Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κωνσταντίνα Βάρδα: Η πρώτη Κύπρια βουλευτής από την Λάρνακα
Κωνσταντίνα Βάρδα: Η πρώτη Κύπρια βουλευτής από την Λάρνακα

Κωνσταντίνα Βάρδα: Η πρώτη Κύπρια βουλευτής από την Λάρνακα

Άνθρωποι της Λάρνακας απο την σελίδα Σκαλιώτες Αναδρομές – του Σωκράτη Αντωνιάδη

Κωνσταντία Βάρδα, η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Λάρνακας, δεύτερη παγκύπρια και η πρώτη Κύπρια βουλευτής, μέλος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, την περίοδο 1960-1965. Σε μια εποχή που η πολιτική και η δικηγορία ήταν αποκλειστικά ανδροκρατούμενες υποθέσεις.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1916. Αποφοίτησε το 1933 από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Δυναμική και δραστήρια ήταν μέλος της ομάδας χόκεϊ και του χορευτικού συγκροτήματος του σχολείου, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πεζοπορικού Ομίλου Λάρνακας (ΠΟΛ).

Μετά το σχολείο έπιασε δουλειά ως γραμματέας στο ξακουστό δικηγορικό γραφείο του Μιλτιάδη Οικονομάκη, σημαντικής προσωπικότητας της πόλης και εθελοντή στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13). Στο διπλανό γραφείο των επιχειρήσεων Μαντοβάνη, γνώρισε τον σύζυγό της, Μιλτιάδη Βάρδα. Παντρεύτηκαν το 1944.

Η θεά τύχη ευνόησε την Κωνσταντία. Ο Οικονομάκης, μη έχοντας παιδιά να κληρονομήσουν το δικηγορικό γραφείο, την παρότρυνε να σπουδάσει νομικά. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή Middle Temple του Λονδίνου και πήρε δίπλωμα Barrister at Law δια αλληλογραφίας το 1957 σε ηλικία 41 ετών.

Έτσι η Λάρνακα αποκτούσε την πρώτη δικηγορίνα της και τη δεύτερη παγκύπρια μετά τη Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτου. Υπερασπίστηκε στα ειδικά δικαστήρια αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Την περίοδο της Ανεξαρτησίας πρωτοστάτησε από διάφορα πόστα στο κίνημα για τα Δικαιώματα των Γυναικών και για τη νομική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων. Υπήρξε μέλος του Παγκύπριου Νομικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας από το 1985 έως τον θάνατό της.

Πέθανε το 1993 σε ηλικία 77 ετών.

Send this to a friend