Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κίμων ο Αθηναίος ( 510 π.Χ.-450π.Χ.)
Κίμων ο Αθηναίος ( 510 π.Χ.-450π.Χ.)

Κίμων ο Αθηναίος ( 510 π.Χ.-450π.Χ.)

Το 450 π.Χ. ο Κίμων ( πολιτικός και στρατιωτικός) έφτασε στην Κύπρο για να διώξει τους Πέρσες από την Κύπρο. Αφού πολιόρκησε το Μάριον έφτασε στο Κίτιον όπου συνάντησε πολλές δυσκολίες. Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή.

Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να μη ανακοινώσουν ότι πέθανε. Για αρκετές μέρες όλοι νόμιζαν ότι ο Κίμων ζούσε. Κατά την ναυμαχία και πεζομαχία που έγιναν στη Σαλαμίνα, όπου οι Αθηναίοι νίκησαν, έμεινε και η ρήση «και νεκρός ενίκα».

Η προτομή του στο παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το 1927, μετακινήθηκε από άλλο σημείο της παραλίας, λόγω των έργων για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου.

Εκεί που βρίσκεται ακούει καθημερινά τα παράπονα των περαστικών. Μας παρακολουθεί και τις παραξενιές μας. Κάνει πως δε βλέπει και κάθε πρωί είναι εκεί στην ίδια θεση. Αφουγκράζεται τους ρυθμούς της πόλης και μας καλεί να την αγαπήσουμε. Και μη ξεχνάτε. Μαζί με τον Ζήνωνα τον Κιτιέα, είναι οι μόνοι που καθημερινά κι ανελλειπώς προσέχουν το ομορφότερο μέρος της πόλης μας.

Λούης Περεντός

Send this to a friend