Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για τ/κ, ζητούν μίζες και παραχωρούν εξοχικά
Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για τ/κ, ζητούν μίζες και παραχωρούν εξοχικά

Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή για τ/κ, ζητούν μίζες και παραχωρούν εξοχικά

Βαρύτατες καταγγελίες για την παραχώρηση τ/κ κλήρου έκανε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, του Υπουργού Εσωτερικών, του Γενικού Ελεγκτή και της Νομικής Υπηρεσίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, υπάλληλος ζήτησε 20 χιλιάδες ευρώ από πρόσφυγα για να της εξασφαλίσει τ/κ σπίτι. Δεύτερη υπόθεση, αίτηση πριν 7 χρόνια απορρίφθηκε και το σπίτι παραχωρήθηκε ως εξοχική κατοικία σε συγγενικό πρόσωπο προϊόν έπαρχου.

Τρίτη περίπτωση εγκρίθηκε για σπίτι σε χωριό. Πρόκειται για μονογονιό ωστόσο η κατοικία δόθηκε ως εξοχική κατοικία και πλέον φιλοξενείται από τη θεία της. Από γεωργό πήραν πίσω 10 δεκάρια γης και τα έδωσαν σε επαγγελματία ράφτη.

Οι καταγγελίες έγινα στα πλαίσια της συζήτησης αναφορικά με τη λίστα με τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών και των Συμβουλευτικών Επιτροπών που εντοπίστηκαν να κατέχουν τ/κ κλήρο.

Διεξάγεται έρευνα

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε επεξήγηση των 16 περιπτώσεων λέγοντας πως έχει διαταχθεί έρευνα στο υπουργείο για τις 16 περιπτώσεις λειτουργών που είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα κατέχουν τ/κ περιουσίες. Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών 6 από τους 16 που βρίσκονται στο κατάλογο, οι περιουσίες παραχωρήθηκαν πριν διοριστούν στην Υπηρεσία τ/κ Περιουσίων και συγκεκριμένα από το 1982 και η τελευταία το 2016. Υπάρχει, πρόσθεσε μια περίπτωση που αφορά κληρονομική μεταβίβαση από τον παππού σε εγγονή.

Από τις άλλες εννέα περιπτώσεις, 2 κατέχονται από δυο εργαζόμενους που διορίστηκαν 2007 και έλαβε περιουσία 2008 και ο δεύτερος το 1991 και έλαβε το 1985 και το 1995 και άλλες έξι περιπτώσεις που αφορούν περιουσίες που κατέχονται από πρόσωπα πρώτου βαθμού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, 16 υπάλληλοι κατέχουν 34 συμβάσεις για τ/κ . Οι 23 από τις 34 δόθηκαν στην επαρχία Πάφου. Σε δυο λειτουργούς της Πάφου, ο ένας διορίστηκε το 2009 έλαβε 8 περιουσίες από το 1984-2016. Και μια δεύτερη λειτουργός 1992 έλαβε 4 συμβάσεις με τ/κ περιουσίων από το 1995-201. Η μια περιουσία παραχωρήθηκε σε άτομο μη δικαιούχοι πρόσθεσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στο μεταξύ σήμερα παραδόθηκε στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρόκειται να παραδοθεί επίσημα σήμερα, ο κατάλογος με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που κατέχουν μέλη των συμβουλευτικών επιτροπών καθώς επίσης και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής έγιναν καταγγελίες από λειτουργούς της Υπηρεσίας τ/κ Περιουσιών για τη διαρροή των εγγράφων στον τύπο την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, τουρκοκυπριακούς κλήρους κατέχουν οι ίδιοι ή συγγενείς 16 εκ των 68 υπαλλήλων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για υπαλλήλους που κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία είτε τα αδέρφια, είτε οι γονείς, είτε τα παιδιά τους, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία, τους δόθηκαν πριν οι υπάλληλοι εργοδοτηθούν ή μετακινηθούν στην Υπηρεσία.

 

Send this to a friend