Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε αναζήτηση στέγης οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ
Σε αναζήτηση στέγης οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ

Σε αναζήτηση στέγης οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ

Πριν από το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να αποχωρήσουν από τα νοσηλευτήρια στα οποία εργάζονται, οι γιατροί που ενώ είναι εκτός ΓεΣΥ δουλεύουν σε νοσοκομεία συμβεβλημένα με το σύστημα

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022 καλούνται να βρουν νέα επαγγελματική στέγη οι γιατροί που είναι εκτός ΓεΣΥ αλλά εργάζονται σε νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το σύστημα.

Σχετική ανακοίνωση έχει σταλεί ήδη στα νοσηλευτήρια για τα οποία έχουμε ενημερώσει τους επηρεαζόμενους γιατρούς. Όλα αυτά την ώρα που στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ετοιμάζονται να υποδεχθούν άλλα δύο νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ από 1η Σεπτεμβρίου 2022. Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Αντρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι στο ΓεΣΥ θα ενταχθούν από την 1η Σεπτεμβρίου, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το νοσηλευτήριο Άγιος Γεώργιος στην Πάφο.

25-30 γιατροί

Στα νεοεισερχόμενα στο ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, θα παρέχονται μόνο ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες εντός του συστήματος. Αυτό συνεπάγεται ότι οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στα νοσηλευτήρια αυτά και έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ δεν θα μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς και θα παρέχουν υπηρεσίες εξωνοσοκομειακές, οι οποίες μπορούν να προσφερθούν από τα ιατρεία τους. Με λίγα λόγια, έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τα ιατρεία τους σε χώρους εντός των νοσοκομείων, αλλά δεν θα μπορούν να χειρουργήσουν ή να νοσηλεύσουν ασθενείς.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί από 1η Νοεμβρίου 2022 σε όλα τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το «διπλοπόρτι». Όσον αφορά δε τον αριθμό των γιατρών εκτός ΓεΣΥ, που εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, αυτός δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 25-30, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των γιατρών που δεν θα μπορούν να εργαστούν, υπό τις νέες συνθήκες, είναι πολύ μικρότερος.

Η γνωμάτευση

Το θέμα της παροχής υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ από νοσηλευτήρια που έχουν συμβληθεί με το σύστημα, απασχολεί εδώ και καιρό την κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία αυτή η πρακτική παραβαίνει τα όσα προνοεί η νομοθεσία που διέπει το ΓεΣΥ.

Η γνωμάτευση δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που είναι εκτός ΓεΣΥ, αλλά και τμήματα των νοσηλευτηρίων, όπως οι Πρώτες Βοήθειες, τα οποία η μη ένταξή τους στο σύστημα δημιουργεί προβλήματα. Παρόλο που από πλευράς ΟΑΥ είχε γίνει ξεκάθαρο εξαρχής ότι ο οργανισμός δεν θεωρεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε για ένταξη των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ είναι παράνομες, εδώ και καιρό είχε ανοίξει μια συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ανάμεσα στις προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και η δημιουργία ειδικού κανονισμού που θα επιτρέπει στους γιατρούς να συνεχίσουν να εργάζονται στα νοσηλευτήριά τους, δεδομένου ότι θα είναι μόνο αυτοί και ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος άλλων γιατρών που δεν ανήκουν στο ΓεΣΥ, σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου 2022 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, είχε κλειδώσει η εισήγηση για να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους γιατρούς αυτούς, ούτως ώστε να αναζητούσουν νέα επαγγελματική στέγη.

Παρόλο που αρχικά είχε τεθεί το να επεκταθεί αυτή η «περίοδος χάριτος» μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω και των πιέσεων που ασκήθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας, λήφθηκε η απόφαση για 1η Νοεμβρίου 2022.

Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αντιδράσεις επί του θέματος, μιας και ήδη οι γιατροί που επηρεάζονται προειδοποίησαν ότι θα κινηθούν νομικά, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Πηγή: Πολίτης

 

Send this to a friend