Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις για τα αρχαία στη Λάρνακα;
Ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις για τα αρχαία στη Λάρνακα;

Ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις για τα αρχαία στη Λάρνακα;

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αρκετά εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το οικονομικό κόστος που έχει επιβαρυνθεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων, που προέκυψαν λόγω της ανακάλυψης αρχαιοτήτων στο υπέδαφος των δρόμων, κατά την εκτέλεση των κατασκευαστικών συμβολαίων της Β΄ φάσης του αποχετευτικού συστήματος, τα οποία κάλυψαν τις ενορίες Μητρόπολης – Σωτήρος, Χρυσοπολίτισσας και Αη Γιάννη.

«Το κόστος είναι αρκετά σοβαρό, αλλά μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση για το ποσό θα μπορούμε να κάνουμε περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν με το καλό θα έχει ολοκληρωθεί το συμβόλαιο C12A, το οποίο την δεδομένη στιγμή είναι σ’ εξέλιξη και καλύπτει γειτονιές της ενορίας Χρυσοπολίτισσας», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Η άποψη του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας είναι πως το κόστος που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στις εργασίες εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων θα πρέπει να καλυφθεί από το κράτος, καθότι τα αρχαία που ανακαλύφθηκαν αποτελούν δημόσιο πλούτο και δεν ανήκουν αποκλειστικά στην πόλη της Λάρνακας.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα αναμένεται ότι θ’ απασχολήσει το ΣΑΛ και τις τοπικές αρχές της Λάρνακας τους προσεχείς μήνες, όσο θα πλησιάζουν προς το τέλος τους τα δύο εναπομείναντα συμβόλαια της Β΄ φάσης.

Αυτό το διάστημα είναι σ’ εξέλιξη το συμβόλαιο C12A (Β΄ φάση αποχετευτικού), το οποίο αφορά αποκλειστικά διερεύνηση αυλακιών για αρχαία στην περιοχή της Χρυσοπολίτισσας.

Ο κ.Χατζηχαραλάμπους είπε ότι οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η διερεύνηση θα ολοκληρωθεί τέλη του 2022.

Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή αναμένεται να ξεκινήσει και η εγκατάσταση των πρώτων αγωγών ομβρίων υδάτων και λυμάτων στην ενορία Χρυσοπολίτισσας μέσω του συμβολαίου C12B, το οποίο ήδη έχει προκηρυχθεί. «Το συμβόλαιο C12B υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί τέλη του 2023», σημείωσε ο Α. Χατζηχαραλάμπους.

Η Γ΄ φάση

—————  

Στο μεταξύ, τον ερχόμενο μήνα θα γίνει η προκήρυξη του πρώτου από τα συνολικά τέσσερα συμβόλαια της Γ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, η οποία θα καλύψει τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Κιτίου και Περβολιών.

Ο Διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθούν και τα υπόλοιπα τρία συμβόλαια.

Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2023, από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, παρά το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Send this to a friend