Από σήμερα χαλούμι ΠΟΠ: 35 τυροκομεία στην κούρσα
Τέλος στην υπόθεση χαλούμι ΠΟΠ μπαίνει με το καλό από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου, αφού σύμφωνα με την επιστολή Υπουργείου Γεωργίας από 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα προϊόντα με την ονομασία χαλούμι, που θα διατίθενται στις υπεραγορές, θα πρέπει να είναι ΠΟΠ.
35 τυροκομεία έλαβαν την πιστοποίηση για παραγωγή ΠΟΠ χαλουμιού με τις μηχανές, να έχουν ήδη πάρει μπρος, για να ετοιμάσουν επαρκεί ποσότητες προς πώληση.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εταιρείες Χαρλαμπίδης Κρίστης, Ν.Θ. Κουρούσιης.
Το υπουργείο Γεωργίας είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις, αλλά και να αρχίσει ελέγχους στις κατά τόπους υπεραγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπό την ετικέτα «χαλούμι», βρίσκονται μόνο προϊόντα ΠΟΠ.
Τονίζεται ότι οποιοδήποτε προϊόν από αύριο που δεν έχει εγκριθεί και φέρει την λέξη χαλούμι πάνω στην ετικέτα, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας, θα κατεβαίνει από τα ράφια των υπεραγορών και θα επιστρέφεται πίσω στον προμηθευτή.
Μιλώντας στο Alphanews.live ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
«Όποιος έρθει με προϊόν στο οποίο αναγράφεται η λέξη «χαλούμι», θα γίνεται έλεγχος ότι έχει πρώρα εγκριθεί και καταχωρηθεί από τον φορέα με τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Από εκεί και πέρα ότι έρθει και δεν είναι εγκεκριμένο ή δεν είναι στον κατάλογο ΠΟΠ, τότε θα ελέγχουμε την ονομασία.»
Σκοπός σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου είναι ο καταναλωτής να μπορεί ξεκάθαρα να διακρίνει στο προϊόν αν πρόκειται για ΠΟΠ ή όχι. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα χαλούμια ΠΟΠ αναμένεται να είναι ακριβότερα από τα μη τα οποία θα αλλάξουν ονομασία. Ενδεχομένως να ονομαστούν “λευκό τυρί” ή “κυπριακό τυρί”.”
Ήδη, μεγάλο τυροκομείο που δραστηριοποιείται με μεγάλο μερίδιο στην αγορά έχει ενταχθεί στην λίστα ενώ προ ημερών εγκρίθηκε και δεύτερο μεγάλο τυροκομείο το οποίο μάλιστα εδώ και λίγο καιρό άλλαξε την αναγραφή του από χαλούμι σε «κυπριακό τυρί».
Τι θα ισχύει για την παραγωγή του χαλουμιού ΠΟΠ
Με βάση τη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που έχουν προκύψει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας θα εκδώσει διάταγμα που θα καθορίζει ότι η ελάχιστη συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού για τους μήνες Σεπτεμβρίου του 2022 με Ιανουάριου του 2023 θα είναι 10% και για τους μήνες Φεβρουαρίου μέχρι Αυγούστου του 2023, η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα είναι 25%. Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού θα καθορίζεται με βάση της διαθεσιμότητα, με κατώτατο όριο το 10%. Από τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι τον Ιούλιο του 2024 η ελάχιστη ποσοστιαία συμμετοχή του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μείγμα χαλουμιού θα είναι 25% και στη συνέχεια θα ισχύει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν τα εμπλεκόμενα μέρη.
Τη συμφωνία υπογράφουν ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, η Ένωση Αγελαδοτρόφων Κύπρου, διάφορες ομάδες αιγοπροβατοτρόφων και ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου. Υπογράφουν επίσης οι παρόντες κατά τη συμφωνία, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς για όλους όσοι δεν τηρήσουν το πρότυπο για το χαλούμι ΠΟΠ. Συγκεκριμένα, στην νομοθεσία αναφέρεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία, η πώληση ή και διάθεση οποιουδήποτε γεωργικού προϊόντος ή τρόφιμου προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή γεωργικής ένδειξης χωρίς να είναι σύμφωνο με τη φύση, τη σύσταση και την ποιότητα όπως καθορίζονται στις προδιαγραφές του.
Απαγορεύεται επίσης, η χρησιμοποίηση από οποιοδήποτε πάνω στη συσκευασία ή στην ετικέτα ενός γεωργικού προϊόντος ή τρόφιμου, που παράγεται στην Κύπρο, μιας κατοχυρωμένης ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης χωρίς την έγκριση της αρμόδιας αρχής.
Όσον αφορά την ποινή, ξεκαθαρίζεται ότι πρόσωπο το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις και διαπράττει ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι και 2 χρόνια ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες λίρες ή και με τις δυο αυτές ποινές.
Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια ελέγχων διαπιστωθεί ότι μέρη δεν συμμορφώνονται με την οδηγία για το πρότυπο ΠΟΠ, τότε θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες και κυρώσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Πηγή: alphanews