Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» στη Μερζιφούντα (φώτο)
Το Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» στη Μερζιφούντα (φώτο)

Το Κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» στη Μερζιφούντα (φώτο)

Το κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ στη Μερζιφούντα ( Marsovan), ανατολικά της Σαμψούντας, ιδρύθηκε το 1886 . Μαθητές του ήσαν κυρίως Ελληνικής και Αρμενικής καταγωγής, οικότροφοι στο σχολείο.

Η πόλη Marsovan ήταν γνωστή και με τις εξής ονομασίες: Μαρζιφούν, Μερσιβάν, Μαρσοβάν, Μαρσιβάν, Μερσουβάν, Μερζπόντ και Μερζμπάν.

Προτού κλείσει οριστικά με απόφαση του τουρκικού κράτους το 1921 και μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, το κολλέγιο είχε αναστείλει τη λειτουργία του από το 1916 έως το 1918. Οι υπεύθυνοι του κολλεγίου κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν επαναστατικές ομάδες ανταρτών, ενώ από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού δύο καθηγητές, δύο απόφοιτοι και ένας μαθητής.

Ο Παντελής Μητρόπουλος (1884-1956) από τη Σινώπη του Πόντου φοίτησε στο Κολλέγιο και μάλιστα συνέβαλε στην ανοικοδόμηση/αποκατάσταση του κτηρίου της βιβλιοθήκης-Μουσείου του Κολλεγίου Ανατόλια, που είχε καταστραφεί/πυρποληθεί από τους Τούρκους.

Ο Π.Μ. είχε έρθει στην Κύπρο το 1912 και δίδαξε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο και στην

Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.

Στις μοναδικές φωτογραφίες βλέπουμε το Κολλέγιο, μαθητές και καθηγητές, τη Βιβλιοθήκη, ομάδες μαθητών που βοήθησαν στην αποκατάσταση των κτηρίων.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend