Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Υπουργός Μεταφορών στην εκδήλωση «Πρωταγωνιστώ» στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»
Ο Υπουργός Μεταφορών στην εκδήλωση «Πρωταγωνιστώ» στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»

Ο Υπουργός Μεταφορών στην εκδήλωση «Πρωταγωνιστώ» στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος»

Στη θεματική ενότητα με τίτλο «Πρωταγωνιστώ» στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022, συμμετείχε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ενώ στο φόρουμ συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, καθώς και οι παγκύπριοι πρωταθλητές ποδηλασίας.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι η εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η εκστρατεία προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας (περπάτημα και ποδηλασία), των δημόσιων μεταφορών και άλλων ʺκαθαρώνʺ, ʺέξυπνωνʺ και αποτελεσματικών λύσεων στις μεταφορές.

Στην ομιλία του, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της χρήσης εναλλακτικών μέσων διακίνησης, όπως είναι η ποδηλασία, η πεζή διακίνηση και τα λεωφορεία, τα οποία όπως ανέφερε ο Υπουργός, έχει βάλει ως προτεραιότητά του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Αυτό φαίνεται με την έγκριση των 17 Δράσεων για προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εναλλακτικό αυτό τρόπο διακίνησης, καθώς και δράσεων στα πλαίσια υλοποίησης της διακήρυξης της Βιέννης που είχε συνυπογραφεί το Μάιο 2021 με τα άλλα κράτη μέλη με στόχο την προώθηση της ποδηλασίας και της πεζής διακίνησης για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Αναπτύσσοντας τη θεματολογία στις δράσεις που υλοποιούνται, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Λάρνακας τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, και έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση ύψους €11εκ μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για υλοποίηση των έργων προτεραιότητας, τα οποία αφορούν λεωφορειολωρίδες, ποδηλατολωρίδες και σταθμούς μετεπιβίβασης (park and ride).

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τον στόχο προώθησης της χρήσης ποδηλάτου, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στην επιτυχία του Σχεδίου Προώθησης Ποδηλάτων για την περίοδο 2021 – 2023, όπου με την πρώτη προκήρυξη του σχεδίου πέραν του 1% του πληθυσμού της Κύπρου εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για επιχορήγηση και αγορά ποδηλάτου στις πρώτες 2 ώρες έναρξης του προγράμματος, ενώ υπενθύμισε ότι η δεύτερη προκήρυξη του Σχεδίου για το έτος 2022 είναι ήδη σε εξέλιξη, στοχεύοντας σε αιτητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Καταληκτικά, ο Υπουργός αναφέρθηκε στους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χρήσης του ποδηλάτου και εναλλακτικών μέσων διακίνησης, που είναι η ανάπτυξη σωστών υποδομών και η αλλαγή κουλτούρας. Όπως ανέφερε ο κ. Καρούσος, ο στόχος για την υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι αυτά να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι μαθητές συμμετείχαν στον διάλογο και έθεσαν τις ανησυχίες και απόψεις τους προς τους ομιλητές σε θέματα τα οποία απαντήθηκαν τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον Δήμαρχο Αραδίππου.

Τέλος, ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους καθώς, όπως ανάφερε, οι απόψεις, η συμμετοχή και η κριτική των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων είναι αυτό που προωθεί την υλοποίηση των σχεδιασμών και στόχων που προαναφέρθηκαν.

Send this to a friend