Τι λέει ο νόμος: Ποιος φέρει την ευθύνη για τα αδέσποτα ροτβάιλερ;
Δύο σκυλιά ροτβάιλερ επιτέθηκαν σε 8χρονο αγοράκι το πρωί της Τρίτης στη Λεμεσό, το οποίο πλέον αποσοληνώθηκε και νοσηλεύεται σε σταθετή και εκτός κινδύνου κατάσταση. Το παιδί δέχθηκε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, ο κηδεμόνας άφαντος. Ποιος φέρει την ευθύνη και τι λέει ο νόμος;
Σημειώνεται πως τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το ΤΑΕ καθώς η Αστυνομία των Ζώων διερευνά περιπτώσεις που αφορά κακοποίηση ζώων, ενώ όταν αφορά επίθεση ζώου, αναλαμβάνει το ΤΑΕ. Έτσι, αποταθήκαμε στον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, για να μας απαντήσει τα ερωτήματα που προκύπτουν, όσον αφορά την ευθύνη που έχει ο κηδεμόνας του σκύλου σε τέτοιες περιπτώσεις.
Όπως εξήγησε, στη βάση της νομοθεσίας περί σκύλων ο κηδεμόνας φέρει την ευθύνη του σκύλου του, δηλαδή να είναι σε ασφαλισμένο χώρο, περιορισμένος, ειδικά για σκύλους μεγαλόσωμους κι επικίνδυνους, θα πρέπει να είναι περιορισμένοι πάντοτε με σωστές υγειονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σκύλοι πέραν των 6 μηνών θα πρέπει να καταγράφονται με τη χρήση μικροτσίπ και να εγγράφονται στο μητρώο σκύλων των τοπικών αρχών.
Για τα συγκεκριμένα δύο αδέσποτα ροτβάιλερ και ειδικά για τον ένα που βρίσκεται στα χέρια των Αρχών και δεν έχει μικροτσίπ, είναι δύσκολος ο εντοπισμός του κηδεμόνα του. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέου, αν εντοπιστεί θα διερευνηθεί η υπόθεση.
Στην περίπτωση των σκύλων που δεν είναι εγγεγραμμένοι, όπως στην περίπτωση του ροτβάιλερ στη συγκεκριμένη υπόθεση που δεν έφερε μικροτσίπ, αν εντοπιστεί ο κηδεμόνας διαπράττει αδίκημα. Φυσικά η υπόθεση, όπως και κάθε άλλη θα πρέπει να διερευνηθεί από την Αστυνομία.
Σε περίπτωση που ο σκύλος διέλαθε από την προσοχή του κηδεμόνα και επιτεθεί σε ένα πρόσωπο, η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση για να διαπιστωθεί αν ο κηδεμόνας είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και υπό ποιες περιστάσεις διέλαθε από την προσοχή του.
Επικίνδυνες φυλές σκύλων με χαρακτηριστικά μαχητή ή που εκτρέφονται με σκοπό την ανάπτυξη τέτοιων χαρακτηριστικών:
Pit Bull Terrier ή American Pit Bull
Japanese Tossa
Dogo Argentino
Fila Brazileiro
Αρμόδια αρχή για παραλαβή σκύλων είναι οι δημοτικές ή κοινοτικές αρχές και όχι η Αστυνομία.
Αδικήματα και ποινές
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ο κηδεμόνας εντοπιστεί ένοχος σε αδίκημα, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες ή και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες. Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, σε φυλάκιση μέχρι είκοσι τέσσερις μήνες ή και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες λίρες.
Τα αδικήματα:
(α) Κατέχει σκύλο χωρίς άδεια κατοχής ή σκύλο που δεν είναι εγγεγραμμένος και σημασμένος,
(β) κατέχει σκύλο κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου,
(γ) προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια με πρόθεση να εξαπατήσει ή η οποία δυνατό να εξαπατήσει την αρμόδια αρχή ή το Διευθυντή στην καταγραφή ή έλεγχο των σκύλων σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο,
(δ) εγκαταλείπει το σκύλο του ή δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσει τη δραπέτευση ή τη διαφυγή του,
(ε) επιτρέπει ή ανέχεται όπως ο σκύλος του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή τον οποίο έχει κάτω από τη φροντίδα του—
(i) προξενεί θόρυβο με ηχηρό και συνεχές γαύγισμα που προκαλεί οχληρία στο κοινό,
(ii) ρυπαίνει ή μολύνει οποιοδήποτε μέρος με κόπρανα χωρίς να τα περισυλλέγει,
(iii) περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο δρόμο ή σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί ή σε μέρος που ανήκει σε άλλο πρόσωπο χωρίς τη συγκατάθεσή του,
(iv) παρενοχλεί ή προξενεί ζημιά στο θήραμα ή στις εγκαταστάσεις του Ταμείου Θήρας, σε οποιοδήποτε χώρο που είναι τόπος προστασίας του θηράματος
Πηγή: alphanews