Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χάπια ιωδίου: Γιατί χορηγούνται και γιατί δεν υπάρχουν στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)
Χάπια ιωδίου: Γιατί χορηγούνται και γιατί δεν υπάρχουν στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Χάπια ιωδίου: Γιατί χορηγούνται και γιατί δεν υπάρχουν στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα χάπια ιωδίου τα οποία δίδονται σε ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Δρ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, Ειδικός στην πυρηνική ιατρική.

Όπως ανέφερε, σε ένα πυρηνικό ατύχημα, παρατηρείται στην ατμόσφαιρα ραδιενέργεια, της οποίας κομμάτι είναι και το ιώδιο που είναι ραδιενεργό.

Σημείωσε πως ο θυροειδής είναι αυτός που προσλαμβάνει το ιώδιο και δημιουργεί τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Εάν δώσουμε χάπι ιωδίου το οποίο είναι ψυχρό λίγο πριν την έκρηξη, γίνεται αφομοίωση του στον θυροειδή και κλείνουν οι είσοδοι, με αποτέλεσμα το ιώδιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα να μην πηγαίνει στον θυροειδή.

Εάν πάει, πρόσθεσε, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει καρκίνο στον θυροειδή και αυτό το ζήσαμε στο Τσέρνομπιλ όπου πολλά παιδιά που ήρθαν σε επαφή με το «κακό» ιώδιο, ανέπτυξαν καρκίνο και θεραπεύτηκαν με ραδιενεργό ιώδιο.

Όπως είπε, τα συντεταγμένα κράτη έχουν αποθέματα κατάλληλου ψυχρού ιωδίου που θα δώσουν στους πολίτες τους εάν χρειαστεί.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν υπάρχουν τέτοια χάπια στην Κύπρο, σημείωσε πως το νησί μας δεν κινδυνεύει με μια τέτοια κατάσταση.

Ακόμη και το Άκκουγιου, σημείωσε, είναι σε αρκετά μακρινή απόσταση που και σε περίπτωση ατυχήματος η Κύπρος δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend