίοι στο συμπέρασμα τους ανέφεραν ότι η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω από την αστυνομία.

Η οικογένεια του Θανάση το 2014 αποτάθηκε στην Πρεσβεία της Αυστραλίας λόγω του ότι οι έρευνες δεν προχωρούσαν.Μετέπειτα ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε να γίνει ξανά έρευνα εκ βάθους από την αρχή όπου αυτή η έρευνα κράτησε τέσσερα χρόνια.

Το 2016 η οικογένεια του Θανάση κίνησε αγωγή για επίσπευση της έρευνας και η Νομική Υπηρεσία έφερε ένσταση να απορριφθεί η αίτησης τους.  Το 2018 το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεν απέδωσε ευθύνες σε κανένα.

Το 2019 η κυρία Ανδριάνα επικοινώνησε ξανά με τον δρ Κουτσάφτη ο οποίος της είπε ότι για να μάθει την αλήθεια θα πρέπει να γίνει εκταφή. Της εξήγησε πως από την εκταφή θα διαφανεί αν τα κατάγματα που είχε γράψει ο εμπλεκόμενος ιατροδικαστής της υπόθεσης είναι από πτώση ή από κτυπήματα.

Τότε υπήρξαν ενστάσεις από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας για να μην γίνει η εκταφή.

Στις 28 Ιανουαρίου του 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πλημμελή εξέταση της υπόθεσης.

Αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας ο δρ Κουτσάφτης δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Κύπρο ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η εκταφή.

«Τον Δεκέμβρη του 2020 συνάντησα ένα δικηγόρο τον οποίον γνωρίζω και μου είπε ότι θα έφερνε τον δρ Κουτσάφτη για μια δική του υπόθεση και μου είπε αν ήθελα να κανόνιζα και την εκταφή.  Την άδεια την είχαμε πάρει μετά από δικαστική διαμάχη με την Νομική Υπηρεσία αλλά έπρεπε να έρθει ο δρ Κουτσάφτης για να βγει το διάταγμα» ανέφερε η κυρία Ανδριάνα.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2020 ήρθε στην Κύπρο ο δρ Κουτσάφτης και έτσι έγινε η εκταφή του Θανάση. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο νεκροτομείο Λεμεσού με ένα οστό του Θανάση να φανερώνει την αλήθεια.

Συγκεκριμένα από τις εξετάσεις στο οστό φάνηκε ότι ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό.

Με πρωτοβουλία του δρ Κουτσάφτη στάλθηκε το οστό σε ειδικό επιστήμονα για εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι η Γενική Εισαγγελία παρενέβη στη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου λέγοντας ότι η εξέταση του οστού μπορεί να γίνει στην Κύπρο και να έρθει εδώ ο εν λόγω επιστήμονας.

Τότε η κυρία Ανδριάνα κατάφερε με την επιμονή της να εκδώσει το διάταγμα για μεταφορά του οστού στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο του 2021 όταν ο Γενικός Εισαγγελέας είδε ότι πραγματικά έγινε στραγγαλισμός σταμάτησε τη θανατική ανάκριση και διέταξε νέα ποινική έρευνα αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του εθνοφρουρού.

Το πόρισμα παραδόθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2022 στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «συμπληρώθηκε ακόμη μια σελίδα στο δράμα του άτυχου στρατιώτη Θανάση Νικολάου με τη συμπλήρωση της ποινικής έρευνας την οποία αποφάσισα να διατάξω».

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του άτυχου στρατιώτη μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει το πόρισμα και ούτε έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό του με την κυρία Ανδριάνα να κάνει λόγο για συγκάλυψη.

Πηγή: Sigmalive

 

Send this to a friend