Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλάζουν τους νόμους, αφήνουν τα καψαλίσματα
Αλλάζουν τους νόμους, αφήνουν τα καψαλίσματα

Αλλάζουν τους νόμους, αφήνουν τα καψαλίσματα

Οι γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν τη δεύτερη σημαντικότερη (18%) αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών κατά την περίοδο 2000-2021, μετά τις κακόβουλες /σκόπιμες πυρκαγιές (25%).

Ταυτόχρονα, οι γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν τη σημαντικότερη (37%) αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών που τέθηκαν ακούσια/από αμέλεια, κατά την περίοδο 2000-2021.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου παρόλο που αναγνωρίστηκε το πρόβλημα, τονίστηκε πως στην περίπτωση που απαγορευτεί πλήρως τη δεδομένη στιγμή η καύση των κλαδεμάτων και των αγριόχορτων στις αγροτικές περιοχές, το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο.

Επισημαίνεται ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2021 στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας και με παρέμβαση του ίδιου Γενικού Εισαγγελέα άρχισε μια προσπάθεια να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο μετά τη διαπίστωση ότι αδικήματα που αφορούν σε εμπρησμό, άναμμα φωτιάς, πρόκληση πυρκαγιάς και άλλα συναφούς φύσεως αδικήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε σειρά νομοθεσιών.

Έπειτα από σύσκεψη αποφασίστηκε όπως μέχρι το τέλος του 2021 κατατεθούν τα νέα νομοσχέδια στη Βουλή.

Στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκαν δύο προτάσεις νόμου του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου. Η πρώτη αφορά τη διαγραφή από τον βασικό νόμο περί Προλήψεως Πυρκαϊών στην Ύπαιθρο πρόνοιας που επιτρέπει ορισμένους μήνες του έτους τα καψαλίσματα.

Η δεύτερη πρόταση εισηγείται την προσθήκη στον βασικό νόμο περί Δασών πρόνοιας την παραχώρηση στον διευθυντή του Τμήματος Δασών δυνατότητας δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών εντός ιδιωτικών τεμαχίων.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ακόμα γίνεται η επεξεργασία των δύο νομοσχεδίων, για τα οποία λήφθηκε απόφαση να τεθούν ενώπιον της Βουλής στο τέλος του 2021, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, και ακολούθως να οδηγηθούν για νομοτεχνικό έλεγχο προτού υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως στη Βουλή για έγκριση.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και οι αρμόδιοι λειτουργοί, δεν ήταν σε θέση να θέσουν χρονοδιάγραμμα, με την Επιτροπή να αποφασίζει να συζητήσει το εν λόγω θέμα για ενημέρωση σε έξι μήνες από σήμερα.

Εκ μέρους του Τμήματος Δασών ο Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι η καύση αποκλαδιών πρέπει να διατηρηθεί για συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνοντας ότι αν αφαιρεθεί η εν λόγω πρόνοια το πρόβλημα με τις πυρκαγιές θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και δεν θα μπορεί να το ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σε ότι αφορά τη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων, όπως σμυριγλιού και ηλεκτροσυγκόλλησης, ο κ. Χρίστου  ανέφερε ότι με βάση το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο θα επιτρέπεται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

Αρμόδιος λειτουργός στο Τμήμα Γεωργίας, ο Μάκης Αβραάμ, ανέφερε ότι στα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης είναι επιλέξιμη δράση για αγορά θρυμματιστών, ωστόσο οι αγρότες δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον από τη στιγμή που γι’ αυτούς είναι πιο καλή πρακτική η ελεγχόμενη καύση.

Σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προτάθηκε να περιληφθεί πρόνοια για αυξημένη επιχορήγηση κατά €20 το δεκάριο σε όσους διαθέτουν θρυμματιστή και χρησιμοποιούν το υλικό που παράγουν για τοποθέτηση στο χωράφι.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής δεν διαφώνησε με την απαγόρευση της καύσης νοουμένου ότι θα ληφθούν μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων με τον σωστό τρόπο.  Χωρίς υποδομές διαχείρισης, σημείωσε, η έξαρση πυρκαγιών θα είναι ανεξέλεγκτη.

Φιλοξενούμενοι στην Επιτροπή υποστήριξαν ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι παράνομη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οποιαδήποτε καύση σε ανοιχτούς χώρους.

Υπηρεσία Θήρας, Κυνηγετική Ομοσπονδία και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων διαφώνησαν με την πρόνοια να δοθεί δικαίωμα στον διευθυντή Τμήματος Δασών για την κατασκευή ζώνης απαλλαγμένης από βλάστηση ή άλλης καύσιμης ύλης με εκχέρσωση, όργωμα ή ελεγχόμενη καύση.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend