Επανέρχονται για τα τετράμηνα
Στο θέμα της αξιολόγησης τετραμήνων, με αφορμή την επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τους και στα Γυμνάσια, επανέρχεται η ΟΕΛΜΕΚ.
Στα σημεία, τα οποία εστιάζει η οργάνωση των καθηγητών και όπως πληροφορείται ο «Φ» θα περιληφθούν σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας εντός των επόμενων ημερών, είναι τα χρονοδιαγράμματα και τα πλαίσια μάθησης.
Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται να δυσκολεύουν την παιδαγωγική διαδικασία στον γυμνασιακό κύκλο, ενώ χρειάζονται και κάποιες επισημάνεις σε ορισμένα πλαίσια μάθησης (δηλαδή στα όσα θα διδαχθούν σε κάποια μαθήματα).
Το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή η αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, που ενδεχομένως θα επηρέαζε και την εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων στα Γυμνάσια, οδηγεί την ΟΕΛΜΕΚ στην επισήμανση των διαφόρων σημείων που εντοπίζει, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και ομαλή εφαρμογή του θεσμού. Κι αυτό διότι, από φέτος εξετάζονται ανά τετράμηνο και οι μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου, οι οποίοι για πρώτη φορά θα έρθουν σε επαφή με σχολικό εξεταστικό σύστημα, την ώρα δε που η ομαλή μετάβαση τους από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μία άλλη, μεγάλη πρόκληση.
Επιπρόσθετα, προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί και στην περίπτωση των Λυκείων, στα οποία πιλοτικά παρέχεται ενισχυμένος χρόνος διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας (εννέα στο σύνολο). Κι αυτό διότι, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς κύκλους, τελειόφοιτοι μαθητές που διδάσκονται ενισχυμένα Γαλλικά, με μία περίοδο πλην στα Νέα Ελληνικά και μία πλην στα Μαθηματικά, θα παρακαθίσουν σε αυτά τα μαθήματα στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Επομένως, και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αναμένεται να θίξει η οργάνωση στο αρμόδιο υπουργείο.
Στο μεταξύ, πριν από μερικές μέρες με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη βαθμολογία των μαθητών, αναφερόμενο στη διαμορφωτική αξιολόγηση, την οποία και χαρακτήρισε ως καθημερινή πρακτική, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα και υψηλότερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Το υπουργείο επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά των βαθμών στο πλαίσιο της τετράμηνης αξιολόγησης τόσο στη γραπτή όσο και στην προφορική διαδικασία.
Διάβημα για τον σχολικό εκφοβισμό
Εξάλλου, σε «υπενθύμιση» βασικών παραμέτρων που είτε προκύπτουν από τη νομοθεσία, είτε από τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν, γύρω από το σοβαρό ζήτημα του μπούλινγκ και γενικότερα της παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων, προβαίνει η ΟΕΛΜΕΚ. Σε άλλη επιστολή που ετοιμάζει η οργάνωση των καθηγητών και την οποία θα αποστείλει στον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, θα ασχοληθεί με τον σχολικό εκφοβισμό και την παραβατικότητα, στον απόηχο των τελευταίων περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε στον «Φ» ότι μερικά από τα σημεία που θα θίξει η οργάνωση είναι: α) η εξαγγελία για τις 30 θέσεις των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία, οι οποίες ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, β) η ανάγκη τοποθέτησης επιτηρητών ασφάλειας και στα Γυμνάσια, γ) η ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καθώς κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές στα σχολεία και στη στήριξη και βοήθεια μαθητών, και δ) η ανάγκη ολοκληρωμένης εφαρμογής της νομοθεσίας για το θέμα αυτό.
Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ το 2020 η επιτροπή Παιδείας της Βουλής (στην προηγούμενη της δηλ. θητεία) ψήφισε σχετική νομοθεσία για την παραβατικότητα, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένους μηχανισμούς, κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί στην πράξη.
Πηγή: Philenews