Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λάρνακα στους φιναλίστ του διαγωνισμού για το βραβείο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023
Η Λάρνακα στους φιναλίστ του διαγωνισμού για το βραβείο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023

Η Λάρνακα στους φιναλίστ του διαγωνισμού για το βραβείο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023

Η Λάρνακα είναι μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ, που επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών, για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023.

Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης ένας προορισμός από τη Σλοβενία, και δύο από την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της είναι να αναγνωρίσει και να βραβεύσει μικρότερους προορισμούς που εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές για την ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού μέσω πρακτικών πράσινης μετάβασης.

Σε ανακοίνωση η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σημειώνεται πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους τέσσερις προορισμούς που περιλαμβάνονται στους φιναλίστ για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας (EDEN) 2023».

Η πρωτοβουλία EDEN, προστίθεται, επιβραβεύει τα καλύτερα επιτεύγματα στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και των πρακτικών πράσινης μετάβασης σε μικρότερους προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Γρεβενά και τα Τρίκαλα στην Ελλάδα, το Kranj στη Σλοβενία, καθώς και η Λάρνακα έπεισαν με τις αιτήσεις τους την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα βιωσιμότητας και επιλέχθηκαν μεταξύ 20 υποψήφιων προορισμών. «Ο κατάλογος των φιναλίστ για το 2023 περιλαμβάνει τέσσερις προορισμούς αντί για τρεις, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, επειδή δύο προορισμοί έλαβαν ίση βαθμολογία από την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα βιωσιμότητας» σημειώνεται.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η Λάρνακα έπεισε την επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα τουριστικής βιωσιμότητας και επιλέχθηκε ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους της Ευρώπης».

Η πρόταση, συνέχισε, υποβλήθηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, ο οποίος προεδρεύει και του νεοσύστατου «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λάρνακα 2030» σημείωσε πως «η διάκριση αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθότι γίνονται εδώ και καιρό εντατικές και συλλογικές προσπάθειες ώστε η ωραία μας πόλη ν’ αποτελέσει ένα προορισμό αριστείας. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη προετοιμάζει και το έδαφος για τον στόχο της ανάδειξης της Λάρνακας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030».

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «πρόκειται για σημαντική επιτυχία για τη Λάρνακα που βάζει στο χάρτη την πόλη και την αναδεικνύει στον τομέα της τουριστικής αειφορίας». Πρόσθεσε ότι «η έμφαση που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια σε πρακτικές που εστιάζονται σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη άρχισαν να αναγνωρίζονται. Το όραμα για την πόλη μας υλοποιείται, γίνεται σχέδιο, γίνεται πράξη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για να διεκδικήσουν το βραβείο “Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023”, οι προορισμοί κλήθηκαν να αποδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές τους στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης μετάβασης. Στο επόμενο βήμα, οι τέσσερις φιναλίστ θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει έναν νικητή, ο οποίος θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2022.

Ο Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας 2023 θα προωθηθεί ως πρωτοπόρος του βιώσιμου τουρισμού, πιστός στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και θα λάβει εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Send this to a friend