Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΕΚ Έρευνα ΑΚΕΛ: Τεράστιο πρόβλημα με διαπλοκή-διαιτησία-στημένα
Έρευνα ΑΚΕΛ: Τεράστιο πρόβλημα με διαπλοκή-διαιτησία-στημένα

Έρευνα ΑΚΕΛ: Τεράστιο πρόβλημα με διαπλοκή-διαιτησία-στημένα

Αλλαγές στο χώρο για πάταξη της διαφθοράς στο κυπριακό ποδόσφαιρο, εισηγείται το ΑΚΕΛ, το οποίο έπειτα από την εκπόνηση μελέτης σχετικά με το θέμα, προτείνει λύσεις, που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το Σάββατο για την παρουσίαση της μελέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε πως «η ύπαρξη διαπλοκής και διαφθοράς στο ποδόσφαιρο υπάρχει και είναι αναντίλεκτη», σημειώνοντας πως «έχει ιστορικό βάθος, αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει γίνει πολύ πιο έντονο, στο φόντο της εκτράχυνσης του φαινομένου της διαφθοράς ευρύτερα στην κοινωνία».

Όπως ανέφερε «την ύπαρξη διαφθοράς στο ποδόσφαιρο την παραδέχονται όλοι περιλαμβανόμενης και της ίδιας της ΚΟΠ», για να συμπληρώσει πως «η διαφθορά στο κυπριακό ποδοσφαιρικό στερέωμα, παρομοίως με άλλα σκάνδαλα, όπως αυτό των χρυσών διαβατηρίων, των παρακολουθήσεων κ.α., διασύρει το όνομα της χώρας μας διεθνώς».

Σημείωσε ότι «δεν είναι λίγες φορές γίναμε αντικείμενο εξευτελιστικών αναφορών σε διεθνή ΜΜΕ, όπως στον Guardian, σε ισπανικά μέσα κ.α», προσθέτοντας πως «το μέγεθος του προβλήματος εκφράζεται και στους πολλούς κόκκινους φακέλους που έφτασαν στα γραφεία της ΚΟΠ, για ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο (ακόμα και φιλικά), σε σχέση με ‘περίεργα’ αποτελέσματα και ‘περίεργη’ στοιχηματική δραστηριότητα».

Αναφέρθηκε ακόμα στις καταγγελίες του Μάριου Παναγή, λέγοντας ότι «όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν, αλλά ο ίδιος κυνηγήθηκε από το ποδοσφαιρικό κατεστημένο, που έχει πλάτες και διαπλέκεται με οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές ελίτ και φαγώθηκε».

«Τα όσα με αποφασιστικότητα δήλωνε ο Πρόεδρος», είπε ο κ. Στεφάνου, «έμειναν στον αέρα. Έπεα πτερόεντα».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «έγιναν κάποιες συσκέψεις, πολυδιαφημίστηκαν αποφάσεις, έγιναν βαρύγδουπες δηλώσεις, λήφθηκαν ανακρίσεις και μετά σιωπή», για να σημειώσει πως «οι καταγγελίες, οι συλλήψεις, οι καταθέσεις έμειναν αιωρούμενες».

2

Πρόσθεσε ακόμα ότι «και στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, παρατηρείται το ίδιο μοτίβο όπως και σε άλλες περιπτώσεις, που η οσμή της διαπλοκής και της διαφθοράς αναδεικνύεται μέσα από καραμπινάτα σκάνδαλα», ενώ τόνισε ότι  υπάρχει «απροθυμία -επί αυτής της κυβέρνησης- το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο».

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Διαφθορά στο ποδόσφαιρο» παρουσιάσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κ. Γεωργίου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου.

1

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου τα συμπεράσματα της έρευνας κατατείνουν πως το φίλαθλο κοινό θεωρεί σε ένα συντριπτικό ποσοστό ότι στο κυπριακό ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλά κακώς έχοντα, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά στη διαπλοκή, τα στημένα και τη διαιτησία, μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς του ποδοσφαίρου, αλλά την ίδια ώρα εμπιστεύονται τις διοικήσεις των ομάδων τους και ότι η διαφορά σε αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού προϊόντος της χώρας φαίνεται εξόφθαλμα όταν συγκριθεί με τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ηπείρου, όπου οι διαφορές είναι συντριπτικές.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Γεωργίου είπε ότι πέρα από τη θεωρητική πρακτική μιας γενικότερης δεοντολογικής προσέγγισης των ζητημάτων, που απορρέουν από τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου, χρειάζεται επιπλέον μια σειρά πρακτικών και άμεσων μέτρων, που προοδευτικά θα ευνοούσαν θεσμικά το άθλημα και μάλιστα θα το καθιστούσαν, θεμελιωδώς, πρότυπο κυβερνητικής λειτουργίας.

Όπως ανέφερε η θεσμική αναδιάρθρωση οφείλει να στοχεύει πρωτίστως τον κυβερνητικό μηχανισμό της ΚΟΠ, θέτοντας τους όρους λειτουργίας της στα πλαίσια ενός δημοκρατικού καταστατικού λογοδοσίας και διαφάνειας και κατά δεύτερον τα σωματεία και τις διοικήσεις των ομάδων, για να συμπληρώσει ότι η ΚΟΠ οφείλει να προβλέπει την οικονομική διαφάνεια και έλεγχο, τον περιορισμό εξουσίας, την αναδιάρθρωση του καταστατικού και την αναδιάρθρωση της Διαιτησίας.

3

Μεταξύ άλλων είπε πως  η θεσμοθέτηση μια ενιαίας νομοθεσίας που να καλύπτει ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι της Κύπρου και των αθλητικών φορέων αποτελεί επιτακτική ανάγκη οριοθέτησης κανόνων, οι οποίοι οφείλουν να περιλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τις Εταιρίες του Ποδοσφαίρου και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς επίσης και τους παράγοντες, τα σωματεία και τη διαιτησία.

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως  η τροποποίηση της αθλητικής νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία του ΚΟΑ, οφείλει να συμπεριλάβει κανόνες ελέγχου των οικονομικών και ρυθμιστικών λειτουργιών όλων των ομοσπονδιών, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΟΠ, αφού το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών δεν απέδειξε ικανότητες και βούληση αυτοκάθαρσης.

Εξάλλου, πρόσθεσε πως η πολιτεία από τη μεριά της οφείλει να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και να ελέγχει τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στην ίδια κατεύθυνση οφείλει το κράτος να ελέγχει το ασυμβίβαστο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΚΟΠ και να θωρακίζει την κοινωνία από άτομα, που τα οικονομικά τους συμφέροντα σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Για να προστατευτεί ο θεσμός και το αθλητικό γίγνεσθαι στην Κύπρο, ο κ. Γεωργίου είπε πως η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα και να ορίσει κανόνες, οι οποίοι να αποτελούν φραγμό στη γιγάντωση της ΚΟΠ και από έναν αθλητικό θεσμό να μετατρέπεται σε πολιτικό μηχανισμό πολιτειακού παρεμβατισμού και διαπλοκής.

4

«Επομένως, το κράτος πρέπει να ορίσει συγκεκριμένο όριο θητειών, ώστε οι διοικητικοί παράγοντες και το προεδρείο της να αδυνατούν να διαμορφώσουν πυρήνες εξουσίας, που οδηγούν δυνητικά στην ασυδοσία, την έλλειψη λογοδοσίας και τη διαπλοκή», συμπλήρωσε.

Σε επίπεδο δεοντολογίας, ο κ. Γεωργίου είπε πως η Βουλή οφείλει να επεξεργαστεί σχέδιο κατάρτισης κανονισμών και ενίσχυσης της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, η οποία εκτός των τυπικών της αρμοδιοτήτων να προβαίνει σε επιστημονικές έρευνες για την καταγραφή των παθογενειών στις δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου, σε συνέργεια με τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, ενώ σημείωσε ότι  σε επίπεδο δικαιοσύνης, η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει το θεσμικό ρόλο ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων που να προστατεύουν νομικά το άθλημα από παράγοντες που χαρακτηρίζονται από αντιαθλητικές συμπεριφορές.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε πως «η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα, διορίζοντας ανεξάρτητη αρχή, η οποία να παρατηρεί και να επεξεργάζεται δικαστικές αποφάσεις, να συνεργάζεται και να προστατεύει μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να παρακολουθεί στενά τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών», προσθέτοντας ότι «μια τέτοια ανεξάρτητη αρχή πρέπει να λογοδοτεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και όχι να λειτουργεί  βάσει συντεχνιακών, κυβερνητικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Επίσης, προτείνει όπως η πολιτεία, πέρα από τη χρηματοδότηση ως μοχλό πίεσης για αλλαγές στην ΚΟΠ, μπορεί να ανοίξει ένα διαρκή δημόσιο διάλογο με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, τα σωματεία και τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών, για την ανάγκη αλλαγών στην ΚΟΠ, με στόχο την απομάκρυνση ατόμων και πρακτικών κατεστημένων νοοτροπιών, που διαμορφώθηκαν μέσα στις προηγούμενες δεκαετίες και την υιοθέτηση θετικών πρακτικών που να ενισχύουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις ποδοσφαιρικές δομές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend